Стефановић: Важно је да не ћутите, да подигнете глас, важно је да се заједно супротставимо насиљу

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је ученицима седмих и осмих разреда основних школа на првој трибини „Превенција вршњачког насиља“ која је вечерас одржана у спортском центру “Шумице”, да не смеју да ћуте на било који облик насиља, већ да против њега морају да подигну глас.

„Суштина борбе против насиља је да не смете да ћутите. Ако ћутите и никоме не пријавите насиље оно ће остати ту“, истакао је Стефановић и додао да се жртва насиља не постаје само ћутањем, већ и окретањем главе од ситуација када насиље, било вербално или физичко, трпи школски друг или другарица.

„Зато је важно да не ћутите, да подигнете глас, важно је да се заједно супротставимо насиљу. Ми смо ту да вам помогнемо“, рекао је Стефановић на трибини на којој је било око 400 основаца.

Министар је деци поручио да је полиција ту због њих, да их заштити и брине о њиховој безбедности, без обзира на то да ли је у питању безбедност у саобраћају или у некој другој ситуацији.

„Када имате проблем увек се обратите школском полицајцу или полицајцу из вашег краја кога познајете“, рекао је Стефановић истакавши да је изузетно важно да деца науче да га препознају, да га никада не трпе и увек пријаве.

Према његовим речима, Министарство унутрашњих послова покренуло је пројекат „Превенција вршњачког насиља“ у који је поред полиције, укључен град Београд, школа, родитељи, али и ученици средње медицинске школе, којима ће деловати у оквиру медијаторског тима за превенцију.

Министар је објаснио да ће задатак овога тима бити да разговара са децом о проблему вршњачког насиља и помогну им да тај проблем превазиђу.

Глумац Милош Биковић, који је промо лице овога пројекта, указао је деци на штетности вршњачког насиља и позвао их да проблеме решавају разговором, а не песницама.

Члан градског већа Града Београда Драгомир Петронијевић указао је да су старија деца пример млађој и да само од њих зависи да ли ће бити  лош пример насилника, лошег друга, лошег човека, или пример некога ко воли, поштује и ко је поштован.

Извор: Министарство унутрашњих послова

Стефановић: После стечаја у ДС-у Ђилас би да тамо отера и све Београђане

Бивши председник Демократске странке Драган Ђилас одлучио је, како каже, да се врати у политику иако из ње никада није ни одлазио. Да се врати са новом бриљантном идејом да гарантује за пројекте својом имовином, баш као што је гарантовао за Демократску странку и отерао је у стечај. Да апсурд буде већи баш оном имовином коју је стицао у периоду док је био на власти. Подсетићу да су Ђиласове компаније у време док је управљао Београдом имале промет од преко 19 милијарди динара, што није пошло за руком ниједном другом тајкуну у Србији.

Том имовином грађана Србије, коју је стекао на власти, Ђилас би да гарантује за Београд и доведе га до банкрота. Пошто није успео да управља Демократском странком, већ ју је отерао у стечај, данас би Ђилас са Шапићем да отера у стечај све Београђане, и да настави пут којим је задужио Београд за милијарду и двеста милиона евра колико је износио дуг главног града када су отишли са власти.

Ђилас жели да настави са Александром Шапићем кампању бахатости коју су спроводили од 2008. до 2014. године, колико су владали Београдом, када су врло мало урадили за Београђане, а много урадили за себе.

Потпуно сам сигуран  да грађани Београда не желе повратак на старо, не желе повратак у период када им није нуђена било каква будућност, кад су функционери пунили своје џепове, а нису се бринули од чега ће да живе грађани Београда, већ желе да, пре свега, они одлучују о животу свог града, у коме ће имати сигурну будућност за себе и своју децу.

Стефановић и Сијарто разговарали о унапређењу сарадње Србије и Мађарске

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се данас у Минску, на маргинама самита Централно-европске иницијативе, са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом са којим је разговарао о унапређењу сарадње две земље.

Тема састанка била је и модернизација пруге између Београда и Будимпеште која ће, како су се сложила двојица министара, убрзати превоз људи и робе, али и унапредити економску сарадњу Србије и Мађарске.

Потпредседник Стефановић и министар Сијарто су разговарали и о могућностима отварања нових граничних прелаза који би олакшали кретање грађана који живе у пограничним деловима Србије и Мађарске и прелазак из једне у другу државу.

Шеф дипломатије Мађарске похвалио је напоре које Србија улаже у процесу приближавања Европској унији и потврдио подршку Мађарске европским интеграцијама наше земље.

Извор: Министарство унутрашњих послова

Србија у сарадњи са другим државама, интензивно и посвећено ради на одржавању безбедности

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић учествовао је данас у Минску на самиту Централно–европске иницијативе на коме је разговарано о различитим инфраструктурним и енергетским пројектима који ће допринети бољем економском развоју земаља ове инцијативе.

„Пројекат попут модернизације железничке пруге од Београда до Будимпеште, који је важан за Републику Србију, од велике је користи и државама централне Европе. Овај пројекат, којим ће се путовање од луке Пиреј у Грчкој до земaља централне и западне Европе смањити за 18 дана, допринеће напретку економије и побољшању дуинг-бизнис потенцијала свих наших држава“, рекао је потпредседник Владе Републике Србије.

Министар Стефановић је указао да је на самиту било речи и о безбедности, ефикаснијој контроли мигрантске кризе и мерама које Република Србија предузима на овом пољу.

„Разговарали смо и о мерама које Република Србија предузима у борби против тероризма и екстремизма нарочито сада када се, после победе савезника у Сирији и Ираку, може очекивати да један део џихадиста одабeре Европу као своју следећу дестинацију“, рекао је Стефановић.

Према речима министра, Србија у сарадњи са другим државама, интензивно и посвећено ради на одржавању безбедности.

„Учимо једни од других, размењујемо информације и радимо на томе да Република Србија буде земља у којој ће претња бити минимална и у којој  ће безбедносне снаге имати довољно ефикасне одговоре на све изазове. Размењујемо информације са колегама из земаља у окружењу, али и другим државама како би грађани Србије били потпуно заштићени“, истакао је Стефановић.

Министар је закључио да је Србија вољна да настави сарадњу у оквиру Централно-европске иницијативе и да допринесе регионалним пројектима и пројектима на нивоу Европе који могу унапредити и нашу економију, како би се обезбедио бољи живот за све људе у Србији.

Извор: Министарство унутрашњих послова

Стефановић: Боримо се за наш град, за нашу земљу, за сваку улицу

Покрет социјалиста (ПС) спреман је за локалне изборе у Београду и на њих ће изаћи са Српском напредном странком (СНС), изјавио је данас председник ПС-а Александар Вулин.

Вулин је захвалио Вучићу на годинама заједничке борбе, истичући да су две странке увек делиле веру у бољу Србију за коју вреди живети и у град Београд за који се вреди борити.

”Ми ћемо на изборе са СНС-ом изаћи да победимо и одбранимо слободну, војно-неутралну и независну Србију””, поручио је Вулин.

Скупу је присуствовао и члан Председништва СНС и председник Градског одбора СНС Небојша Стефановић, који је коалиционим партнерима поручио да од њих очекује да се на изборима у престоници боре у складу са страначким слоганом ””борбена левица”.

”Александар Вучић је покренуо велики пројекат оздрављења земље како бисмо могли да повећамо плате и пензије, градимо станове… Почели смо радимо ствари због којих ће људи бити поносни што живе у овој земљи, а то неко хоће да заустави. Зато вас молим да будемо чврсти не само на овим изборима већ да се увек боримо за наш град, за нашу земљу, за сваку улицу””, казао је Стефановић.

Он је рекао да је у последње три и по године у Београду изграђено више од 500 км водоводне и канализационе мреже, урађени домови здравља, болнице, школе, центри за пензионери, фасаде, отворена многа радна места.

”Веома нам је важно да у Лазаревцу, Обреновцу, Сопоту, Гроцкој, Барајеву буду једнако задовољни као они који живе у Новом Београду, Старом граду, Врачару или Земуну. Важно да у сваком делу града виде перспективу. Не говорим да је све иделано и завршено, много тога је пред нама””, истакао је Стефановић.

Извор: Танјуг