Стефановић и Шуњевич о јачању сарадње полиција двеју земаља

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас у Минску са министром унутрашњих послова Републике Белорусије Игором Шуњевичем о јачању сарадње полиција двеју земаља у борби против организованог криминала, тероризма, наркотрафикинга  и висoкотехнолошког криминала.

„Ми ћемо наставити блиску и добру сарадњу кроз размену експерата и директну комуникацију људи који се баве борбом против организованог криминала, наркотрафикинга и сајбер криминала. Хоћемо да кроз сарадњу експерата у овим областима, покажемо да можемо да направимо корак више у осигуравању безбедности народа Белорусије и Србије“, рекао је Стефановић након састанка.

Стефановић се захвалио министру Шуњевичу и Министарству унутрашњих послова Белорусије на досадашњој сарадњи и изразио уверење да ће она у наредном периоду бити још ближа.

„Наш задатак је да учинимо све што је у нашој моћи да сигурност наших земаља буде на највишем могућем нивоу. Захвалан сам Вам на исказаној намери да кроз још ближу сарадњу и размену информација између наших стручњака учинимо да капацитети и ефикасност наших полиција буду што већи“, поручио је Стефановић.

Министар је током радне посете Белорусији посетио и специјалну јединицу за борбу против тероризма Министарства унутрашњих послова Белорусије „Алмаз“.

„Имали смо прилику да већ видимо како функционише специјална јединица „Алмаз“. То су изузетни професионалци, који су већ успоставили сарадњу са  нашом Специјалном антитерористичком јединицом“, рекао је Стефановић.

Припадници ове јединице извели су показну вежбу у којој су приказали  способности и вештине у борби против тероризма, а министар Стефановић имао је прилику да се упозна са радом ове јединице и опремом коју користе.

Министар Стефановић обишао је током посете Минску и Академију Министарства унутрашњих послова Белорусије, Међународни школски центар за обуку кадрова у области миграција и сузбијања трговине људима у оквиру Академије, као и Музеј Министарства унутрашњих послова Републике Белорусије.

Стефановић: Повећавамо број школских полицајаца

Министарство унутрашњих послова повећава број школских полицајаца у Србији, изјавио је данас министар Небојша Стефановић.

“Повећавамо број школских полицајаца. Нема их у свакој школи и негде један школски полицајац покрива и две школе. То зависи од много фактора”, рекао је новинарима Стефановић, који је присуствовао часу “Основи безбедности деце” у Основној школи “Борислав Пекић” на Новом Београду.

Истиче да се ради на основу плана Дирекције полиције, чији је рад у последње две године значајно унапређен и који сада подразумева прерасподелу броја људи према ризицима који се појављују у полицијским управама.

Како каже, тамо где МУП има превелики број полицајаца у управама које покривају средине где се годинама ништа не дешава и где се смањује број становника, а исти је број полицајаца – тамо може да се смањи.

Са друге стране, у срединама где се значајно повећава број људи МУП је принуђен да повећамо број полицајаца како би могли да обављају редовне дужности и сузбијају криминалитет, навео је.

“Верујем да то што смо успели да организујемо готово 2.000 људи да држе ова предавања деци четвртог и шесто разреда да ће са њиховим присустовм и радом бити и већи број полицајца у школским двориштима. Свакако се слажем да није довољно, али баш зато се трудимо да повећам тај број и то што бржим темпом”, рекао је Стефановић.

Реагујемо на све нападе на новинаре

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је да не постоји ниједан случај да држава није реаговала на претње и нападе на новинаре и позвао новинаре и њихова удружења да одмах пријаве ако има таквих случајева.

Стефановић је још једном осудио пребијање новинарки Пинка истичући да је то бруаталан пример напада на новинаре.

Одговарајући на питања новинара шта је са случајем новинарке КРИК-а и физичког удаљавања појединих новинара са инаугурације председника Србије, Стефановић је рекао да се ради и на том случају.

“Ради се и на том случају и сва лица која се виде на тим снимцима су индентификована и полиција је завршила највећи део исражног посла и са тужилаштвом ће предузети мере. Свакако ће бити изречене санкције, уверен сам да ће бити санкција за то”.

Стефановић је поручио да не сме ником да се прети било који новинар да је у питању и нагласио да се ту никада није правила разлика.

Додао је да на конференцијама он најчешће и не зна ко је из које редакције од новинара.

“Мој посао је да обезбедим безбедност сваком човеку у овој земљи”, нагласио је Стефановић.

Он је рекао да као друштво морамо да се изборимо са насиљем, а не само да га осудимо.

Каже и да морамо да научимо децу да не буду насилни и да се не напијају преко границе, као тај човек што је урадио када је тукао новинарке Пинка које су радиле свој посао.

“Да не помишљају да нападну новинаре ни било кога. Насиље у нашем друштву не сме да се толерише. Имамо случајеве у којима су извршене претње и напади на новинаре и апсолутно радимо на отркривању свих починилаца. Али, молим и све новинаре и новинарска удружења да, као што је често случај, не чекамо објаву на твитеру, па да видимо да се то догодило пре пет дана само да би неко могао да каже да нико пет дана ништа не предузима”, нагласио је министар полиције.

Он је замолио новинаре да дођу у полицију и све одмах пријаве и нагласио да не постоји ниједна претња на коју полиција није реаговала.

“Не постоји ниједна претња на интернету и политичким лидерима опозиције на које нисмо реаговали и налазили те људе и приводили их и већина тих поступака је у току. Хоћемо да покажемо да у нашем друштву нема насиља”.

Стефановић истиче да то што се догодило испред Тв Пинка је био бруталан пример и нешто што смо нажалост могли да гледамо протеклих дана на снимцима – “како један човек удара једну па другу жену и једној изазива потрес мозга, а другој ломи ребра”.

То су ствари које не смемо да дозвољавамо и да се потрудимо да се више никада не понове у нашем друштву, поручио је министар.

За недељу дана знаће се колико ће бити повећањe

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је да ће се за око недељу дана знати тачно колико ће бити повећана плата припадницима полиције, војске и БИА.

“Сада имамо више простора за повећање плата и набавку нове опреме, како би рад полиције, војске и БИА био ефикаснији, а у корист грађана. Не знам тачно процене, али мислим да оно о чему смо раније разговарали (10 одсто) може да буде реално, сачекаћемо коначне процене за недељу дана”, казао је Стефановић новинарима.

Очекује да ће се тада знати више детаља око тога, као и да је већ разговарао са министром финансија Душаном Вујовићем.

Стефановић је истакао да је Србија у добром финансијском стању и да држава може да изнесе то повећање плата, како би се поправио материјални положај великог броја људи.

“Рад владе је добар и влада бележи добре економске резултате. Консолидовали смо наше финансије. Видим простор да се та плата повећа и разговарали смо са са премијерком и председником, као министром одбране и директором БИА о положају припадника сектора безбедности и наше мишљење је да тај простор за повећање плата постоји”, истакао је Стефановић.

Додао је да је тај сектор подносио све економске тешкоће из претходног периода и да су до сада могле само донекле да се повећају плате, али да сада има више простора за то.

Извор: Танјуг

Стефановић: Улажући у услове рада наших полицијских службеника ми улажемо у већу безбедност свих грађана Србије

Министарство унутрашњих послова набавило је 710 нових патролних возила, која су испоручена полицијским управама на територији Републике Србије, а потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић најавио је да ће до краја године возни парк Министарства бити богатији за више од 1.000 возила.

„Као министар унутрашњих послова поносан сам што ће наше колеге полицајци који свакодневно обављају своје дужности моћи уз помоћ ових возила да буду ефикаснији у свом раду. Улажући у услове рада наших полицијских службеника ми улажемо у већу безбедност свих грађана Србије“ рекао је Стефановић.

Полицијским управама на територији Републике Србије 710 нових патролних возила

Министар је прецизирао да су возила намењена полицији опште надлежности и саобраћајној полицији, али и да су она само први контигент аутомобила који су набављени.

„Очекујем да се возила користе искључиво у интересу грађана. Сваким даном рада у Министарству трудио сам се да полицијским службеницима и свим другим службеницима нашег Министарства олакшам рад набавком нове опреме, возила, униформи  и свега онога што им је потребно за рад“, истакао је Стефановић, додајући да је ово значајна испорука возила за МУП која ће се осетити у свим општинама у Србији.

Министар је рекао и да ово није последња испорука и да ће у ће у наредном периоду полицијски службеници добити и нове марице, патролне мотоцикле, нова ватрогасна и теренска возила.

„Ми ћемо се трудити да у оквиру другог капиталног пројекат додатно осавременимо и модеренизујемо опрему и возила за Управу криминалистичке полиције, граничне полиције, Јединице за обезбеђење и других јединица. Посвећено радимо на томе да осавременимо полицију и дамо јој најбоље могуће услове за рад “, рекао је Стефановић.

Полицијским управама на територији Републике Србије 710 нових патролних возила

Он је додао и да је Министарство формирало Комисију за расход старих дотрајалних возила, чији је циљ да између 700 и 1.000 возила, колико их има дотрајалих по процени МУП-а, а која су прешла више од 103.000 километра и која више нису за свакодневну употребу, буду замењена и расходована, односно продата, а да тим новцем буде купљен један додатни број возила.

„Као потпредседник Владе и министар унутрашњих послова поносан сам што сам се са својим колегама, уз подршку Владе и председника Србије  Александра Вучића, изборио да од јанура имамо и веће плате за наше полицајце“, истакао је Стефановић.

Министар је подсетио и да је у претходном периоду за редовну полицију набављено више од 20.000 нових униформи, да је извршена модеренизација оклопних возила и реконструкција једног броја полиицијских станица, које су опремљене новим намештајем и компјутерском опремом.

„До краја године очекује нас опремање већим бројем рачунара свих полицијских станица у Србији, нове униформе за Жандармерију, САЈ, Полицијску бригаду, Интервентне јединице полиције и граничну полицију, као и заштитна опрема“, рекао је Стефановић.

Полицијским управама на територији Републике Србије 710 нових патролних возила

Он је додао да ће бити набављена и нова заштитна опрема за припаднике Сектора за ванредне ситуације.

„Почетком 2019. стижу нам и три нова хеликоптера која смо набавили уз помоћ Владе и то након 40 година од последње набавке“ нагласио је министар.

На крају церемоније доделе службених возила, министар Стефановић пожелео је полицајцима да им нова возила помогну да буду ефикаснији и да у обављању својих задатака буду заштићени и опремљенији.

„Трудићу се да као министар унутрашњих послова и квалитет рада полиције буде бољи, да грађани Србије осете бољитак, да осете да је наша Србија безбеднија и да виде колико вреде ови момци и девојке у плавом који се свакодневно боре да наша деца и сви наши грађани буду безбедни“, закључио је Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова

Стефановић: Безбедност деце први приоритет у раду полиције

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је данас у Суботици да је безбедност деце први приоритет у раду полиције.

„Право на заштиту од свих облика насиља је основно право сваког детета, сваког човека. Наш главни циљ је да свако дете буде безбрижно на улици, у школи, на путу до школе, да има нормално и здраво детињство и да родитељи не страхују за сигурност своје деце. Међутим, полиција није и не може да буде једина институција у Србији која се брине за безбедност и васпитање наше деце. Ми хоћемо да полиција буде штит, државни орган кога се криминалци плаше и у кога деца и родитељи имају поверење, али за то нам је потребна подршка родитеља и читавог друштва“, рекао је Стефановић на отварању конференције „Безбедност и одговорност 2017“, коју је организовала Фондација „Тијана Јурић“.

Министар је навео да је полиција у претходних седам година и осам месеци ухапсила 155 особа у акцији „Армагедон“, усмереној на откривање кривичних дела везаних за сексуалну злоупотребу малолетних лица на интернету у порнографске сврхе.

„Када је реч о кривичном делу обљуба са дететом полиција је током осам месеци ове године поднела кривичне пријаве против 24 мушкарца, док су када је реч о трговини људима у истом периоду регистроване три оштећене малолетне особе женског пола, од којих су две  биле приморане на удају, а једна је сексуално експлoатисана“, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, у првих осам месеци ове године, у оквиру вршњачког насиља, регистрована су 503 кривична дела. Министар је указао и на податак да је у првих седам месеци ове године пријављен нестанак 674 малолетника, од којих је полиција пронашла  640, док се за 34 још трага.

„Разлози нестанка су најчешће бекство из домова за децу без родитељског старања, удаљење из хранитељске породице, удаљење из куће ради склапања брачне или ванбрачне заједнице, неразумевање и свађа у породици, извршење кривичног дела, љубавни проблеми, нерешени брачни односи између родитеља, утопљење, лоше оцене у школи, наркоманија“, прецизирао је Стефановић.

Представљени подаци, према његовим речима, говоре да опасност постоји, да је стална и да може да се смањи само заједничким посвећеним радом и улагањем свакодневних напора државних органа, цивилног друштва и родитеља.

„Полиција ће свакако учинити све што може да би заштитила децу  у свакодневном животу, који подразумева њихов боравак у школи, на улици, али и у виртуелном свету као једној новој димензији опасности која прети сваком детету. Међутим, само репресивне мере нису довољне. Превентивни рад је окосница у спречавању оваквих појава“, рекао је Стефановић.

Он је додао да је полиција спровела низ превентивних и едукативних програма и кампања, међу којима је издвојио „Школски полицајац“, „Безбедно детињство“, „Школа без насиља, школа без дроге“ и „Дрога је нула живот је један“.

„Више од 60 одсто безбедносно интресантних догађаја у школама откривено је радом школских полицајаца“, указао је Стефановић и додао да је у свим полицијским управама и станицама више од 2.000 обучених полицајаца доступно двадесетчетири сата дневно за поступање према малолетним лицима.

„Огроман рад полицајаца који су специјализовани и обучени да поступају у овим случајевима, уз нова законска решења и посвећеност полиције и тужилаштва, довело је до значајног пада криминалитета у малолетничком насиљу, што је основни предуслов да на дуге стазе смањимо насиље у нашем друштву“, оценио је министар.

Стефановић је истакао и да је од ове школске године на његову иницијативу у школе уведен нови факултативни предмет „Основи безбедности деце“ за ученике четвртог и шестог разреда основних школа.

У оквиру овог предмета како је рекао више од 2.000 обучених полицијских службеника едуковаће децу о безбедности у саобраћају, полицији у служби грађана, насиљу као негативној друштвеној појави,  превенцији и заштити од опојних дрога и алкохола, безбедном коришћењу  интернета и друштвених мрежа, превенцији и заштити од трговине људима, заштити од пожара и од техничко – технолошких опасности.

„Хоћемо да учимо нашу децу какви их изазови очекују, какве претње имају пред собом и шта можемо да урадимо, да их едукујемо на који начин могу да се спасу и како да правилно поступе. На овај начин вратили смо једну врсту образовања и учења наше деце шта су свакодневне појаве, а о чему они до сада нису имали прилику да уче из предмета редовне наставе“, истакао је министар.

Стефановић се захвалио Фондацији „Тијана Јурић“ на раду и енергији коју улажу како би помогли да деца буду безбедна. Он је навео да ће у сарадњи са удружењем полицијски службеници наставити да обучавају предаваче ове Фондације како би они и даље преносили знање и едуковали децу како да буду безбеднија.

Оснивач Фондације „Тијана Јурић“, Игор Јурић захвалио се државним институцијама које су препознале и схватиле значај теме конференције и истакао да је њен циљ да сагледамо где се налазимо као друштво и родитељи.

„Учешће највиших функционера наше земље, говори о томе да смо сви свесни да проблем постоји и да желимо да га решимо. Фондација „Тијана Јурић“ је успела да инцира једну промена закона, такозвани „Тијанин закон“ који  сада функционише и морам да истакнем захвалност држави и Министарству унутрашњих послова што то није слово на папиру, већ се заиста показало да систем функционише и да полиција заиста реагује од првог момента када дете нестане и то јесте Тијанина победа“ истакао је Јурић.

Извор: Министарство унутрашњих послова

Стефановић: Свеобухватне реформе за већу ефикасност полиције

Приручник „Полицијско обавештајни модел“ и документ „Стратешка процена јавне безбедности“, које је израдило Министарство унутрашњих послова Републике Србије и који су прва документа тог типа урађена у нашој земљи на основу методологије полицијско – обавештајног модела, који примењују многе земље Европске уније, представљени су данас у Београду.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић који је присуствовао промоцији истакао је да су ова документа резултат преданог рада Министарства на јачању капацитета у борби против криминала, унапређењу правног оквира, развоја институција и ефикаснијег и економичнијег управљања полицијским пословима.

Стефановић се захвалио Влади Шведске, шведској Агенцији за међународни развој и сарадњу (СИДА), њиховим имплементационим партнерима ИМГ-у и шведској полицији на стручној и финасијској помоћи и подршци у изради ова два документа, али и реформским процесима у Министарству унутрашњих послова.

У питању су, како је рекао, стратешки реформски пројекти из области стратешког планирања, управљања људским ресурсима, управљању информацијама, као и подршци у развоју информационо – комуникационих технологија, форензике, роднe равноправности и полицијско обавештајног модела

Стефановић је нагласио да су приоритети Министарства ефикасно супростављање свим видовима криминала, безбедност грађана и одлучан одговор сваком у покушају угрожавања стабилности наше земље.

„Министарство унутрашњих послова покренуло је свеобухватне реформе које треба да осигурају већу ефикасност полиције и већу безбедност земље, што је значајно за бољи инвестициони амбијент, а доноси више радних места и бољи живот за наше грађане“, рекао је Стефановић.

Говорећи о приручнику „Полицијско обавештајни модел“, Стефановић је навео да он уважава искуства земаља Европе и света у којима се успешно примењује, али и описује оригинални, српски модел који је потпуно прилагођен специфичностима полицијског система у Србији.

Квалитет приручника, како је навео, потврдиле су и међународне институције описујући га као пример добре праксе за све остале чланице које планирају да га успоставе.

Министар је истакао да савремни криминал карактерише често мењање начина деловања, уска сарадња без обзира на границе и злоупотреба убрзаног развоја информационих технологија.

„Да бисмо му се ефикасно и адекватно супроставили поред традиционалних метода криминалистиче обраде, неопходно је да делујемо проактивно, превентивно и да унапред знамо који ће бити следећи потез који ће људи из криминогених средина повући“, истакао је Стефановић.

Према његовим речима, један од приоритета Министарства унутрашњих послова је приближавање полиције грађанима, јачање односа поверења и боља међусобна комуникација и сарадња у циљу постизања већег степена безбедности и сигурности.

Важан корак на том путу, како је навео, представља доношење Сратешке процене јавне безбедности.

„Стратешким сагледавањем проблематике и добрим планирањем ефикасније ћемо реализовати активности и расподелити организационе, људске и материјалне ресурсе, што ће утицати на побољшање свих сервиса које пружамо грађанима на локалном нивоу, а пре свега на пољу безбедности“, рекао је министар полиције.

Стефановић је подсетио да Србија има јасан циљ – чланство у ЕУ и нагласио да ће Стратешка процена јавне безбедности значајно допринети европском путу Србије, пре свега у преговорима у оквиру Поглавља 24.

„Српска полиција је спреман и поуздан партнер полицијама земаља Европске уније“, истакао је министар.

Стефановић се захвалио и свим припадницима Министарства који су марљиво радили на изради представљених документа, представницима тужилаштава, Криминалистичко полицијске академије, али и свим другим домаћим и страним експертима који су дали значајан допринос у њиховој изради.

Амбасадор Краљевине Шведске Јан Лундин истакао је да Шведска има одличну сарадњу са српском полицијом подсетивши да она траје још од 2002. године.

„Шведска зна да се овде добро ради и зато радо сарађујемо са вама“, рекао је Лундин.

Према његовим речима Стратешка процена јавне безбедности и приручник за „Полицијско – обавештајни модел“ важни су не само за Министарство унутрашњих послова већ за све грађане Републике Србије.

„Ова два документа настала су као плод развојне сарадње између Шведске и Министарства унутрашњих послова Србије и одсликавају безрезервну подршку коју Шведска пружа Србији 13 година уназад на њеном путу ка пуној интеграцији у Европску унију“, истакао је Лундин.

Амбасадор је навео да живимо у глобалном свету у коме су развијени прекогранични односи и у коме се проток људи, добра и услуга преко граница  одвија повећаном брзином.

„На жалост то доприноси развијању различитих типова међународног организованог криминала. Повећана потреба да се суочимо са безбедносном претњом организованог криминала и тероризмом постоји у Србији, као и у осталим државама у свету и захтева удруживање снага и интензивнију сарадњу“, казао је Лундин.

Руководилац програма „Развој Министарства унутрашњих послова 2016 – 2018“ и представник Националне полиције Краљевине Шведске Макс Лутеман истакао је да су представљена документа резултат добре сарадње Министарства унутрашњих послова Републике Србије, шведске полиције и шведске агенције СИДА.

Према његовим речима, у оквиру програма развоја МУП-а обухваћени су стратешки развој, развој форензике, развој родне агенде и полицијско обавештајни модел.

„Модерна и демократска полиција значи заштиту и служење заједници и грађанима. Један од кључних аспеката за испуњење овог циља је полицијско обавештајни модел који доприноси ефикаснијем, одговорнијем и економичнијем деловању полиције“, рекао је Лутеман и додао да је за српску  полицију овај модел и услов за европске интеграције.

Он је објаснио да је један од основних принципа полицијско – обавештајног модела откривање, планирање и спречавање криминала.

Извор: Министарство унутрашњих послова