Стефановић: Сви који каљају углед биће уклоњени из полиције

nebojsa-stefanovic-premijer-ucena-mup (1)Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић у интервјуу за Србију Данас говори о најновијим инцидентима у које је умешана Жандармерија, реформи полиције, позадини штрајка у полицији и безбедности премијера Србије Александра Вучића.

 

СД: Како напредује истрага о нападу на Андреја Вучића?

Одмах након тог инцидента, ми смо обавестили и државног тужиоца и јавно тужилаштво који су почели истрагу истога дана и наложили прикупљање информација које су релевантне за овај случај. У том процесу преслушавају се сви они који су били присутни и сви они за које тужилаштво сматра да су релевантни. Од тога ће зависити доношење било какве следеће одлуке. Истрага напредује добрим темпом. Пет припадника Жандармерије у том процесу је суспендовано због сумње да су прекорачили своја овлашћења и да су непрописно употребили силу.

 

СД: Шта је предузето да се овакве ствари више не понове?

Разговарао сам са командантом Жандармерије и директором полиције, ми ћемо у нашој надлежности преузети одређене мере у реформама саме Жандармерије и у промени систематизације и у одређеним кадровским изменама које ће довести до бољег стања у овој јединици. Јасно је да није све добро у Жандармерији и иако морам да кажем да је то јединица која ради много за унутрашње послове, не волим када неко покушава да злоупотреби свој положај и читав позив, није поента да се сатанизује читава Жандармерија и полиција. Ови људи раде одговорно свој посао, шаљемо их на најтеже задатке. И у копнену зону безбедности, и да се туку са хулиганима и дивљацима и да обезбеђују скупове највишег ризика и ти људи заслужују поштовање. Ови људи који су урадили нешто што није било у складу ни са законом, ни са нормалним понашањем полицијског службеника, за то ће одговарати, а они људи који исправно раде свој посао, треба да буду прихваћени од друштва као неко ко чини сигурносни систем наше земље. Кроз реформе полиције које спроводимо, надамо се да ћемо у наредним годинама имати ефикаснију и озбиљнију полицију у којој се овакве ствари неће дешавати, а која ће бити довољно ефикасна и довољно опремљена да се супротстави сваком изазову на пољу безбедности.

 

СД: Сви су имали прилике да виде снимак инцидента, да ли су по вашем мишљењу жандарми прекорачили овлашћење?

За мене је јако тешко замисливо у данашње време да се тако понашају према људима који су ненаоружани и који све време у руци држе личне карте, да се примени сила такве врсте и не видим да је за тим била било каква потреба и самим тим моје мишљење је да су драстично прекорачена полицијска овлашћења која су тада требало да буду примењена. Свакако да ће истрага утврдити све релевантне чињенице, због специфичности, свог личног става и да кажем, свог блиског односа са Андрејем и Александром Вучићем, ја се нисам превише мешао и мој став је познат. Ја не морам свој став да кажем сваког дана у новинама да би се знало шта ја мислим. Али, као министар полиције, бићу задовољан када истрага буде потпуно завршена и када и ја и грађани Србије будемо имали потпуну слику и потпуну истину и када овај случај буде имао свој епилог.

 

СД: Када говоримо о проблемима Жандармерије, увек се појављује једна јединица, а то је нишка. Они имају 17 кривичних пријава. Праве проблеме годинама уназад, како је могуће да не постоји решење за проблем те јединице?

Очигледно је да су ме у полицији сачекали бројни проблеми који се годинама нису решавали. Али нисам бежао ни од једног, па нећу ни од овог. О томе сам причао и са директором полиције и указао му управо на ово. Не треба да будете неки велики експерт па да схватите да ако се из једне јединице стално појављују исти појединци који крше одређена правила, да је очигледно део проблема и у тој јединици. Нисам стручњак за Жандармерију, па не могу да вам ја кажем какав је проблем. Мој посао је да наложим анализу и отклањање проблема и то је оно што сада радим. Оно што су ми указали директор и командант Жандармерије је да постоји одређени број лица која су у Жандармерију примљена без безбедносних провера. Постоји један број лица у Жандармерији против којих се и иначе воде и дисциплински и кривични поступци, и да је очигледно да посебно у том нишком одреду Жандармерије имамо један део жандарма који нису онакви полицајци какве очекујемо да штите грађане Србије.

 

СД: Како ће полиција решити тај проблем?

Мислим да је решење да се одређени број људи који каљају углед јединице, уклоне из полиције, а да огроман део људи који часно обавља своју дужност, престане да буде на рубу срама и да се лоше осећа због тих људи који чине одређена кривична и прекршајна дела. Када један полицајац направи грешку, када направи пропуст, када прекрши закон, када уради нешто нечасно, нељудски, онда испашта цела полиција. Мени је тешко кад гледам те часне полицајце који данима иду погнуте главе од срамоте, због свега што се овде дешавало, па чак и од инцидента са Андрејем Вучићем. Људи су радили свој посао апсолутно професионално, онда је део људи који је направио тако нешто, учини од свих њих неке тамо батинаше. А људи то нису. И зато очекујем да ћемо, стављајући тачку на овај случај, и започињујући реформе у полицији још енергичније и још оштрије, довести до тога да полиција заиста буде институција у коју грађани могу да имају највише могуће поверења. А криминалце, који пуцају у људе јер споро возе и који чине таква дела, њима није место у полицији, а богами ни на слободи.

 

СД: Имали смо протест полиције. Било је протеста разних синдиката. Шта је разлог?

Нажалост, један део синдиката размишља исправно у смислу борбе у дијалогу са послодавцем, борбе за боља права полицијских службеника и то је нешто што свако од нас поздравља и нешто што је законом предвиђено и свако од нас мисли да је нормално. Међутим, има један мали део, често се ради о нерепрезентативним синдикатима, који штитећи своје личне интересе, покушавају да увуку полицајце и цело друштво у један велики проблем, посебно у тренутку кад нам штрајкују адвокати и то ствара једну потпуно другачију безбедносну ситуацију у земљи. Место за остваривање њихових права је овде, дијалогом, а не путем штрајка. Мени је страшно да народ трпи колапсе у саобраћају зато што неко одлучи да штрајкује и да тог дана не оде на посао. Грађани не смеју да трпе. Прво гледам шта је најбоље за грађане Србије, а онда гледам шта можемо да урадимо за људе у Министарству. Сви морају бити свесни социјалног момента у земљи. Нека друга власт је направила дугове и сада је немогуће учинити нешто, без повлачења болног реза. То је оно што увек говорим службеницима полиције, који раде један од најтежих послова у држави. То морају да прихвате као неминовност, у периоду фискалне консолидације земље, да би за годину или две дана могли да причамо о подизању примања.

 

СД: У протекла два дана имамо изјаве два државна функционера који говоре да је безбедност премијера угрожена.

Све чињенице јасно указују на то да је безбедносна процена за Александра Вучића увек таква, пре свега зато што је човек који ужива највеће поверење код људи и зато свако зна да ако би угрозио њега, угрожава државу на најозбиљнији начин, односно угрожава и Владу, политичку странку која је на власти. Колико је то озбиљно, процену дају војне службе безбедности, службе које имају највише података о свему томе, али је реално да то никада не треба потценити, нико са тим не сме да се игра. Прво, политика коју Александар Вучић води, да Србија иде ка Европској унији и задржава своје партнерство са Русијом, смета многима. Пре свега, због потенцијалног, а врло вероватног, јачања наше привреде и економије. Тада имате ситуацију да многима којима ћете избити тај новац смета. Тај новац који је до сада ишао у неке друге земље, сада ће ићи у Србију, и наравно да ће другима то сметати. Јака Србија, која зна шта хоће, која никога не моли за било шта, која не клечи, већ хоће да буде партнер, први пут сама одлучује шта жели да ради, то је нешто што годинама нисмо имали и што не одговара такозваним већим играчима. И зато је безбедносна ситуација везана за премијера увек комплексан посао и то се никад не потцењује.

 

СД: Да ли сте размишљали о јединицама које шаљемо у копнену зону безбедности, да те дневнице које им дајемо, да буду изузете од смањења плата у датом периоду?

То ће бити део разговора са председником Владе и министром финансија, шта да радимо са одређеним људима, како да наградимо њихово ангажовање и како да најтеже задатке не обесмислимо на овај начин, али како и да не покваримо буџетски план Србије. Урадили смо јако озбиљне ствари за ових пет месеци, од дневница, до службених возила, смањивања свих трошкова, а радићемо још. На сузбијању шверца цигарета, на таквим стварима радити, борићемо се радом да покажемо да заслужујемо више новца. Није увек могуће испунити све оно што желимо и не дајем људима лажну наду, то није реално и није коректно. Али увек када се појаве добри резултати, моћи ћу да одем код председника Владе и да му тражим помоћ за људе који раде овде зато што мислим да је то поштено.

 

Извор: Србија Данас