Навигација

Едукативна предавања и за прваке

  • 31.08.2018

Извор: Printscreen TV Pink

Министар Стефановић је најавио наставак пројекта у оквиру којег су у свим школама организована едукативна предавања за ученике четвртог и шестог разреда, а у којима учествује 2.400 посебно обучених полицајаца. Стефановић је истакао да ће од ове године бити организована и предавања за прваке.

Желели смо да деци, у складу са њиховим узрастом, представимо шта може да им буде претња у животу и како са се заштите и да заједно са њиховим родитељима прођемо оне ствари које могу да учине да буду безбеднији, навео је Стефановић.

Како је указао, деца су показала велико интересовање за предавања, те одлучено да пројектом буду обухваћени и ученици првог разреда. Полицајци ће најмлађим школарцима приближити три важне теме - безбедност у саобраћају, борбу против насиља и заштиту од пожара и поплава.

Важно нам је да од првих корака схвате да школа није место за насиље, али и која су правима у саобраћају, имајући у виду да су они као пешаци учесници у саобраћају, али и да им објаснимо како да реагују у случају неке ванредне ситуације. Наравно, предавања су прилагођена њиховом узрасту, објаснио је Стефановић.

Како је рекао, одржано је скоро 50.000 предавања. Стефановић је указао на пад броја повређене и страдале деце у саобраћајним несрећама, што је охрабрујући податак.

Малишани ретко страдају у несрећама као пешаци, подигли смо ниво свести родитеља и деце, али и возача. Али се често дешава да деца морају бити у сигурносном седишту, морају бити везана, возачи се морају држати прописане брзине. Морате бринути прво о свом детету, па онда и од другој деци, додао је министар.

Он је додао да ће у септембру и октобру у околини школа бити појачана саобраћајана контрола и позвао родитеље да дају позитивне примере својој деци. Стефановић је додао да је 22 одсто мање страдалих у саобраћајним несрећама од почетка примене нових законских решења.  

Извор: Пинк.рс