Стефановић: Полиција неће стати у обрачуну са нарко дилерима

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да су припадници Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, обавили још једну успешну акцију на територији Београда и открили прву лабораторију за производњу екстазија на територији наше земље.

„Служба за борбу против организованог криминала већ неко време ради интензивно на сузбијању кријумчарења и дистрибуције наркотика и кроз ову акцију ухапшена је петочлана криминална група, која је у свом поседу имала 52 килограма екстазија и 80 килограма супстанце која служи за производњу ове дроге“, прецизирао је Стефановић.

Министар је нагласио да је ово прва оваква лабораторија и велики ударац онима који производе синтетичку дрогу и дистрибуирају је деци на улицама.

„Оваква акција мора да се настави свакодневно зато што полиција неће стати у обрачуну са нарко дилерима“, поручио је Стефановић.

Полиција је ухапсила чланове организоване криминалне групе Н.С.(1971), Т.С.(1993), А.М.(1987), М.Ц.(1982) и С.П.(1987), због постојања основа сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

У овој акцији полиција је запленила 96.000 таблета екстази (укупне тежине 42 килограма), 10 килограма екстазија спремљеног за таблетирање, 80 килограма микрокристалне целулозе за производњу екстазија и 840 грама марихуане.

Заплењена је комплетна лабораторија за производњу синтетичких дрога – машина за таблетирање, апаратура за припрему смесе, мешалица и остала опрема.

Н.С., Т.С, А.М., М.Ц. и С.П. се терете да су у дужем временском периоду производили екстази у облику таблета са различитим утиснутим симболима и облицима и дистрибуирали их купцима на територији наше земље.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, у законском року, уз кривичне пријаве, бити приведени Тужилаштву за организовани криминал.

Стефановић: Нећу бити мандатар, Вучић још није донео одлуку

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да он сигурно неће бити мандатар за састав нове владе, да изабрани председник Александар Вучић још није донео одлуку ко ће то бити, али да је уверен да ће то бити особа која ће на најбољи начин водити владу.

Каже и да ће му бити част ако буде опет предложен за министра унутрашњих послова.

“Видећемо ко ће бити мандатар, то је одлука коју ће донети Александар Вучић. Ако му верујемо да доноси добре одлуке, онда верујем да ће и ова одлука бити донета на бази тога што ће добро промислити о свим аспектима. Вучић ту одлуку још није донео”, рекао је Стефановић за Спутњик.

Упитан о томе око којих имена Вучић има дилему кад је у питању будући премијер, Стефановић каже да је сигуран да размишља о неколико имена.

“Пажљиво мери све предности и мане сваког од тих људи из Владе која буде формирана. На крају крајева, као председник има обавезу и дужност да прати и контролише рад Владе. Уверен сам да ће особа за коју се буде определио бити особа која ће на најбољи начин водити Владу Србије”, истакао је Стефановић.

На питање колико ће будући премијер моћи да буде самосталан Стефановић наводи да се људи из опозиције ваљда сећају када су неки други водили Владу из Демократске странке, колико су они били несамостални, колико су министри били несамостални.

“Неки су зависили од тога колико ће новца тајкуни да им дају те недеље, неки су зависили од Шарића, колико ће да инвестира од наркотрафикинга у нашу земљу, колико ће бити успешна њихова министарства, а на крају су направили само велики минус за Србију, изгубили 400.000 радних места”, додаје Стефановић и истиче да, за разлику од њих, Вучић не размишља о “подели плена”.

“Влада ће свакако радити као тим и ако тај тим буде састављен од људи који буду знали да раде свој посао онако како је радила Влада под Александром Вучићем, онда нема бојазни. Премијер треба да буде неко ко ће имати подршку и поверење Вучића, а тако ће сигурно и бити”, оценио је Стефановић.

Он је уверен и да ће влада наставити са добрим радом, да ће пратити Вучићеву владу, иако то неће бити лако ако се има у виду темпо, динамика, марљивост, огроман број резултата који су постигнути, али каже да ће зато подршка Вучића и вођтво као изабраног председника бити од огромног значаја.

 

Избор Харадинаја довео би до сложене ситуације

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да могућност избора Рамуша Харадинаја за косовског премијера изазива забринутост јер би то могло довести до тешке и сложене ситуације.

Такав развој ситуације утицао би и на то да Срби осећају више нестабилности, а и када је у питању стварање ЗСО, рекао је Стефановић за Спутњик.

“Како можете да верујете да је неко добронамеран ко је учествовао у најтежим ратним злочинима и кад се сумњичи да је лично учествовао у убијању људи”, запитао је Стефановић.

Он указује и на то да се не могу само одбацивати легитимни захтеви Србије и при томе подржавати или се не супротстављати изјавама које су јасно дате да угрозе стабилност региона.

“Неприхватљиве су ми и изјаве које кажу: немојте обраћати пажњу, то је предизборна реторика. А замислите да је Србија тако нешто рекла”, истакао је Стефановић.

Упитан да ли би избором Харадинаја и дијалог Београда и Приштине постао бесмислен, он каже да је у овом тренутку тешко дати одговор на такво питање, али и да треба размишљати о људима који живе на КиМ. Оцењује да је Србија учинила много уступака и учинила много да заштити Србе и наводи да је увек била спремна за дијалог.

“Много је лакше неком ко је неодговоран да каже – нећемо више ништа. Извините, не живите ви тамо. Једино што не знамо, како ће изгледати тај дијалог ако Харадинај победи на изборима и буде премијер. У овом тренутку је тешко дати одговор на то питање”, рекао је министар.

Упитан да ли Београд од Брисела може да тражи да експлицитније осуди приче о “великој Албанији”, Стефановић каже да ми то и радимо.

“Јер не верујемо да је то предизборна реторика. Кад тако нешто кажу и Харадинај, и Тачи и Рама ви видите да то није ексцес, то је континуитет политике која заговара стварање велике Албаније и која фактички временом покушава да то уведе као нешто што је потпуно природно да се чује сваког дана”, објашњава министар.

Он истиче и да Србија оштро на то реагује и покушава да се њен глас чује и на истоку и на западу и веома јасно преноси упозорење и страх да ће то изазвати озбиљну регионалну нестабилност.

“Свако ко данас не обрати пажњу на то преузима део одговорности за нешто што сутра може да се догоди”, упозорава Стефановић.

Поводом његове недавне посете Русији, где се састао са секретаром Савета безбедности Русије Николајем Патрушевом, и учешћу у Тверу на безбедносној конференцији, Стефановић каже да је сарадња са Русијом у интересу Србије.

“Нико не може да нам каже да не сарађујемо с Русијом ако је то у интересу Србије, а верујем да јесте”, оцењује Стефановић по повратку из Москве где је потписао споразум о сарадњи између МУП-а и Федералне службе заштите Русије.

Објашњава да тај споразум подразумева размену знања, обука, стручњака што је Србији посебно важно јер савремени изазови тероризма, организованог криминала су нешто на чему морамо да радимо свакодневно.

На питање да ли ћемо добити прекор Запада и што ширимо сарадњу са Русијом у сфери безбедности Стефановић каже да желимо да сарађујемо са свима, јер нема стабилности без широке сарадње.

“Србија иде ка ЕУ, али не може нико да нам ограничи са ким ћемо сарађивати”, поручио је Стефановић.

Када је у питању куповина оружја Стефановић напомиње да је премијер био веома јасан и рекао да њему нико никад није ни помишљао да каже да не може са неким да сарађује или да купује оружје и да ми то наравно не бисмо толерисали.

“Сарађујемо са онима са којима имамо стратешки интерес и где можемо да обезбедимо оно што је најбоље по наше грађане, као и најбоље услове за набавку наоружања. Ми то наоружање не купујемо да бисмо угрозили било кога. Србија је војно неутрална али морамо да штитимо свој народ, неутралност и територију”, истакао је он.

Нагласио је и да Руско-српски хуманитарни центар људи памте по најуспешнијим акцијама заштите нашег становништва од пожара и поплава.

“Има укупно 14 запослених. Тај центар је отворен, не угрожава било кога. Што се тиче статуса, о томе ће бити разговора на највишем нивоу као и до сада и тек када ти разговори буду окончани, када будемо донели неку одлуку којом не угрожавамо виталне интересе Србије и било које друге интересе онда ћемо саопштити јавности како смо одлучили”, наглашава Стефановић.

На питање да ли се озбиљно схватају претње о јачању радикалног исламизма на КиМ, каже да Србија неколико година има стална тела која се састоје од припадника полиције, тужилаштва, БИА, војске који свакодневно заседају, прикупљају информације са терена и на основу тога доносе одлуке о реаговању како би осигурали безбедност Србије.

“Они то раде на тако добар начин да нико од грађана Србије то и не осећа. Постоји забринутост због дешавања на КиМ. Мени се чини да не постоји спремност приштинских власти да се са тим озбиљно обрачунају”, оценио је Стефановић.

Упитан каква је ситуација на југу Србије где се обележавала годишњица убиства капетана Лешија, министар каже да Србија држи под контролом све безбедносне аспекте ситуације на југу централног дела Србије.

“Увек забрињава свака ескалација, сваки вид глорификације терориста и према томе се односимо увек врло опрезно да не бисмо проузроковали више штете него користи”, каже министар додајући да је лако рећи било какву тешку реч, али шта је тиме добро урађено за Србију.

“Нећемо дозволити да неко нешто постиже насиљем и свако ко буде тако нешто буде покушао било где у Србији имаће жесток одговор државе. Сачуваћемо мир по сваку цену”, истиче Стефановић.

Поводом саветника наше амбасаде у Скопљу Горана Живаљевића, Стефановић оцењује да је он само радио на томе да има што више информација шта се дешава и да ли се тамо налазе неки грађани Србије, да не би били злоупотребљени.

“Колико видим, он није урадио ништа лоше, не видим разлог да се од тога прави превелика бука”,рекао је и додао да некоме можда одговара да се потисну неке друге информације о пројектима и плановима који су помињани везано за Македонију.

“Заев је најавио промену политике Македоније везано за пријем Косова у Унеско, и видећемо како ће то ићи па ћемо у односу на то да се опредељујемо”, каже Стефановић.

Поводом најава да ће Братислав Гашић бити нови шеф БИА, Стефановић каже да је он посвећен човек који изузетно воли ову земљу, и да је сигуран да ће БИА добити руководиоца који ће разумети и све проблеме људи у безбедносном сектору, али и који разуме колико је важно да се напорно ради да се очува безбедност Србије.

 

извор: Танјуг

Стефановић: Одлука о рехабилитацији Калабића срамна

Потпредседник владе Небојша Стефановић нагласио је да се не меша у рад судова, али и да лично сматра да је пресуда о рехабилитацији Николе Калабића срамна.

“Једина позитивна ствар у свему је што пресуда још увек није правоснажна”, рекао је Стефановић.

Он је назначио да смо ми земља и народ који гаји антифашистичку традицију “што нас уосталом и разликује од многих у региону” који су били и на страни фашистичке Немачке онда када се српски народ борио за слободу.

“У томе је разлика између осталог и између нас и Хрватске, пошто наша влада овако нешто не подржава и јасно се ограђује од свих који су служили окупатору или чинили ратне злочине”, закључио је потпредседник Владе Србије.

 

извор: Танјуг

Cтефановић и Петрушев о сарадњи у супротстављању тероризму и осталим безбедносним изазовима

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас у Москви са секретаром Савета безбедности Руске Федерације Николајем Патрушевим о сарадњи две државе у супростављању тероризму, организованом криминалу и свим осталим безбедносним изазовима.

Стефановић, који борави у радној посети Русији, истакао је након састанка, да је у претходном периоду започета опсежна полицијска сарадња и да Министарство унутрашњих послова има добру сарадњу са безбедносним службама Руске Федерације.

Потпредседник Владе Републике Србије указао је да је са Патрушевим разговарао и о угрожавању безбедности и положају српског народа на Косову и Метохији.

„Добили смо подршку Русије у нашим настојањима да обезбедимо мир и стабилност и да се реализују договори попут формирања Заједнице српских општина, који су нам важни, али и за очување безбедности српског народа, пре свега у деловима Косова и Метохије у којима немају потпуну безбедност. Републике Србија и Руска Федерација по тим питањима имају јединиствен став и имаћемо подршку Русије и у будућности“, нагласио је Стефановић.

Министар је указао да је тема разговора са Патрушевим била и борба против тероризма, организованог криминала и кривичних дела везаних за злоупотребе на интернету.

„Разговарали смо о активној сарадњи у супротстављању изазовима тероризма,  што ниједна држава, ма колико била велика или мала, не може сама да реши“, рекао је Стефановић указавши да је на том пољу Републици Србији потребна помоћ великих сила у погледу размене информација.

„Треба нам више информација и сарадња са онима који могу да нам пруже податке о томе где се терористи крећу, какви су им планови и шта Србија може да предузме да предупреди сваку потенцијалну опасност и заштити своје грађане“, навео је Стефановић.

Према његовим речима, разговарало се и о полицијској сарадњи у области борбе против организованог криминала, али и о сарадњи руске Националне гарде и наше Жандармерије.

Стефановић је додао да је тема састанка била и заштита грађане обе земље од опасности које се крију на интернету, што ће, како је најавио, бити тема и безбедносне конференције  која се ове године одржава у Русији.

Стефановић: Безбедносна ситуација у Србији стабилна

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас у Сремској Каменици да је безбедносна ситуација у Србији стабилна, захваљујући добром раду полиције и других безбедносних служби.

„Република Србије зрело, паметно и озбиљно размишља о свим безбедносним изaзовима и на њих дајемо добре одговоре“, рекао је Стефановић у разговору са полазницима 14. класе  Центру за основну полицијску обуку.

Министар је истакао је да полиција обавља сложене задатаке очувања безбедности грађана Републике Србије и да је сигуран да то полазници 14. класе добро разумеју.

Стефановић је указао да ће ова класа и следећа, 15., која ће бити примљена у августу ове године, када заврши обуку попунити број полицијских службеника и допринети повећању унапређења рада полиције.

„Кроз обуке и каријерно напредовање базирано искључиво на заслугама, раду и  резултатима, а не само кроз проток времена, кроз курсеве, обуке и школовање добићемо полицију која нам је потребна да би грађани осетили потпуну безбедност, имали прилику да виде шта полиција у заједници заиста значи и да би смо постигли да сваке године бележимо  нижу стопу криминалитета“, истакао је Стефановић.

Оценивши да полазници у ЦОПО-у имају квалитетну обуку, Стефановић је указао да ће кроз такву врсту рада полиција моћи да одговори на све безбедносне изазове савременог света, од борбе против организоаваног криминала до борбе против тероризма.