Навигација

Возила Кфора додатно застрашују Србе на КиМ

  • 13.12.2018

Извор: МУП РС

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да има информације да је већа колона возила Кфора, у чијем се саставу налазе возила за разбијање барикада и блокада, ушла на север Косова и да то, поред најављеног формирања војске Косова, додатно уноси страх међу српско становништво.

"Очигледно је да је овај моменат, када се најављује стварање тзв. војске Косова потпуно супротно Резолуцији 1244 Уједињених нација и мандату који има НАТО и Кфор на КиМ, искоришћен да се додатно уноси страх међу српско становништво и да се додатно погоршава стање", рекао је Стефановић, одговарајући на питања новинара.

"Мислим да је веома тешко рећи шта треба да буду следећи потези", додао је.

Министар истиче и да ћемо тек видети да ли ће доћи до формирања војске Косова, али да све указује да хоће.

Како каже, Резолуција 1244 је, иначе, веома јасна по том питању.

"Ако више не постоји начин да се поштује резолуција СБ УН и ако се она у једном врло важном елементу крши тако брутално, онда је питање шта Срби уопште на КиМ могу да очекују", рекао је Стефановић.

Он је додао да Србија наставља да врло интензивно прати сва дешавања на територији јужне покрајине с обзиром да је наш првенствени циљ да заштитимо српски народ који јесте реално угрожен и да указујући на све то што се дешава свима у свету покушамо да остваримо неку врсту дијалога и да не уведемо Србе који живе на КиМ у безбедносни проблем.

"Али, наравно да будемо спремни да реагујемо и заштитимо њихове животе", рекао је Стефановић.

Додао је да је ситуација сложена и да не мисли да било ко може да каже да постоји лако решење.

Стефановић каже и да је лично веома забринут због таквог "лагодног, ноншалантног" односа према кршењу међународних резолуција и резолуција СБ УН, што је, како је додао, недопустиво у међународном праву.

Он је истакао да српски народ заслужује заштиту као и сваки други народ који се нађе у таквој ситуацији.

"Пратићемо ситуацију и даље и обавештавати јавност", додао је он.

Навео је да то што раде приштинске институције уноси немир, а кретање Кфора на северу не улива поверење из разлога што Срби не знају за то нити знају разлог за то, а друго што се дешава у исто време када се најављује формирање војске Косова.

Извор: Танјуг

Извор: Танјуг