Интензивна међународна сарадња кључ успешне борбе против организованог криминала, тероризма и других тешких кривичних дела

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и Републички јавни тужилац Загорка Доловац разговарали су данас у Београду са Генералним тужиоцем Краљевине Шпаније Хосе Мануелом Мазом.

Стефановић је указао да је шпанско Министарство унутрашњих послова један од значајнијих партнера наше земље у борби против свих облика криминала и нагласио да је интензивна сарадња полиција две земље резултирала бројним успешним заједничким акцијама, посебно на пољу сузбијања трговине наркотицима.

За успешну сарадњу у заједничкој борби против организованог криминала и трговине наркотицима, шпанска полиција више пута је доделила припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Србије орден за посебне полицијске заслуге.

Стефановић, Доловац и Хосе Мануел Маза оценили су да је интензивна међународна сарадња кључ успешне борбе против организованог криминала, тероризма и других тешких кривичних дела.

Извор: Министарство унутрашњих послова

Стефановић и Влајков: За успешну борбу против тероризма и илегалних миграција неопходна је блиска сарадња

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и амбасадор Републике Бугарске Радко Влајков оценили су данас у Београду да је билатерална сарадња две земље на изузетно високом нивоу.

На састанку је истакнуто да ће сарадња додатно бити унапређена првим састанком министра Стефановића и министра унутрашњих послова Републике Бугарске Валентина Радева, који ће бити одржан у оквиру министарског форума ЕУ и Западни Балкан у области правде и унутрашњих послова следеће седмице у Софији.

Амбасадор Влајков нагласио је да ће Република Бугарска, која од 1. јануара следеће године преузима председавање Саветом Европске уније, пружити пуну подршку Републици Србији у процесу европских интеграција.

Стефановић је нагласио да је приоритет Републике Србије улазак у Европску унију и да ће Министарство унутрашњих послова учинити све како би реализовало активности предвиђене Акционим планом за Поглавље 24 – правда, слобода, безбедност.

Стефановић и Влајков сложили су се да је за успешну борбу против тероризма и илегалних миграција неопходна блиска сарадња како на регионалном, тако и на глобалном нивоу.

Једна од кључних тема на министарском форуму биће и област миграција.

Извор: Министарство унутрашњих послова

Стефановић на отварању Капитол парка у Раковици

У Раковици је данас отворен тржни центар “Капитол парк”, саграђен на темељима некадашње фабрике гума “Рекорд”, у који је уложено 30 милиона евра, а само у првој фази ће запослити 400 људи.

Капитол парк се простире на 65.000 квадрата, а у оквиру тржног центра, осим биоскопа, налази се супермаркет Дис, модне радње и продавнице обуће, електронике, намештаја, козметички салони, простори за спорт и рекерацију, као и многобројни кафићи и ресторани.

“Хоћу да у целом граду без обзира где живите имате квалитетан живот, то је политика за коју се боримо и од које нећемо одустати”, рекао је Мали и додао да ће се наставити са радовима како би Раковица постала лепше место за живот, где ће се градити канализациона и водоводна мрежа, вртићи…

Он је захвалио инвеститору за 400 нових радних места, а министру Небојши Стефановићу, који је присуствовао отварању “Капитол парка”, на томе што је Београд безбеднији и бољи.

“Некада је Раковица била као мравињак где су пуни аутобуси радника ишли на посао и били су задовољни, а онда су дошла нека времена у којима у Београду нико више није размишљао о њима, о запошљавању, размишљали су како да поруше оно што су генерације стицале, па је тако нестао ИМР и предузећа и компаније где су људи радили”, рекао је Стефановић.

Приметио је да је Раковица била одбачена општина у коју нико није хтео да инвестира, али данас се, каже, све преокренуло.

“Ми смо само у овој недељи испунили два обећања која су дата недавно. Људи нису морали дуго да чекају да виде Дом здравља и “Капитол парк” где ради 400 радника. Разговорао сам са директором и тражио сам да запосли још људи из Раковице јер хоћу да људи одавде раде”, истакао је министар.

Он је захвалио инвеститору што је приметио да Влада Србије ствара амбијент у који може да се инвестира.

“То је посао државе да привлачи инвеститоре и да долазе људи који ће да улажу свој новац и да отварају радна места”, рекао је он.

Пре шест, седам година незапосленост је, каже, била рекордна, док се данас “неки од тих људи” хвале разултатима.

“Они су довели Београд до највећих дугова и рекордне незапослености. Данас се то мења”, рекао је Стефановић.

Извор: Танјуг

Стефановић и Шпинделегер: Припадници МУП-а учествоваће у пројектима у организацији Међународног центра за развој миграционе политике

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас у Београду са директором Међународног центра за развој миграционе политике (ИЦМПД) Михаелом Шпинделегером о учешћу припадника Министарства унутрашњих послова у пројектима ове организације у оквиру којих ће српски полицајци стећи нова знања и искуства у области азила и борбе против ирегуралних миграција и трговине људима.

У оквиру пројеката, како је прецизирано на састанку, припадници Министарства унутрашњих послова учествоваће у обукама, семинарима и радионицама.

Указано је да ће Министарство унутрашњих послова Републике Србије учествовати и у пројекту помоћ Западном Балкану у области азила и миграција, а циљ те инцијативе је подршка ИЦМПД-а државама Западног Балкана кроз размену искустава.

Стефановић и Шпинделегер оценили су да је досадашња сарадња Министарства унутрашњих послова и ИЦМПД-а била добра, а Шпинделегер је похвалио рад и напоре које Републикa Србијa улаже у области миграција.

Извор: Министарство унутрашњих послова

Стефановић и Гашић положили венац за страдале припаднике БИА

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор БИА Братислав Гашић положили су данас венце на меморијални зид посвећен страдалим припадницима БИА.

Иначе, првобитно је био најављен долазак председника Србије Александра Вучића на обележавање Дана БИА.

Како је пренео “Блиц” Вучић неће доћи на пријем Безбедносно-информативне агенције “уколико сви новинари не буду пуштени на овај догађај”.

То је “Блицу” речено у кабинету председника на питање зашто неколико новинара различитих редакција није добило одобрење да уђе на пријем.

Наиме, новинарка Весна Радојевић написала је на свом Твитер профилу да њу “обезбеђење није пустило на пријем јер не постоје безбедносни услови да уђе”.

Министарство унутрашњих дела Краљевине Србије формирало је Одељење за поверљиве полицијске послове 17. октобра 1899. године, што се обележава као Дан БИА.

 Стефановић: Србија може да одговори на сваку претњу по безбедност

Изасланик председника Републике Србије на прослави Дана БИА, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, истакао је данас да више нема сумње да Србија може да одговори на сваку претњу по безбедност државе и њених грађана.

Стефановић је, на свечаности у седишту БИА, указао да се изазови, као и свет мењају, тако да се мењају и врсте криминала, јер данас живимо у интернет ери.

Према његовим речима, криминалци улажу више новца у нове методе и технику, па му је, како је рекао, веома драго што директор БИА Братислав Гашић жели да улаже више у опремање и модернизацију Агенције.

“Желим да знате да увек у свом раду можете да се ослоните на своју браћу у МУП, заједно са Војском и Министарством одбране. Сарадња функционише добро и складно и приближавамо се моменту када се одговор на изазове даје у реалном времену, па без сумње можемо да кажемо да Србија може да одговори на сваку претњу”, рекао је он.

Стефановић је казао да су безбедносне службе спремне да штите земљу.

Указао је да се често не процењују правилно тежак посао људи у безбедносном сектору.

“Као неко ко систем посматра са чела МУП знам колико људи који раде овај посао морају да се одричу, трпе њихове породице, само да би сваки грађанин могао да се осећа слободно и безбедно”, подвукао је министар.

Истакао је да, када се прође ходником седишта БИА и погледају имена људи којих данас више нема, а били су део безбедносног система, који су положили највредније што имају – живот, да би ми били мирни и водили нормале животе, знамо колики дуг имамо и колико морамо више енергије да уложимо да будемо достојни тој њиховој жртви.

Извор: Танјуг