Стефановић: Вучић није трговац, СНС стоји иза њега, а народ подржава његову политику

Потпредседник Српске напредне странке Небојша Стефановић рекао је да је разговарао са премијером и лидером те странке Александром Вучићем, додајући да је објава појединих медија да ће и садашњи председник Србије Томислав Николић да се кандидује за свој други мандат пре свега било изненађење за грађане Србије и за све у тој партији.

– Слободно могу да кажем да је потенцијална кандидатура Томислава Николића изазвала политички цунами за подршку Александру Вучићу, људи су стајали у редовима испред просторија наше странке, да би пружили подршку, јер сви као да осећају да покушавају да га сруше, а последњи потез учврстио је председништво Српске напредне странке у својој одлуци да подрже Вучића за кандидата за председника – истакао је Стефановић.

Стефановић је рекао да је за народ важно све што нудите конкретно, да они желе да гласају будућност, стабилност и да никоме из СНС-а није у потпуности јасно шта се са Николићем дешава.

– Видели сте и сами да премијер није хтео било шта да говори. Могу слободно да кажем да је апсолутна воља СНС – 99,9 одсто чланства и већи део Србије жели да Александар Вучић буде председник – нагласио је Стефановић.

Према његовим речима 185 одбора стало је уз свог лидера, одржана је данас и седница градског одбора где су сви председници 17 београдских општина и свих 350 месних одбора појединачно му је дало подршку.

– Људи су схватили да је политика много више од математике и људи хоће да гласају за оне који су за бољу будућност, а неће да гласају за оне које не обећавају ништа, већ повратак у прошлост, у лоповске дане – објаснио је Стефановић.

Он је рекао да познаје Вучића, 20 година и да зна да је увек нудио или био отворен за сваки вид сарадње, нагласивши да је дао Николићу конкретну понуду преко које неће ићи, јер он није трговац и неће да тргује, већ хоће да разговара.

На питање да ли очекује да се Вучић сутра појави на седници главног одбора странке, Стефановић каже да га огроман број људи чека.

– Он је наставио своје активности као премијер, али се као лидер СНС-а неће оглашавати – рекао је Стефановић, додајући да ће сутра у 17.30 бити одржана седница главног одбора Српске напредне странке, где ће бити изабрано ко ће бити кандидат за председника и да је он замолио и Вучића да дође, јер ти људи од њега то очекују.

 

извор: Пинк

Стефановић: Вучић Николићу дао коректну понуду, преко тога неће ићи

Потпредседник СНС Небојша Стефановић изјавио је да “премијер Вучић није трговац”, да је Николићу дао коректну понуду и да преко тога неће ићи.

“Николићу је дао коректну понуду и преко тога неће ићи. Вучић није трговац, он неће да тргује, хоће да разговара. Никакве трговине му не падају на памет. Понудио је нешто што је веома коректно, преко тога ништа”, каже Стефановић.

Стефановић је рекао да је разговарао са Вучићем након вести да актуелни председник Томислав Николић планира да се поново кандидује за председника.

“Не пада му све ово лако, наравно, али наставиће да ради у интересу Србије”, рекао је Стефановић наводећи да Николићева кандидатура није нешто уобичајено и нешто је што Вучићу није дошло са радошћу, “него са муком”.

Функционер СНС рекао је да је та вест била изненађење “за обичне људе, за грађане Србије и за нас”.

“Али је то показало огромну подршку, да тако кажем догодио се један политички цунами подршке Вучићу. Редови људи су били испред одбора наше странке”, казао је Стефановић.

Он је нагласио да “људи осећају да су се сви уротили против Вучића и то их је ујединило”.

“185 одбора је стало уз свог председника (Александра Вучића). Свих 350 месних одбора појединачно му је дало подршку. Људи су схватили да је политика много више од математике и људи хоће да гласају за оне који су за бољу будућност, а неће да гласају за оне који не обећавају ништа, већ повратак у прошлост, у лоповске дане”, подвукао је Стефановић.

Стефановић наводи да познаје Вучића 20 година, да је према људима увек био отворен и давао им више него што треба и што заслужују.

Министар иностраних послова је такође навео да су “грађани Србије апсолутно уз Вучића”.

Како каже, Вучић ће са аустријским канцеларом Кристијаном Керном наставити активности као премијер и неће се оглашавати као председник СНС ових дана.

Он наводи да је за сутра у 17.30 часова заказана седница Главног одбора странке на којој ће бити изабран кандидат СНС за председника.

“Из расположења људи – то ће бити Вучић. Иако знам да му није до седница и страначке политике, замолио сам га да дође. Верујем да он мора да чује оно што хоће да му кажу, а и очекујемо да нам се обрати кандидат којег ћемо изабрати. Нека се појави кад год жели, ми ћемо га чекати”, закључио је Стефановић.

извор: Прва

Стефановић уручио решења за пријем у радни однос за троје најбољих академаца

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић уручио је данас на обележавању Дана Криминалистичко – полицијске академије, решења за пријем у радни однос за троје најбољих академаца и најавио да ће у наредном периоду у радни однос бити примљен већи број људи са академије и Центра за основну полицијску обуку.

„Мислим да је ова нова генерација криминалиста спремна да понесе бакљу коју су носили пре њих многи други у борби против организованог криминала и свих других опасности које су бројне у савременом свету“, нагласио је министар Стефановић захваливши се припадницима МУП-а који су својим свакодневним преданим радом омогућили да Србија буде безбедна, стабилна и да њени грађани могу мирно да спавају и да се не секирају да ли ће бити изложени терористичким нападима, или нестабилностима каквих је било у нашем региону.

Осврнувши се на систем каријерног напредовања, Стефановић је рекао да је у Министарству направљен такав систем напредовања да пролазе најбољи.

„Поносан сам на ову нову генерацију младих људи. Направили смо нови систем каријерног напредовања. Сада је потребно да се усавршавате, прођете одређене школе, курсеве, имате оцену која више није паушална већ за коју постоје јасно дефинисани критеријуми – која је најмање 4 у трогодишњем просеку и тако можете да напредујете даље. Обезебдили смо да они који су најбољи, који се највише боре и труде, постају старешине и воде полицију напред. Кроз та каријерна напредовања учинићемо да полиција постане ефикаснија и професионалнија“, нагласио је Стефановић.

Министар је рекао да се српска полиција може мерити са најбољима у свету и да постоји огроман број захтева од различитих држава које желе своје кадрове да обучавају у нашој специјалној јединици, Криминалистичко – полицијској академији и разним курсевима.

„Настављамо са оним што смо обећали и гледаћемо да ове године, у периоду од 1. марта до 1. априла, примимо већи број људи са Академије и Основне полицијске обуке, јер желимо да Србија буде безбеднија земља“, истакао је Стефановић и уручио решења за пријем у радни однос за троје најбољих дипломаца.

Стефановић и Курц: Аустрија и Србија пaртнери у борби против кријумчарења људи

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министар спољних послова Републике Аустрије и председавајући ОЕБС-у Себастијан Курц поручили су данас да је кријумчарење људи злочин против кога се две државе партнерски боре.

Министри Стефановић и Курц, у седишту Службе за борбу против органозованог криминала у Београду, присуствовали су оперативном састанку тужилаца и криминалистичких инспектора из Србије, Хрватске и Бугарске и уручењу донације возила и ИТ опреме Сталној ударној групи за сузбијање кријумчарења људи.

Захваливши председвајућем ОЕБС-у на донираној опреми, значајној за јачање капацитета српске полиције и тужилаштва у борби против организованог криминала, министар Стефановић је истакао да се Република Србија одговорно и озбиљно бори против илегалних миграција.

„Желимо да пошаљемо јасну поруку да трговина људима и илегални транспорт миграната у Србију неће бити дозвољен“, истакао је Стефановић.

Према његовим речима, заједнички рад српске полиције и тужилаштва са европским колегама даје резултате који гарантују већу безбедност, не само грађана Србије, већ и грађана читаве Европе.

Стефановић је захвалио Аустрији на подршци Србији на путу ка Европској унији, али и на сарадњи коју полиције две државе остварују у борби против организованог криминала.

Аустријски шеф дипломатије Курц нагласио је да су Аустрији, у борби против илегалних миграција, потребни партнери попут Србије и да је захвалан нашој држави на формирању  Сталне ударне групе за сузбијање кријумчарења људи.

„Кријумчарење људи је злочин у коме криминалне организације, веома често, зарађују енормне своте новца, а у коме жртве кријумчарења страдају и бивају израбљиване“, рекао је Курц изразивши задовољство што Србији може да помогне и да је подржи кроз донирану опрему.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац истакла је да је да је Ударна група за борбу против кријумчарења људи један од значајнијих момената у развоју сарадње између Министарства унутрашњих послова и Републичког јавног тужилаштва.

„Република Србија, суочена са изазовима мигрантске кризе, прва је успотставила Сталну  ударну групу за сузбијање кријумчарења људи, која повезује две најзначајније институције предистражног и истражног поступка“, рекла је Доловац.

Амбасадор ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио истакао је да Мисија те организације у Србији  пружа константну подршку Републици Србији у борби против организованих криминалих група које се баве кријумчарењем миграната.

„Ударна група за борбу против кријумчарења људи, коју су формирали Министарство унутрашњих послова Републике Србије и Републичко јавно тужилаштво, доказ је партнерског духа кључних институција у борби протв кријумчарења људи“, рекао је Орицио.

Стефановић: Укупан криминал смањен за више од пет одсто

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да је, захваљујући ефикасном раду полиције,  укупан криминал у Србији током прошле године у односу на 2015. годину смањен за више од пет одсто и истакао да неће дозволити да било ко ниподаштава резултате рада српске полиције, зарад стицања „јефтиних политичких поена“.

Стефановић је представљајући резултате рада Министарства у преходних неколико година, истакао да је полиција у последњих 14 месеци запленила више од четири тоне наркотика,  што је најбољи резултат који је постигнут у претходних осам година.

Према његовим речима, заплене наркотика остварене прошле године, двоструко су у односу на оне из периода од 2008. до 2012. године.

Говорећи о борби против организованог криминала, Стефановић је прецизирао да је разбијено 14 организованих криминалних група, ухапшено 47 вођа и њихових помагача, као и да су откривене и заплењене 54 лабораторије за производњу дроге, што је најбољи резултат у претходној деценији.

„И даље сматрамо да борба против наркотрафикинга мора да се појача. Иако смо остварили  добре резултате и имамо ситуацију да цена дроге на улици расте, јер је све мање захваљујући ефикасном раду полиције, остварени резултати само су подстрек за бољи и ефикаснији рад и веће заплене“, казао је министар полиције.

Указавши да је укупан криминал у 2016. години у односу на претходну годину смањен за преко пет одсто, Стефановић је истакао да је у 2016. години почињено најмање кривичних дела у последњих 25 година.

„Без обзира што неко жели то да представи на другачији начин и што се у јавности често барата неким дезинформацијама, захваљујући озбиљном раду хиљада људи у полицији прошле године почињено је најмање кривичних дела у последњих 25 година“, нагласио је Стефановић.

Укупан број украдених возила, како је навео, смањен је за више од 12 одсто, број разбојништава за 22 одсто, а расветљено је и 92 одсто изнуда.

Стефановић је нагласио да се у Србији у последње три године бележи стална тенденција  пада кривичних дела убистава и тешких убистава.

„У периоду од 2004. до 2012. године просечно је било између 140 и 150 убистава годишње. У последње три године број убистава и тешких убистава креће се око 100 годишње, а полиција интензивно ради да тај број буде још мањи“, рекао је Стефановић и указао да је највећи број ових кривичних дела везан за породично насиље, као и да је највећи број расветљен.

Говорећи о превентивном раду полиције и едукацији најмлађих, Стефановић је подвукао да је број кривичних дела у близини школа и вртића смањен за више од пет одсто.

„Константним радом полицијских службеника, сталним присуством у школама, радом са децом,  превентивним предавањима која су дупло повећана, успели смо да направимо добар резултат који је подстрек да још више повећамо превентивни рад.

Говорећи о мигрантској кризи, Стефановић је истакао да је, и поред тога што је од њеног почетка кроз Србију прошло више од милион миграната, очуван стабилан јавни ред и мир , са минималним бројем кривичних дела.

„Србија се показала као поуздан партнер, као земља која је постигла боље резултате од многих држава чланица ЕУ. Грађани Србије нису осетили терет кризе, а наша држава се  показала као добар домаћин, као земља која је мигрантском кризом руководила на озбиљан и одговоран начин“, истакао је Стефановић.

Осврнувши се на финансијско стање у Министарству, Стефановић је указао да су у претходне две године измирени дугови, направљени у претходних десет година, према припадницима МУП-а  који су износили две милијарде и шесто милиона динара.

Министар полиције је рекао да му је жао што у време када су ти дугови направљени није било оних који би протестовали и тражили остварење синдикалних права и више новца за припаднике полиције – „тада је њима лично било вероватно добро, нису их интересовала  права обичних полицајаца“.

Према његовим речима, Министарство је измирило и милијарду и по динара дуга за неплаћене рачуне по другим основама.

Стефановић је истакао да ће МУП и у овој години наставити са модернизацијом опреме кроз набавку нових оклопних транспортера, борбених чамаца, заштитне опреме, патролних возила, униформи …

Министар је подсетио да су током прошле године модернизовани скоро сви оклопни транспортери које МУП има, да је полиција након седам година добила преко 30.000 комплета нових униформи, као и да је набављено 250 нових патролних возила.

Министартсво унутрашњих послова, како је најавио, ове године ући ће у процес лизинга за набавку једног већег дела возила и на тај начин обновиће патролне аутомобиле који су куповани 2001, 2002. године, који нису обнављани и који су прешли стотине километара.

Говорећи о реформским процесима које спроводи Министарство, Стефановић је указао да се, у складу са новим Законом о полицији, данас напредује кроз поступак који спроводи конкурсна комисија и да се знају прецизни параметри које неко мора да испуни да би добио могућност за унапређење.

Стефановић је истакао да данас запослење у Министарству није могуће пре, првенствено спроведеног интерног конкурса, а потом и јавног, што раније није био случај и указао да је по први пут директор полиције изабран на јавном конкурсу, кроз транспарентан поступак.

Истакавши да се припадници Министарства свакодневно ефикасно боре против криминала и да раде један од можда најтежих послова у земљи, Стефановић је истакао да неће дозволити да се њихов рад подаштава „само зато што неко хоће да убере неки јефтини политички поен“.

„Изволите, погледајте чињеницама у очи, шта су резултати, како је то изгледало пре неколико година и како изгледа данас. Борбу против свих облика криминала настављамо жестоко и  оштро и трудићемо се да грађани Србије имају разлога да имају из године у годину све више поверења у своју полицију“, закључио је Стефановић.