Стефановић: O радничким правима говоре они, који су радницима свесно уништавали будућност

Свакодневном кампањом коју воде против своје земље и страних инвеститора у Србији, Саша Јанковић, Вук Јеремић и Драган Ђилас директно угрожавају на стотине хиљада радних места и егзистенцију наших грађана.

Одавно је познат њихов концепт Србије нулте радне снаге, у којој се радна места укидају и лако је присетити се застрашујућег резултата владавине странака којима су припадали, чију су подршку уживали или које су активно подржавали, Јеремић, Јанковић и Ђилас. Управо су они исписали најтеже могуће странице у историји српских предузећа и економије.

Њихов концепт био је продати српске компаније у бесцење у мафијашко-тајкунским приватизацијама, због чега је више од 500.000 људи остало на улици без посла. И док је Србија сиромашила и губила будућност, они су уживали у привилегијама, огромном новцу, луксузним путовањима, хотелима и својим астрономским примањима. И зато није тешко замислити какве би све последице настале по Србију када би се они вратили на власт.

За такве људе само Србија која не ради, не производи и нема радна места је добра Србија.

И данашњи протести радника у „Гоши“ ехо су катастрофалне политике коју је водила тадашња власт, без бриге како радници живе, ни да ли ће им бити исплаћене плате. За њих је једино било важно да они буду добро намирени. Данас те проблеме решавају Александар Вучић и Влада Србије, иако стварању тих проблема нису ни најмање допринели.

Ужасно је лицемерно да о било ком радничком праву говоре управо људи који су жестоко газили сва радничка права, који су довели до пропасти фабрика и угрозили и будућност радника, и будућност њихове деце.

Треба ли да подсетим и да је „Сартид“, једна од најзначајних компанија Србије, доведен до нивоа да се продаје за један евро, да су радницима нудили да гаје печурке, уместо да производе челик и да је због тога 5.000 радника било егзистенцијално угрожено?

Данас, захваљујући политици Александра Вучића, овај гигант има стабилну производњу, 5.000 радних места је очувано и кинески инвеститори су од преузимања компаније повећали плате и увећали производњу. Од тренутка када су Александар Вучић и Српска напредна странка преузели бригу о економији земље, Србија иде напред, има привредни раст, све више страних инвеститора и запошљава све више својих грађана.

Подсетићу само на Џонсон електрик, Сваровски, Сименс, Геокс, Леони, Бош, Континентал, Кромберг Шуберт, Цумтобел, Делфај, Лир, Џинси, Астер и многе друге фабрике које су у последње четири године запослиле 130.000 људи. Ови велики произвођачи данас повећавају производњу, запошљавају наше грађане, зато што верују Вучићу и верују у стабилност и напредак наше земље.

На крају, потпуно сам сигуран да грађани Србије добро препознају ко ради за њих, ко свакодневним трудом и напором чини да они живе боље, а ко ради само за себе, и уверен сам да ће и у будућности своје изборе базирати на тој чињеници.

Уништено више од 18.000 комада оружја које је запленила полиција или које је предато током процеса легализација

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић присуствовао је данас уништавању више од 18.000 комада малокалибарског и лаког наоружања, које је запленила полиција или које је предато током процеса легализација, које су спровођене у ранијем периоду.

„Данас унуштавамо преко 18.000 комада пиштоља, пушака, аутоматских пушака и митраљеза. Прецизније 7.448 пиштоља, 589 револвера, 1.723 пушке, 3. 040 сачмарице, 916 аутоматских пушака и 66 митраљеза, стартног оружја , ваздушног и другог оружја, механизама за брављење“, прецизирао је Стефановић у Центру за рециклажу у Железнику.

Стефановић је истакао да Министарство, у сарадњи са УНДП-ом и SEESAC-ом, ову активност спроводи како би наша земља била безбеднија и како би се илегално оружје склонило са улица.

Подсетивши да је у току још један процес легализације, министар је позвао грађане, који у свом поседу могу имати илегално оружје, да га донесу у најближу полицијску станицу и да га предају, како би оно било уништено.

„Ово је тренутак у коме грађани, без кривичне одговорности, у току трајања легализације, могу да донесу оружје у полицију и да се реше тог терета“, нагласио је Стефановић и упозорио да су за поседовање илегалног оружја, предвиђене казне до 12 година затвора.

Зато је, како је оценио, важно да људи знају да такву врсту одговорности не треба да носе, да треба да предају оружје и да избегну могућу кривичну одговорност и тешке последице по животе грађана Србије.

Министра је нагласио да треба да учинимо све да наша земља буде сигурнија и спречимо да илегално оружје буде део извршења неког кривичног дела или неке криминалне групе.

Стефановић се свим међународним партнерима захвалио на подршци и финансијској помоћи, изразивши наду да ће се сарадња наставити и у будућности.

Отправник послова Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт рекао је да овакве акције помажу да Србија буде безебедније место и да ће ЕУ наставити да пружа подршку, јер је њен циљ да Европа као континент буде безбедније место.

Бенедикт је захвалио министру Стефановићу и припадницима Министарства на свему што предузимају да Србија буде безбеднија.

Координатор УНДП-а у Србији Карла Херши истакла је да одржив развој није могућ без мира и додала да је ова акција део шире агенде чији је циљ боља и већа безбедност.

Од почетка примене Закона о насиљу у породици полиција донела 2.626 хитних мера

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Набојша Стефановић изјавио је данас да је од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици полиција донела 2.626 хитних мера, од чега 910 мера привременог удаљења починилаца из стана и 1.716 мера којима им је забрањено да контактирају жртву и да јој прилазе.

Стефановић је на конференцији за новинаре, након прве седнице Савета за сузбијање насиља у породици, указао да су у 56 случајева насилници прекршили мере које им је изрекао суд, због чега су осуђени на 60 дана затвора.

„То показује да постоје људи, којима ни судске, ни полицијске мере, па чак и претња затвором, нису биле довољне да се суздрже од приласка жртви и да покушају поново да почине насиље“, додао је Стефановић.

Полицијски службеници, како је рекао, у последњих седам дана, извршили су 1.918  обилазака центара за социјални рад у свим градовима и општинама у Србији, а запослени у тим установама у 37 случајева обратили су се полицији за присуство њиховим службеним просторијама.

„Учинићемо све што будемо могли и наши људи ће бити присутни где год буде требало“, рекао је Стефановић и истакао да без озбиљног ангажовања целог друштва и превентивног деловања неможемо направити значајнији напредак.

Према његовим речима, неопходно је мењање свести, првенствено кроз образовни систем, због чега Министарство унутрашњих послова у сарадњи са Министарством просвете од септембра почиње са едукацијом ученика четвртог и шестог разреда о томе шта је насиље, какве врсте насиља постоје, због чега морамо да се боримо против њега и колики је то друштвени проблем.

Указавши да у последњих десет година број жртва насиља из године у годину мало варира и да је највише убијених било 2009., 2011. и 2013. године,  Стефановић је навео да нови Закон о породичном насиљу, који се примењује 50 дана, даје инструменте да се такво стање поправи, уз свеобухватне промене на пољу превентиве.

Министар је подсетио да се жртве насиља у сваком тренутку, бесплатно могу обратити полицији на број 0800100600, који је Министарство унутрашњих послова отворило у оквиру Оперативног центра.

Према његовиим речима број пријављених случајева насиља у породици показује да су се жене охрабриле, да имају више снаге да насилнике пријаве и да очекују решење и помоћ.

„Наш посао је да ту помоћ пружимо и сигуран сам да ће и рад Савета допринети да смањимо број жртва и повећамо осећај безбедности“, закључио је Стефановић.

Министарка правде и председница Савета за сузбијање насиља у породици Нела Кубуровић, указала је да су у оквиру свих тужилаштава формиране групе за координацију, у чијем раду поред тужилаца учествују специјализовани полицијски службеници и представници центара за социјални рад.

Указавши да ова тела у складу са Законом о спречавању насиља у породици имају обавезу да се састају најмање једном у 15 дана и да разматрају сваки конкретан  случај, Кубуровић је навела да је за првих 40 дана примене Закона израђено 600 индивидуланих планова за заштиту жртве.

„Разматрано је 2.430 случајева насиља у породици, тужилаштва су изрекла близу 1.800 хитних мера, од чега су судови усвојили 1.300 мера забране приласка жртви и удаљења насилника из стана“, прецизирала је министарка правде.

Према њеним речима, Републичко јавно тужилаштво формирало је ад хок комисије, чији је задатак да преиспитају случајеве који су у току, а који су ушли у поступка пре доношења закона, како би и полиција, центри за социјални рад и тужиоци заједнички могли да утврде да ли постоји још неки случај у коме је изражен висок степен ризика и сачине индивидулани план заштите.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да је Влада Републике Србије спремна да се избори са насиљем у породици и да уз ефикасну примену Закона сузбије насиље над женама, децом и немоћним лицима.

Стефановић и Чепурин потврдили посвећеност унапређењу полицијске сарадње

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин још једном су, на данашњем састанку, потврдили посвећеност унапређењу полицијске сарадње кроз заједничке пројекте и активности, посебно у борби против организованог криминала и тероризма.
Министар Стефановић и амбасадор Чепурин изразили су задовољство што припадници српске полиције имају могућност да са руским колегама, кроз обуке, размењују искуства и усавршавају се. На састанку је договорен и даљи наставак сарадње полиција двеју земаља.

Стефановић: Припадници полиције наставили са одлучном акцијом на сузбијању криминала, пре свега наркотрафикинга

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да су припадници Министарства унутрашњих послова у сарадњи са надлежним тужилаштвима, у наставку акције „Арес“ у претходних неколико дана, ухапсили 213 особа, открили две лабораторије за производњу марихуане, запленили 385 килограма различитих врста наркотика и већу количину оружја и муниције.

„Припадници полиције наставили су на територији 25 градова са одлучном акцијом на сузбијању криминала, пре свега када је реч о борби против наркотрафикинга“, истакао је Стефановић и додао да је полиција поднела кривичне пријаве у редовном поступку против 258 осумњичених.

Министар Стефановић је истакао да је у наставку акције Арес процесуирановише од 470 особа, који се сумњиче да су починиле бројна кривична дела, пре свеганеовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, недозвољено држање оружја, превара, примање и давање мита, тешке крађе и друга кривична дела.

„Полиција је у наставку акције „Арес“ запленила чак 385 килограма различитих наркотика, а откривене су и две лабораторије за производњу марихуане. Само у једној од тих лабораторија на територији Београда заплењено је 235 килограма марихуане“, нагласио је министар полиције.

Према његовим речима, одузето је и 19 пушака, 15 пиштоља, једна бомба, као и 14 аутомобила од којих је 10 украдено у ранијем периоду и они су одмах враћени власницима.

Стефановић је поручио да ће се овакве активности наставити и даље и да ће пре свега  бити усмерене на сузбијање трговине наркотицима, јер желимо да наша деца буду безбедна, али нећемо дозволити ни да се било који криминалац у нашој земљи осећа сигурно.

„Ово је добра прилика да похвалим рад полиције. Србија је озбиљно и оштро кренула у рат против мафије и остварени резултати показују да државни органи раде свој посао, да се полиција и тужилаштво боре да покажу да Србија може да буде сигурна, безбедна и стабилна и ми ћемо наставити тако да радимо свакога дана“, рекао је Стефановић.

Истакавши да су у акцији Арес укупно ухапшене 573 особе и да је против још 460 лица поднета кривична пријава у редовном поступку, Стефановић је закључио да одлични резултати полиције и тужилаштва гарантују грађанима да ће Србија бити сигурна земља.