Стефановић и Ал Нахјан потписали два меморандума о разумевању

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић потписао је синоћ у Београду са министром спољних послова и међународне сарадње Уједињених Арапских Емирата шеиком Абдулахом бин Зајед Ал Нахјаном два меморандума о разумевању који ће унапредити сарадњу наших земаља.

Стефановић и Ал Нахјан ставили су параф на Меморандум о разумевању између Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Министарства унутрашњих послова УАЕ у вези са узајамним признавањем возачких дозвола. Такође, потписан је и Меморандум у вези сарадње у домену безбедности и борбе против тероризма два министарства полиције.

Захваљујући споразуму о признавању возачких дозвола грађани Србије, који су привремено или стално настањени у Уједињеним Арапским Емиратима, моћи ће без полагања теоријског или практичног испита да замене важеће српске возачке дозволе за оне које се користе у УАЕ.

Меморандум о сарадњи у домену безбедности омогућиће ближу сарадњу две полиције у борби против свих видова криминала, а посебно против тероризма. Овај споразум посебно је важан имајући у виду терористичке претње са којима се суочавају многе земље широм света.

Нова апликација за издавање личних докумената

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић представили су данас нову апликацију за издавање личних докумената у Полицијској станици Савски венац.

Министарство унутрашњих послова прикључило се заједничкој бази података чак шест државних институција, због чега ће грађани убудуће моћи да изваде потребна документа само уз личну карту.

„Сада више нико не мора да доноси ни уверење о држављанству ни извод из матичне књиге, јер се они већ налазе у базама података. Грађани ће убудуће сва лична документа која ваде у полицијским станицама и управама моћи да добију неупоредиво брже. Увођењем електронских уплатница и потписа више неће морати да проведу ни секунд на шалтерима, већ ће само трошити време на конкретно издавање докумената“ рекао је министар Стефановић.

Министар Стефановић је навео да ова процедура за сада функционише на територији Полицијске управе за град Београд, али ће ускоро бити уведена и на нивоу читаве Србије.

Први који су данас прошли процедуру уз помоћ нове апликације била су два брачна пара која су желела издавања путне исправе за бебу.

„Коначно имамо то да грађани нису курири за државу, већ је држава сервис грађана који долазе само са личним картама и онда ми преко повезивања из централног регистра свих база података извлачимо сва документа која нам требају да им омогућимо услугу због које су дошли“, објаснила је министарка Брнабић.

Она је истакла да јој је посебно драго што су се родитељи преко система „Бебо добродошла на свет“ пријавили за издавање путне исправе.

„Полицијски службеник који је обрађивао захтев, унео је матични број након чега су све базе података којима располажемо биле доступне и тако родитељи нису морали да донесу ниједан документ. Повлачењем докумената из базе података и узимањем биометријске фотографије имали смо све што је потребно за подношење захтева за издавање путне исправе, уз сагласност коју су родитељи дали“, објаснио је министар Стефановић.

Како је министар истакао, оно што је значајно за грађане јесте да процес траје само два минута, а родитељи већ данас поподне имају могућност да подигну пасош.

Стефановић: Избори могућност, верујем у подршку Влади

Министар унутрашњих послова Србије и функционер СНС Небојша Стефановић рекао је данас да расписивање парламентарних избора постоји као могућност, али да је уверен да ће се обезбедити стабилна већина за подршку влади.

“Када се бавите политиком, избори увек постоје као могућност и не видим ништа лоше у провери народне воље. Међутим, с обзиром да нам је народ дао јасан мандат, пре свега, кроз подршку Александру Вучићу на изборима, верујем да ћемо успети да обезбедимо стабилну већину за подршку влади”, рекао је Стефановић након обиласка граничне полиције на Хоргошу.

Стефановић разговарао са припадницима УГП-а о функционисању граничног прелаза Хоргош почетком и током летње сезоне

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас са припадницима Управе граничне полиције на Хоргошу о функционисању граничног прелаза почетком и током летње сезоне и мерама које ће се предузети како не би долазило до већих гужви.

Он је том приликом похвалио “посвећеност и професионализам припадника граничне полиције који кроз свакодневни оперативни рад штите државну границу, спречавају илегалне преласке и помажу мигрантима, за шта цео свет Републици Србији одаје признање”.

“Они даноноћно раде, како се овде не би стварале велике гужве, које се иначе тек очекују у јулу и августу. На овом прелазу смо јуче имали и заплену наркотика, а у овом тренутку је у току још једна акција граничне полиције на ГП Батровци и у питању је већа количина дроге. Све то говори да у граничној полицији раде искусни професионалци који знају свој посао” рекао је министар Стефановић.

Он је најавио и да је у току набавка нових униформи, али и да ће се у наредном периоду радити на набавци додатне опреме и технике која ће помоћи припадницима Управе граничне полиције у свакодневном раду.

„Разговарали смо о ономе што су највећи проблеми и како можемо да помогнемо јединицама граничне полиције да буду ефикасније и боље опремљене” рекао је Стефановић.

Осим ових активности, за неколико дана, почеће акција пружања обавештења и упозорења возачима који су у транзиту кроз нашу земљу.

Возачима ће се пружити основе сервисне информације о позивним бројевима хитних служби, саобраћајним упозорењима и могућностима да на једноставан и брз начин страни држављани, али и грађани Републике Србије, пријаве евентуалне случајеве коруптивног понашања, дају жалбе или похвале на рад полицијских службеника, као и да пријаве остала кривична дела која уоче или им се догоде у току путовања.

Стефановић: Aпсолутно подржавам Aлександра Вучића и његову одлуку да Ана Брнабић буде мандатар

Гост Јутарњег програма Телевизије Пинк био је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић који је открио ову информацију, а и похвалио је рад полиције и истакао да ће и даље радити на врхунском нивоу и да грађани неће имати разлога за бригу.

– Рекао бих једну добру вест. Имали смо одличну акцију јутрос, запленили смо 30 килограма наркотика на граничном прелазу Хоргош. Имамо заплену од 10,2 тоне заплене наркотика у последње три године – рекао је Небојша Стефановић и додао да полиција ради свој посао, и да ће га радити још боље.

Он је истакао да Србија није кључно тржиште за дрогу, али да ће се и најмањем шверцу стати на пут.

– Србија није кључно тржиште за наркотрафикинг. Запад је означен као центар. Нама је интерресантно да запленимо сваки грам наркотика како би заштитили нашу децу и грађане.

Он је похвалио рад полиције и истакао да ниједна криминална група не може слободно да делује у Србији.

– Ко данас у Србији може да каже да је заштићен. Која то криминална група може слободно да делује. Ми смо кренули обрачун са свима. Ја од полиције тражим оштро поступање. Ја тражим да притисну све те људе. Не желим да допустим да грађани Србије могу да помисле да неки нарко дилер може да ради шта жели. Ми смо инсистирали и пооштрили закон о илегалном ношењу оружја. Није ово дивља земља – искрен је Стефановић.

Одличну сарадњу Небојша Стефановић има са директором полиције Владимиром Ребићем.

– Господин Ребић је апсолутни професионалац. Он је своју каријеру посветио очувању реда и мира у земљи. Данашњи руководиоци полиције су људи који су по 20 година у полицији, и не знам како некоме падне на памет да каже да су они ту по политичкој вези.

Не смирује се прича о неплаћању пореза Александра Родића.

– Оно што је потпуно јасно, за ову акцију коју ради новопечени политичар Александар Родић. Закон то назива различитим речима, а народ каже “рекет”. Или неко вас контактира и каже, ја немам утицај на уређивачку политику, али ако можете мало да донирате, платите. Тужиоци би то квалфиковали на различите начине. Те ситуације су доста цикличне – каже министар Стефановић.

– Када дође време да се плати порез, онда крећу текстови и иде се у политику. Може да пише шта год пожели, али порез мора да се плати. Колико год да пишу неће нас сломити. Оно што је важно јесте да он порез мора платити. То је новац отет од наше деце – додао је он.

Министар није могао а да не одговори на прозивке, које стижу и из дела владајуће коалције, на одлуку да мандатар буде Ана Брнабић.

– Не разумем шта покушава да се направи. Ми смо овластили Александра Вучића да предложи Ану Брнабић, то је и наша одлука. Апсолутно подржавам Александра Вучића и одлуку коју је донео. У влади су биле многе тешке одлуке. Подржимо Ану, она је одлична. Није јој проблем да дође да ради и недељом. Зна колико су важни преговори са ММФ-ом. Видећете да ће апсолутна већина људи разумети Ану када се појаве њени резултати – рекао је Стефановић.

На крају је рекао да се седница Владе очекује наредне недеље, када ће Ана Брнабић изнети свој експозе.