Стефановић: Сасвим смо добро разумели Изетбеговића

Добро смо разумели све што је рекао Бакир Изетбеговић, анализирали смо све што је речено у том контексту и предузећемо мере у оквиру наших надлежности, рекао је министар Небојша Стефановић, али није могао да говори о конкретним потезима.

“Све смо анализирали, сасвим добро разумели поруке и нисмо то доживели као добросуседску поруку”, рекао је Стефановић новинарима након седнице Савета за националну безбедност.

То је први пут да је један од највиших званичника суседне државе поручио да жели распад наше земље, појаснио је, те поновио да је Изетбеговић рекао да су његова надања да ће се то догодити.

Јако је лоша таква порука, она је политичка у сваком случају, и не може се објаснити тиме да је то је то технички неизводљиво, рекао је Стефановић.

Кад неко изнесе такав став, а што усложњава ситуацију у региону, и при томе су угрожени интереси Србије, она је дужна да реагује, поручио је.

Изјаве Бакира Изетбеговића показују, поновио је, искрену намеру једног од кључних носилаца власти у БиХ и шта је то што он жели, а ми ћемо предузети све што је могуће и дозвољено, јер је реч о нашој безбедности.

“Србија хоће да гради мир и ми ћемо у договору с другим актерима у региону покушати да заједно нађемо решње, јер желимо да људи који живе овде, али и у другим земљама региона, не осећају тензије од политичких потеза”, поручио је Стефановић, најављујући да ће и у том смислу бити значајна посета тројице чланова босанског председништва почетком децембра.

Додао је и да су очекивања да ће тада бити успешно закључени разговори о разграничењу и додао да остајемо привржени сарадњи и изградњи што бољих односа.

Поновио је да сматра да су рекације Србије биле одмерене, да ни у једном тренутку нисмо прекинули са полтиком подршке суверенитету БиХ, да се противимо сваком насиљу, али и навео да су оне биле само у циљу заштите наше земље.

Настављамо да градимо најбиоље односе и да разговарамо са свима како бисмо очували мир и све оно што смо до сада постигли, рекао је министар Стефановић.

Он је додао да је на данашњој седници Савета за националну безбедност било речи о ситуацији на Косову и Метохији, преговорима у Бриселу, рекао је Стефановић новинарима.

“Анализирана је безбедносна ситуација у нашем региону, као и у околним земљама. Желимо да очувамо мир и стабилност, то остаје један од најважнијих приоритета наше земље”, рекао је Стефановић.

Каже, да ће у том циљу Србија пратити ситуацију у региону и предузимати мере неопходне за очување територијалног интегритета државе.

Он је подсетио да ће бити значајне посете Председништва БиХ почетком децембра као и посета представника државног врха Румуније, Бугарске и Грчке са којима ће се разговарати о добросуседским односима.

Министар је рекао да је на седници било речи и о материјалном положају припадника снага безбедности, модернизацији опреме и наоружања, али и Радној групи која ће радити на решавању проблема стамбеног питања припадника снага безбедности.

Суд суди по закону и доказима, власт се не меша

Министар унутрашњих послова и секретар Савета за националну безбедност Небојша Стефановић рекао је данас да извршна власт не може да се меша у рад суда, па ни да коментарише пресуду изречену осуђенима за напад на америчку амбасаду у Београду 2008. године.

“Као члан владе могу да вам кажем да остављам суду да се бави својим послом. Како суд пресуђује, нити желимо нити можемо да утичемо. То је нешто што је законом предвиђено да је у искључивој надлежности судске власти”, нагласио је Стефановић одговарајући на питања новинара након седнице Савета.

Напомињући да суд доноси одлуке на основу закона и доказа који му се презентују, он је навео да треба оставити суду да ради свој посао.

“Истражни органи су урадили свој део посла и презентовали оне за које сумњају да су починили одређена кривична дела, а какве ће казне добити то не можемо да коментаришемо”, навео је Стефановић.

Виши суд у Београду осудио је у уторак на условне казне затвора од по пет и шест месеци четворицу младића због бацања каменица на америчку амбасаду 2008. године у Београду после митинга “Косово је Србија”, док је тројицу ослободио од оптужби.

Што се тиче полицијске одговорности за пропусте у обезбеђењу током и после митинга “Косово је Србија”, Више јавно тужилаштво у Београду подигло је у мају ове године оптужницу против пет полицијских службеника које се терети за кривична дела тешко дело против опште сигурности и злоупотреба службеног положаја.

Оптужница је прослеђена суду 8. маја и још није потврђена, односно њено преиспитивање је у току.

Извор: Танјуг

Стефановић: Три лекара вратила се из Босилеграда у Бугарску

Три особе које су дошле из Бугарске и без дозволе вршиле лекарске прегледе у Босилеграду, након разговора у полицији пуштени су и они су се својим возилима вратили у Бугарску, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Они су, каже министар, у изјавама рекли да немају никакве примедбе на поступање полиције, која је “врло коректно” са њима разговарала, док, Стефановић каже да је иницијални акт за њихову проверу стигао од здравствене инспекције из Ниша, која је, на основу пријаве коју је имала, да се одређена лица налазе на територији наше земље и да врше здравствене прегледе без икакве дозволе, позвала полицију да утврди о чему се ради.

“Радило се о тројици, нисмо сигурни да ли се ради о лекарима, јер нисмо имали надлежности да проверавамо такву врсту њихових акредитива, али они су свакако дошли на територију наше Републике да врше лекарске прегледе становништва. Пошто нису имали никакву дозволу, полиција их је позвала у полицијску станицу, да им утврди идентитет, да бисмо знали ко су људи који нам се крећу земљом и врше здравствене услуге без икакве дозволе”, рекао је Стефановић новинарима.

Сматра да није могуће да то неко уради на територији друге земље без сагласности те земље, без одређених дозвола, без уговора са здравственим установама, а да су они, након разговора у полицији, пуштени и својим возилима су се вратили у Бугарску

“Дакле, немамо никакву жељу да било коме нанесемо било какву штету, исто тако се надамо да ће сви они који долазе у Србију поштовати наше законе. Немогуће је да дођете у Србију и да се понашате како хоћете. У Србији понашајте се у складу са њеним законима и никаквих проблема нема”, рекао је министар.

Три бугарска лекара на позив Удружења грађана Културно- информативног центра (КИЦ) бугарске националне мањине у Босилеграду обављала су лекарске прегледе, а надлежни органи Србије су, у законски спроведеном поступку, утврдили да наведени КИЦ није овлашћен да организује лекарске прегледе становништва као и да су лекарски прегледи вршени без сагласности Министарства здравља, односно Лекарске коморе Србије.

Извор: Танјуг

Стефановић: Добар рад безбедносних служби гaрантује стабилност и безбедност наше земље

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас да добар рад полиције, војске и других српских безбедносних служби гарантује стабилност и безбедност наше земље и сигурност наших грађана.

„Република Србија je потпуно свесна свих претњи и изазова тероризма и екстремизма и одговорно и озбиљно поступа у циљу заштите државе и наших  грађана“, рекао је Стефановић који је присуствовао антитерористичкој вежби коју су на платоу иза амбасаде Канаде у Београду извели припадници Жандармерије, а у којој су учествовали и припадници Сектора за ванредне ситуације и Градски завод за хитну медицинску помоћ.

Министар је истакао да је, као што је приказано у изведеној вежби, посао полиције и других српских безбедносних структура да не дозволе да се терористички напад икада деси у нашој држави и да на сваку потенцијалну претњу брзо и ефикасно одговоре, неутралишу је  и отклоне сваку опасност.

Стефановић је рекао да борба портив тероризма није могућа без чврсте сарадње са другим државама и додао да се већа ефикасност постиже кроз размену информација, искустава, обука, техника и унапређењем способности.

Током вежбе одбијања терористичког напада на амбасаду, приказана је нова униформа Жандармерије, модернизована оклопна возила, као и борбена возила хамери.

„Видели сте и у данашњој вежби да Министарство унутрашњих послова наставља са даљим оперемањем јединица. Жандармерија ће поред нове опреме и нове униформе коју ће добити сваки припадник, у наредној години имати и додатну модернизацију наоружања, као што смо у овој години набавили нова оклопна возила и модернизовали борбена оклопна возила М11 и М15“, навео је Стефановић.

Модернизована околпна возила, како је навео министар, сада су далеко безбеднија за припаднике Жандармерије који више, приликом дејстава, не  морају да излазе изван возила, већ могу из унутрашњости да управљају ватром.

Стефановић се захвалио отправнику послова Амбасаде Канаде Брајану Ебелу на одличној сарадњи две земље и изразио очекивање да ће у наредној години сарадња у систему безбедности бити додатно унапређена, кроз размену искуства и знања.

Отправник Ебел истакао је да Србија и Канада одлично сарађују на многим пољима.

Захваливши се министру Стефановићу, директору полиције Владимиру Ребићу и свим учесницима вежбе, Ебел је оценио да је она била изузетно важна и успешна и да је показала способност Жандармерије и других полицијских служби за ефикасно реаговање на терористичке претње.

Извор: Министарство унутрашњих послова

Стефановић: Страни агенти појачали активности у Србији

Стране службе појачале су деловања усмерена ка Србији, и имамо информације да ће те активности бити још интензивније. На делу је покушај да се утиче на интересе Србије и да се смањи њен утицај, посебно у земљама у региону у којима живе наши сународници.

Ово, у интервјуу за “Новости”, на основу најновијих безбедносних информација, открива министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, после прве седнице Бироа за координацију служби безбедности коју је водио као секретар Савета за националну безбедност. Он тврди да председник Вучић и Влада воде политику самосталне и независне Србије, а кад је тако, онда као држава сметате многима.

Ни једна велика сила не жели да будете мимо њиховог утицаја, чак и земље у окружењу желе да имају утицај на процесе у Србији, на нашу економију, безбедност. То је њихова легитимна жеља. Наше је, с друге стране, да их у томе спречимо, и то и чинимо.

Агентуре којих земаља су појачале активности у Србији и око ње?

То не могу да откривам. Наше службе прате све што се догађа, нисмо без ресурса и адекватних одговора.

Ризикују ли Вучић и власти у Србији неку обојену револуцију ако не спроведу захтев америчке администрације да прекину блиске односе са Русијом? Како ви, који колоквијално у Влади словите за русофила, гледате на те захтеве?

Поштујем све друге, али највише волим своју земљу и радим само за наше грађане. Наше безбедносне структуре воде рачуна о томе да ли ће неко, незадовољан тиме што Србија хоће да буде независна, покушати да уруши наш уставни поредак, да организује незаконите преврате, насиље на улицама или неки сценарио који смо не тако давно гледали у Македонији. У овом тренутку нема таквих покушаја, али помно пратимо развој догађаја.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров отворено је говорио да САД желе нови “Мајдан” у Србији…

Наш посао је да пратимо шта кажу конкретни подаци с терена и да будемо веома опрезни и не дозволимо да ти страни утицаји пређу ниво који угрожава независност и слободу наше земље.

Када и како ће Влада решити статус Руско-српског центра у Нишу, због којег се Србија такође нашла на мети критика САД и ЕУ?

То је сложено питање и Влада ће га решавати у наредном периоду, узимајући у обзир све релевантне информације, могуће реакције свих страна и процене шта је то што доноси најмању штету по нашу земљу.

У суботу СНС одлучује о евентуалном расписивању ванредних парламентарних избора истовремено са београдским. За шта ћете се ви заложити?

Изнећу аргументе и “за” и “против”. Треба узети у обзир много фактора, стабилност Србије, дешавања у региону, све оно што је у најбољем интересу грађана. Никад нисам волео бежање од избора. Када се плашите лошег резултата или суда народа, као сада опозиција, онда гурате причу како су избори скупи, како нису потребни на сваке две-три године…

Да ли ће се СНС одлучити и за републичке изборе како би се “погурао” резултат у престоници?

Резултат који је СНС остварио у Београду на претходним изборима јесте био лошији него на нивоу целе републике, али подршку од 44 одсто у главном граду не бих никада потцењивао. Боље би било опозицији да себи и грађанима објасни зашто је очекивала и до 50 одсто подршке, а добила два, четири или шест одсто.

Ко ће бити кандидат напредњака за градоначелника?

Као и до сада, изаћи ћемо с тимом људи. Видећемо ко ће бити формално први на листи, али имамо довољно времена да се о томе изјаснимо. У Београду смо урадили значајан број пројеката, смањили дуг који је био 1,2 милијарде евра, урадили више од 400 километара водоводне и канализационе мреже… Са резултатима и са јасном визијом и конкретним роковима развоја Београда изаћи ћемо пред грађане.

Могу ли сви ти успеси да буду недовољни уколико опозиција направи договор о заједничком наступу, а барјак преузме Драган Ђилас?

Видећемо шта ће рећи грађани, који сигурно не болују од колективне амнезије и врло добро се сећају Ђиласове владавине и тога да је он током година проведених на власти постајао само имућнији, док су Београђани остајали без посла, сиромашили, а градска каса се празнила. Заиста се радујем што ће Ђилас да предводи све те који су настали под шињелом ДС, и Шапића, Јанковића, Јеремића, а видим да им се сада придружује и Бошко Обрадовић.

Да ли сте и ви, као министарка Михајловић, за то да СНС самостално наступи у Београду, да се “измери колико вреди Вучић, а колико Дачић”?

Колико вреди Вучић, видели смо на изборима пре неколико месеци. Грађани су рекли своје – са 55,08 одсто подршке показали су да желе стабилну Србију, укојој се јасно зна која је политика на сваком пољу. Одлука о коалицији саДачићем биће донета врло брзо. У Београду немамо несугласица, са СПС добро сарађујемо.

Да ли и ви имате утисак да у СНС постоје људи који би радо ударили на Вучића и на његову породицу? О томе је говорио и сам председник…

Надам се да већина људи у СНС добро разуме све аспекте политике коју Вучић води и да виде шта је она донела Србији у протеклих пет година. Кад погледају све то, нек се запитају да ли би они то све могли или је највише изнео Вучић насвојим леђима. Истина је да је, кад год је Вучић нападан, мало ко спреман да га јавно подржи и преузме на себе део тих удараца. Део сте тима и кад је лепо и кад је тешко.

С друге стране, Вулин и ви сте апострофирани у јавности као људи који увек скачу у Вучићеву одбрану…

Те коментаре доживео сам као притисак да то не радим. Та медијска батина има циљ да вас одговори да не браните своје принципе и ставове. Држим се онога у шта верујем и баш ме брига шта други мисле о томе.

Истина о Јајинцима

Шта се дешава са истрагом о пронађеном оружју у Јајинцима?

То је веома компликована истрага, зато што се у том окружењу нашао велики број особа које припадају одређеним криминалним структурама. Озбиљан оперативни рад се наставља, све информације се проверавају, и очекујем да ћемо у једном тренутку доћи до истине о томе како је то наоружање тамо стигло и ко га је донео.

Правда за Јелену

Хоће ли коначно бити расветљено убиство певачице Јелене Марјановић, које је прерасло у медијску сапуницу?

Полиција је темељно одрадила посао, на хиљаде људи је саслушано, полиграфски тестирано, испитано… Тужилаштво је проценило да су прикупљени докази довољни да се Зоран Марјановић приведе као главни осумњичени. Видећемо да ли ће Тужилаштво дати полицији налог да се уради још нека додатна провера. Надам се да ћемо добити судску правду за Јелену, која је заиста мучки убијена.

извор: Вечерње новости

Стефановић са председницима општина и градова о безбедности током новогодишњих празника

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас са градоначелницима и председницима општина у Србији и представницима подручних полицијских управа о мерама које је потребно предузети како би се током предстојећих новогодишњих и божићних празника осигурали мир и стабилност у нашој земљи.

„Са председницима општина и градова у Србији и са представницима полицијских управа Министарства унутрашњих послова разговарали смо о томе шта је потребно да урадимо како би се што боље припремили за сезону предстојећих празника, када имамо повећан број грађана на улицама, већи број манифестација и долазака туриста у Републику Србију“, рекао је Стефановић.

Министар је казао да је представницима општина и градова на састанку указано  на све оно што је потребно да се уради како би се осигурало да грађани имају мирне и спокојне новогодишње и божићне празнике.

„Такође, представницима локалних самоуправа указали смо и на све изазове које носи савремено доба и предочили им шта је то што могу заједно са полицијским управама да предузму како би смо осигурали потпуни мир и стабилност у нашој земљи“, навео је Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова