Навигација

Заједничка седница две владe потврђује блиске везе Србије и Мађарске

  • 15.04.2019

Извор: МУП РС

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је данас у Суботици, после састанка са министром унутрашњих послова Мађарске Шандором Пинтером, да је сарадња полиција две земље на највишем могућем нивоу.

„Заједничка седница две владe потврђује блиске и комшијске везе Србије и Мађарске, а полицијска сарадња између две земље одвија се на највишем могућем нивоу“, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, са колегом Пинтером састајао се више пута, највише од свих министара унутрашњих послова, а резултат тих састанакa увек су били конкретни кораци у правцу унапређења безбедности грађана Србије и Мађарске и сарадње две полиције.

Министар Стефановић је навео да је на данашњем састанку са Пинтером разговарао о мерама које треба предузети како би се смањила дужина чекања на граничним прелазима, посебно током летње туристичке сезоне. Такође, Стефановић је указао да је уједно приоритет да се очува безбедност грађана Србије и Мађарске.

„Наш задатак је да одржимо ниво безбедности на висoком нивоу и да не дозволимо шверц преко граничних прелаза или да се на било који начин угрози безбедност грађана Србије и Мађарске“, поручио је Стефановић.

Министар Стефановић се захвалио колеги Пинтеру на разумевању, али и на донацијама које су ојачале капацитете српске граничне полиције и помогле да спремно одговори на изазове илегалних миграција, шверца наркотика и спречавање других кривичних дела.

Мађарски министар унутрашњих послова Шандор Пинтер истакао је да је сарадња полиција Мађарске и Србије хармонична и добра, посебно у области сузбијања илеганих миграција и организованог криминала од чега користи имају грађани две земље.

Говорећи о гужви на граничним прелазима, Пинтер је навео да је Европска унија недавно одобрила најновији споразум о граничној контроли.

„Они гранични прелази који нису били стални, сада ће бити. Са колегама из Србије формираћемо радну групу која ће предложити мере како да убрзамо путнички и теретни саобраћај, али свакако брзина не сме бити на штету безбедности“, нагласио је Пинтер.

Извор: МУП РС