Стефановић: Ускоро први резултати истраге о паљењу амбасада

 nebojsa-stefanovic-mup

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да ће са Mинистарством саобраћаjа покренути измене и допуне Закона о саобраћаjу коjи ће предвидети већи броj безбедносних камера на саобраћаjницама.

Због чега ниjе употребљено 10 милиона евра коjи се издваjаjу од полисе осигурања возила за набавку камера на саобраћаjницама, Стефановић каже да треба питати људе коjи су водили ресоре полициjе и саобраћаjа пре њега.
“Зашто у претходних 20 година ниjе искоришћен таj новац jа стварно не знам, jер се тада нисам бавио тим послом. Tо jе питање за те људе коjи су тада обављали ове дужности у саобраћаjу и полициjи”, рекао jе Стефановић новинарима након што jе доделио награду полицаjцу Бориславу Зорићу.

Стефановић jе поjаснио да се за набавку видео надзора на саобраћаjницама одваjа део новца коjи се уплаћуjе на наплатним рампама и jедан део такси за осигурање возила, као и да таj новац постоjи на рачунима тих комнпаниjа.
“Надам се да таj новац ниjе утрошен за нешто друго. Новац ниjе на рачунима MУП-а, па да бих jа могао да га контролишем и управљам њим. Oчекуjем да ћемо имати прилику да га употребимо зашта jе намењен”, рекао jе министар.

Стефановић jе додао и да се са Београдом ради jедан проjекат да Ибарска магистрала, закључно са општином Лазаревац, буде покривена камерама, посебно на критичним деловима, где се дешава наjвише саобраћаjних несрећа.

O постављању више камера на саобраћаjницама, министар унутрашњих послова каже да ће консултовати повереника за информациjе од jавног значаjа Родољуба Шабића, како би се избегле недоумице да се то ради како би се повредила права грађана, већ само да саобраћаj и људи буду безбедниjи.

Ускоро први резултати истраге о паљењу амбасада

Стефановић jе изjавио и да ускоро очекуjе прве резултате радне групе коjа треба да утврди све околности паљења амбасада 2008. године, истичући да ће jавност о свему бити обавештена.

Стефановић jе рекао да jе радна група формирана како би се на наjозбиљниjи начин истражиле све околности о паљењу амбасада.
“Чланови тима су већ разговарали са тужилаштвом и сад се ради потпуна анализа обимне документациjе. Желимо да видимо где су могући пропусти и упутили смо захтев свим линиjама рада, коjе су тог дана биле задужене за обезбеђење, да нам даjу све наредбе и податке коjе су имали за таj дан”, нагласио jе Стефановић.

Oн jе, након што jе доделио награду полицаjцу Бориславу Зорићу, рекао новинарима да jе за шефа тима поставио свог шефа кабинета Ивана Ристића, како нико не помисли да се бежи од одговорности.

Почетком jула министар Срефановић формирао jе Радну групу коjа треба да утврди све околности у вези са паљењем амбасада СAД и Немачке у Београду 2008. године, до коjе jе дошло након митинга против проглашења независности Kосова.

Радна група jе формирана како би се у потпуности испитале све чињенице тог догађаjа, идентификовали починиоци и у потпуности расветлио таj чин, а одговорни организатори и нападачи процеусирали.