Стефановић: Полиција мора бити опремљена

nebojsa-mup

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић и амбасадор Краљевине Шведске у Србији Кристер Асп отворили су данас Центар за форензичку обуку на Криминалистичко-полицијској академији.

Овај центар опремљен је донацијом Краљевине Шведске у овом тренутку најсавременијом опремом за општу и специјалистичку форензичку обуку. Уз опрему, из шведске донације обезбеђен је и форензички материјал за две године, тако да ће студенти КПА моћи да стекну знања која су потребна за ту врсту рада. Ова донација, у вредности од 540.000 евра, део је пројекта јачања капацитета МУП-а, чија је укупна вредност милион и по евра.

Министар Стефановић и амбасадор Асп присуствовали су и демонстрацији рада форензичких тимова у Криминалистичко-полицијској академији. Том приликом, министар је изразио захвалност Шведској на још једној донацији и истакао да је за нашу земљу и наставак европских интеграција Србије развој форензиких капацитета од изузетног значаја.

На том путу, рекао је министар, нарочито у Поглављу 24 које се односи на обавезе полиције, изузетно је значајна помоћ коју Шведска пружа већ годинама нашој земљи. Нагласио је да форензика помаже у решавању неких од најтежих случајева и додао да ће то бити нови правац развоја овог дела полиције. Циљ је да уз помоћ Шведске, српска полиција успешно одговори на све изазове и буде једна од најопремљенијих и најобученијих.

“Безбедност је нешто на чему не може да се штеди, већ у њу мора нон-стоп да се улаже и зато што то штити и прави оквир и за многе друге ствари”, рекао је министар Стефановић.

Амбасдор Краљевине Шведске Кристер Асп рекао је да је његова земља трећи по величини донатор Србији и да већ дуже време има веома конструктивну сарадњу са нашим министарством која се одвија у неколико различитих области. Изразио je уверење да ће се сарадња успешно наставити и у будућности.

Извор: Министарство унутрашњих послова