Навигација

Безбедносна ситуација на КиМ релативно стабилна

  • 14.03.2019

Извор: МУП РС

Безбедносна ситуација на подручју Косова и Метохије је релативно стабилна, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је, представљајући извештај о раду МУП-а од јула до краја прошле године на скупштинском Одбору за одбрану и безбедност, рекао да је у том периоду било различитих инцидената и насиља над Србима и другим мањинским групама, попут физичких напада, подметања пожара, напада на верске објекте, уништавања имовине, претњи и провокација.

Стефановић је рекао да је стање у копненој зони безбедности и на југу Србије мирно, без терористичких напада и провокација, али са факторима ризика и појачаним опрезом полиције и војске.

Министар је рекао и да је у другој половини прошле године забележен пад криминалитета у највећем броју области и повећан проценат расветљавања кривичних дела, рекао је он.

Стефановић је рекао да у том временском периоду почињено 43.827 кривичних дела што је за 9,2 одсто мање у односу на исти период прошле године.

Наставља се и добар тренд одузимања наркотика, а постигнути су и значајни резултати у тој области и у сарадњи са међународним партнерима.

Извршено је и више успешних акција спречавања финансијског криминала и корупције. 

Кад је реч о трговини људима, Стефановић је рекао да је поднето 14 кривичних пријава против 23 особе.

"Имамо тренд смањења кад је реч о илегалним миграцијама и прелазу државне границе", рекао је Стефановић и додао да је МУП добио више похвала за резуллтате у активностима спречавања трговине људима.

Кад је реч о насиљу у породици, констатовано је око 23 одсто мање кривичних дела насиља, а од јула до децембра донето је око 13.500 хитних мера, од чега 4.073 мера привременог удаљавања из куће. 

Стефановић је рекао и да је за око осам одсто смањен број кривичних дела против имовине, као и да је смањен број крађа, тешких крађа, разбојништва и изнуда.

Наставља се и тренд смањења малолетничког криминала, рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао и да полиција спроводи појачане мере кад је реч о тероризму и екстремизму и да, у сарадњи са БИА и тужилаштвима, свакодневно анализира стање на терену и процењује ризике.

"Имамо мању вероватноћу да ће се тако нешто десити на нашој територији. Пратимо сва дешавања, не само у региону већ и шире и трудимо се да безбедност Србије буде потпуно ојачана", рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да је стање у копненој зони безбедности и на југу Србије мирно, без напада и провокација, али са факторима ризика и појачаним опрезом полиције и војске.

Стефановић је рекао и да је саобраћајних незгода у периоду од јула до краја прошле године било нешто мање у поређењу са 2017. годином.

Министар је рекао и да је настављено опремање полицијских и ватрогасно-спасилачких јединица.

"Можемо да кажемо да сваке године имамо напредак у највећем броју области, у смислу смањења стопе криминалитета", рекао је Стефановић.

Извор: Танјуг