Навигација

Војска Србије се бори и са све бољом привредом

  • 21.07.2021

Извор: Printscreen

Министар одбране др Небојша Стефановић изјавио је данас да Војску Србију напуштају људи због пензионисања, али и због све боље привреде где су лична примања већа од тренутно просечне војничке плате која износи 500 евра.

Стефановић је на ТВ Прва подсећајући да је у периоду од 2004. до 2012. године Војску Србије напустило готово 20.000 људи, а да је 2008. године просечна плата била 274 евра, казао да је за претходних пет година војску напустило између 8.000 и 9.000 људи, али да је примљено између 7.000 и 8.000 људи.

"И даље имамо минус, али је драстично мањи него раније", рекао је Стефановић.

Министар додаје да осим повећања плате војницима у систему постоји и значајан скок побољшања услова.

Када је реч о такмичењу са привредом, Стефановић каже да није реално да се у Војсци да плата од 1.400 евра, али указује и на то да су данас плате све боље и да ће наставити да се труди да оне и у наредном периоду буду повећане.

У том смислу, наводи да је у претходних неколико месеци у Војсци повећана плата за 17 одсто, а да сада разговара и о следећем повећању за које се нада да би могло и да се оствари до краја ове године.

Како каже, он лично стално тражи повећање плате, али није нереалан и свестан је да ће до повећања доћи оног тренутка када то буде било могуће.

"Хоћемо да побољшамо услове, чинимо то свакодневно, хоћемо да војник буде војник, не желим да они буду скупљачи лишћа, да буду спремачице, већ да највећи део времена проведу обављајући свој војнички посао", казао је Стефановић.

Коментаришући спекулације да војници раде месечно и прековремено по 500 сати, Стефановић је указао да је то физички немогуће и додао да је сада таква ситуација да су исплате личног дохотка тачно у дан, као и обрачун прековремених сати.

"Не могу да кажем тачно када ће бити ново повећање, надам се да ћемо до краја године успети да имамо још једно повећање, економија земље иде јако добро, а захваљујући том расту отвара се простор да тражите повећање за оне који раде тежак посао", навео је.

На питање шта се дешава са становима за припаднике Војске Србије, Стефановић каже да се граде нон-стоп и да је до сада потписано око 1.200 уговора.

"Тим процесом држава је урадила велику ствар. Настављамо са тим процесом, нисмо били задовољни акцијом ''брзи прсти'', а и тешко је да сви буду задовољни јер у питању је огроман процес. Цена је симболична, квадрат за 500 евра, то су стварно симболичне цене за трајно стамбено решење", казао је Стефановић.

Извор: Танјуг