Почела акција “Матура” за бољу безбедност ученика

Акција „Матура“, коју Министарство унутрашњих послова спроводи уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, почела је данас предавањем које су на тему превенција насиља, злоупотребе алкохола и дрога и безбедном учешћу у саобраћају полицијски службеници одржали матурантима земунске Средње економске школе „Нада Димић“.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, који је са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем, присуствовао представљању почетка акције, која ће се током маја и јуна спроводити у свим средњим школама у Србији, истакао је да је важно да се млади људи упознају и упозоре на последице које могу настати услед вожње под дејством алкохола, уживања наркотика и свих осталих ризичних понашања.
Стефановић је матурантима поручио да полицији увек могу да се обрате за помоћ и истакао да кроз оваква предавања полицијски службеници, у циљу подизања свести о проблему насиља, злоупотреби алкохола и наркотика, безбедном учешћу младих у саобраћају,  желе да укажу младим људима на штетно и погрешно понашање које може имати озбиљне последице.
Говорећи о безбедности саобраћаја, министар је подсетио да је пре две године покренута акција обуке младих возача, у оквиру које, бесплатно, у ауто центру „Навак“, млади возачи имају могућност да кроз додатну обуку стекну искуство за вожњу и која је, како је рекао, до сада имала успешне резултате.
„Статистика је показала да млади возачи који прођу кроз ову додатну обуку скоро да не учествују у саобраћајним незгодама, јер су научили правилно да одреагују“, навео је Стефановић.
Говорећи о опасностима од уживања наркотика, министар је истакао да је ангажовање школских полицајаца, увођење видео надзора, али и едукација деце о последицама дала резултате и додао да је само у Београду прошле године одржано 3200 предавања.
„Наше је да вас упозоримо, да вам укажемо на последице, а избор је ваш“, поручио је министар полиције матурантима.
Министар Шарчевић, нагласивши да је безбедност ученика приоритет, позвао је све матуранте да их не повуче еуфорија током прославе матуре, да не седају за волан под дејством алкохола и да нема потребе за лажним доказивањем и купањем на Ади Циганлији, што је постала пракса младих.
Акција „Матура“ има за циљ унапређење безбедносне заштите ученика завршних разреда средњих школа, као и одржавања повољног стања безбедности за време матурских прослава и других школских манифестација.
У оквиру акције биће предузете свеобухватне превентивне мере и активности, као што су: информисање ученика о превенцији насиља, нарушавања јавног реда и мира, злоупотребе алкохола и опојних дрога и безбедног учешћа младих у саобраћају и спречавање и откривање кривичних дела и прекршаја, посебно за време одржавања матурких прослава и других школских манифестација.

Стефановић: Наставак добре и квалитетне сарадње Србије и Јапана

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је данас да ће 11 теретних возила и три комбија, које је Јапан донирао Управи граничне полиције већ током ове недеље бити распоређено пре свега на граници Србије са Бугарском и Македонијом, где су и највећи изазови са миграцијама.

Стефановић, који је заједно са амбасадором Јапана у Београду Ђуићи Такахаром на плато испред „Палате Србија“ присуствовао примопредаји возила, навео је да донирана возила, чија је вредност око 450.000 евра, представљају значајно појачање за ефикаснији рад граничне полиције.

Захваливши амбасадору на донацији, министар Стефановић је навео да су поред возила донацијом обухваћени и персонализовани рачунари, који ће полицијским службеницима олакшати рад са мигрантима на терену.

Истакавши да је ова донација смо једна у низу и да представља наставак добре и квалитетне сарадње Србије и Јапана, министар је подсетио да је у претходном периоду Влада Јапана донирала Сектору за ванредне ситуације Министарства опрему вредну готово пола милиона евра.

Према његовим речима, тај пројекат и даје траје и један велики део опреме је већ  испоручен.

„Захвални смо Јапану на оваквој врсти подршке која је од значаја не само за подизање нивоа безбедности грађана Србију, већ и за повећање безбедности, сигурности и ефикасности у обављању свакодневних задатака полицајаца“, рекао је министар.

Стефановић је указао да је са амбасадором Јапана у Београду  Такахаром разговарао и о настваку сарадње у области заједничког супростављања тероризму .

„Намеравамо да добра искуства и добра техничка решења која Јапан примењује покушамо да применимо и у Србији и на тај начин ојачамо наш безбедносни систем и учинимо да грађани наше земље буду безбеднији“, рекао је Стефановић.

Амбасадор Такахара одао је признање министру Стефановићу и МУП-у на посвећености коју показују у суочавању са великим приливом миграната.

„Веома ценимо одговорно и хумано опхођење Владе Републике Србије при суочавању са проблемом мигранта. Истовремено, свесни смо чињенице да Влада Србије носи велики терет. Стога Влада Јапана пружа подршку пројектима, како би овај терет умањила“, рекао је Такахара.

Према његовим речима донирана теренска возила омогућиће граничној полицији да ефикасније и са повећаном мобилношћу обезбеди граничне области, а комбијима брже превозе  мигранате којима је потребна заштита и нега.

Стефановић: На седници владе одлука о наредним потезима

Република Србија ће на седници владе заузети став о томе како ће се изјаснити и који ће бити наредни потези након одлуке Суда у Kолмару да не изручи Рамуша Харадинаја Србији, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је новинарима, упитан за коментар на ослобађајућу пресуду Хардинају, рекао да ће на седници владе прва тачка бити управо разматрање актуелне ситуације, настале након одлуке француског суда.

Он је на питање како види изјаву председника Националног већа Албанаца Јонуза Муслијуа да је његов председник Еди Рама, и да ли то подвлачи неку врсту кривичне одговорности, рекао да ће и о томе бити речи.

“Идем на седницу владе и на њој ће Репубилика Србија заузети свој став о томе како ће се изјаснити и шта ће бити потези који обухватају све што сте питали, и једно и друго питање. Шта ће бити потези по тим питањима и како ће Србија реаговати”, рекао је Стефановић.

Стефановић: Добра сарадња српске и немачке полициjе

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас, након састанка са амбасадором Савезне Републике Немачке Акселом Дитманом, да је добра сарадња српске и немачке полиција резултирала одличним резултатима у сузбијању организованог и свих других видова криминала и заштити грађана две државе.

Стефановић и Дитман одржали су састанак поводом донације шест возила, које је немачко Министарство унутрашњих послова поклонило Управи криминалистичке полиције МУП-а, а амбасадор Дитман истакао је да је овом донацијом немачка полиција желела да се захвали српским колегама као поузданим, професионалним и ангажованим партнерима.

Министар Стефановић је подсетио на заједничке акције у којима су разбијене организоване криминалне групе, а посебно је нагласио заплену 300 килограма кокаина.

„Ове акције показују да блиска сарадња и размена информација дају резултате и омогућавају да наше земље буду безбедније. Заједничким радом наших криминалистичких полиција, граничне полиције и свих других организационих јединица наших министарстава успевамо да заштитимо и грађане Србије и грађане Немачке“, рекао је министар.

Стефановић се захвалио Дитману на донацији, која је, како је навео, само једна у низу донација немачког Министарства унутрашњих послова, која ће допринети повећању ефикасности српске криминалистичке полиције.

Указавши на значај свакодневне интензивне сарадње и заједничких истрага које су довеле до хапшења осумњичених за трговину наркотицима, оружјем, кријумчарења људи, амбасадор Дитман је рекао да су немачко Министарство унутрашњих послова и амбасада Немачке у Београду донацијом возила желели да се захвале Управи криминалистичке полиције и да на тај начин пруже подршке истражним органима Републике Србије.

„У многобројним ситуацијама Управу криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Србије доживели смо као поузданог,  професионалног и ангажованог партнера, због чега нам је стало да јој пружимо подршку“, нагласио је Дитман.

Амбасадор је рекао да две државе дуг низ година сарађују по питању безбедносне политике и да је захваљујући ангажману обе стране та сарадња интензивирана и проширена.

Дитман је подсетио да је у марту прошле године у Берлину потписан Српско – немачки споразум о сарадњи у области безбедности у циљу јачања боре против међународног организованог криминала и тероризма.

                                                           

 

Стефановић и Котхаус о европском путу Србије и илегалним миграцијама

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас са начелником Сектора за Европу Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке, Мартином Котхаусом о европском путу Србије и илегалним миграцијама.

Министар Стефановић је Котхауса упознао са резултатима које је Србија остварила на плану евроинтеграција, као и обавезама које је очекују на том путу у предстојећем периоду.

Котхаус је указао да је Немачка веома заинтересована за процес интеграција Републике Србије у ЕУ.

Говорећи о проблему илегалних миграција, министар Стефановић је истакао да је сарадња Србије са свим земљама региона по питању миграција на завидном нивоу и  оценио као добру сарадњу Србије са Амбасадом СР Немачке у вези са проблемом лажних азиланата и активностима на смањењу њиховог броја.