Стефановић и Фернандес о унапређењу сарадње у борби против организованог криминала

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас у Београду са амбасадором Републике Аргентине Рикардом Фернандом Фернандесом о спровођењу Меморандума о разумевању између Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Министарства правде, безбедности и људских права Републике Аргентине.

Током састанка је констатовано да постоји могућност за унапређење сарадње у борби против  организованог криминала, нарочито у области борбе против трговине дрогом, трговине људима и високотехнолошког криминала.

Иначе, ово је први сусрет  министра Стефановића и  амбасадора Фернандеса, на којем су потврђени пријатељски односи двеју земаља који имају традицију дугу 90 година.

Стефановић на отварању Центра за обуку интервентне полиције

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић присуствовао је отварању Центра за обуку интервентне јединице полиције у Јасенову, као и шалтерске јединице управних послова у овом месту код Нове Вароши у коме ће око 3.000 мештана овог краја, моћи да изваде лична документа.

Према његовим речима, отварање новог Центра за обуку интервентних једница полиције ће омогућити да оне буду ефикасније у свакодневној заштити грађана.

“Верујем да ће полицијски службеници који се у овом Центру буду обучавали бити још професионалнији и да ће својим радом допринети да полиција одговори на све безбедносне изазове савременог света“, рекао је Стефановић.

Министар је прецизирао да је овај Центар за обуку опремљен по највишим стандардима и да може да прими до 200 припадника интервентних јединица, наводи се у саопштењу МУП.

Током посете Јасенову Стефановић је обишао и стрелиште на коме ће припадници полиције увежбавати гађање из различитих врста оружја.

Приликом церемоније свечаног отварања министар се захвалио општини Нова Варош, предузећима „Србија шуме“ и „Путеви Златар“ на помоћи коју су пружили у реализацији овог пројекта.

Говорећи о новоотвореној шалтерској јединици за управне послове Стефановић је истакао да ће око 3.000 мештана који живе на овом подручју моћи да изваде личне карте, пасоше и возачке дозволе.

„Друга веома значајна ствар за Јасеново јесте и чињеница да смо овде отворили посебну јединицу за управне послове и да грађани из 12 села са овог подручја више неће морати да иду по 30-40 километара да би извадили лична документа. Сада ће то моћи да обаве овде, на једном месту и да себи уштеде пут и време“, рекао је Стефановић.

Министар је указао да се на овај начин показује брига о грађанима и истакао да државна управа мора бити њима на услузи.

Извор: Танјуг

Стефановић: Министарство жели да приближи грађанима рад полиције

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић рекао је данас у Старој Пазови да је основни циљ Министарства унутрашњих послова да полиција буде што ефикаснија и да, као и сада, ради искључиво у интересу својих грађана.

„Управо кроз пројекат  „Полиција у заједници“ Министарство жели да приближи грађанима рад полиције. Данас смо разговарали са грађанима Старе Пазове, дружимо се са њима и кроз презентацију свих видова полиције желимо да прикажемо грађанима шта полицијски службеници конкретно раде и шта од њих могу да очекују“, рекао је министар Стефановић.

Он је додао да Министарство унутрашњих послова на овај начин, јачањем поверења кроз непосредну комуникацију грађана са полицијским службеницима, жели да постигне да пројекат „Полиције у заједници“ у потпуности заживи.

„Ту смо да покажемо шта су могућности полиције, не само кроз репресивну улогу, већ првенствено на пољу превентивног рада“, рекао је Стефановић.

Министар је истакао добру сарадњу коју полиција има са општином Стара Пазова и истакао да су захваљујући доброј комуникацији између полиције и локалне самоуправе у свим општинама Сремског управног округа формирани  локални Савети за безбедност.

Потпредседник Владе Републике Србије је навео да је општина Стара Пазова један од лидера у Србији по порасту броја запослених, јер је у последњих пет, шест година успела да направи значајан скок.

„Самим тим повећан је број становника, број привредних субјеката, али је и посао полиције постао сложенији“, рекао је Стефановић.

Министар је истакао да је полиција у овој општини успела степен криминалитета да сузбије на веома низак ниво и да је захваљујући ефикасном раду полицијских службеника, пре свега на сузбијању кривичних дела наркотрафикинга, али и привредног криминала, значајно повећана безбедност грађана.

Стефановић је додао да се у сарадњи са локалном самоуправом разматрају  пројекти који ће у наредним годинама, кроз већи број камера, изградње додатне инфраструктуре за полицијске станице, али и приближавања полиције грађанима, допринети да њихов свакодневни живот буде што спокојнији.

„Желимо да полиција буде што ефикаснија, да ради за своје грађане и зато ћемо у сарадњи са локалном самоуправом радити на унапређењу квалитета рада, кроз изградњу нових објеката полиције и набавку нових патролних возила и опреме која ће помоћи да полицајци, ватрогасци, запослени на управним пословима и сви остали који раде у МУП буду више на услузи грађанима“, закључио је Стефановић.

Грађани Старе Пазове, у оквиру акције „Полиција у заједници“, имали су прилику да се упознају са радом припадника Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице, Управе полиције, Управе саобраћајне полиције, Полицијске бригаде и Сектора за ванредне ситуације.

Најмлађи суграђани имали су могућност да се кроз различите активности друже са полицијацима, што је један од кључних фактора за стицање поверења, али и да уживају у програмима које су извели водичи службених паса и чета коњаника.

Деца су имала прилику да се уз помоћ припадника полиције пењу и спуштају низ вештачку стену, упознају са начинима гашења пожара лаком пеном, али и едукују о опасностима од употребе наркотика и проблемом вршњачког насиља.

На тактичко-техничком збору, грађанима је приказан и део опреме коју припадници Министарства унутрашњих послова користе у свакодневном раду.

Стефановић: Полазници ће кроз обуке постати још снажнији бедем у одбрани Србије од свих безбедносних изазова

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић обишао је данас полицијске службенике, полазнике обуке за рад у интервентним патролама у Наставном центру „Митрово поље“ на Гочу.

„Полазници ће кроз обуке постати ефикаснији у супростављању организованом криминалу, нарко дилерима и свима онима који могу да угрозе безбедност грађана Србије. Они ће фактички постати још снажнији бедем у одбрани Србије од свих безбедносних изазова“, рекао је министар Стефановић.

Он је истакао да свакодневна обука коју пролазе припадници полиције чини да они буду способнији и ефикаснији у извршењу својих задатака.

„Данас имамо прилику да видимо обуку интервентних патрола полиције које се налазе у свакој полицијској станици. Реч је о редовној полицији коју грађани могу да виде свакога дана на улицама“, објаснио је Стефановић.

Министар је додао да ће кроз ову обуку до краја године проћи око 2.000 полицијских службеника и да ће у циљу подизања њихове обучености и спремности обуке бити настављене и наредних година.

„Желим да ови момци буду способнији и обученији да могу да се супроставе сваком изазову на који наиђу током извршења редовних задатака. Такође, кроз опрему, патролна возила и све остало што улажемо у полицију омогућићемо полицијским службеницима да ефикасније обављају своје задатке“, нагласио је Стефановић, који се захвалио полицајцима на преданом обављању тешког посла који раде.

Полазници обуке извели су показну вежбу, састављену од тактичких задатака заустављања и контроле лица и возила у високоризичним условима и спасавања и збрињавања рањеног полицијског службеника.

Реаговање на оптужбе „Курира“

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и државни секретари Дијана Хркаловић и Биљана Поповић Ивковић већ неколико дана изложени су бруталном нападу „Курирa“ изношењем лажних оптужби, а чији је једини циљ сатанизација руководства МУП-а у тренутку када полиција бележи значајно боље резултате у сузбијању криминала и корупције.

Министарство унутрашњих послова Републике Србије неће одговарати на потпуно измишљене натписе које већ данима објављују, јер је свима јасно да је једини циљ пласирања неистинитих прича урушавање угледа часних и поштених припадника Министарства унутрашњих послова.