Навигација

Министар Стефановић присуствовао обележавању Дана сећања на страдале и протеране Србе у оружаној акцији „Олуја“

  • 04.08.2022

Извор: Танјуг

 У присуству председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића вечерас је на новосадском Тргу Слободе обележен Дан сећања на страдале и протеране Србе у оружаној акцији „Олуја“ коју су 1995. године извеле оружане формације Хрватске.

Манифестацији су, поред председника Републике, присуствовали и председница Владе Ане Брнабић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић. 

Пошту жртвама „Олује“ одали су и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић. Опело страдалима у „Олуји“ служио је Његова светост патријарх српски господин Порфирије са архијерејима. 

„Девету годину заредом обележавамо погром, тежак злочин и највеће етничко чишћење после Другог светског рата против једног народа“, поручио је вечерас у Новом Саду председник Србије Александар Вучић и нагласио да су разлози за то окупљање туга због убијених и прогнаних и сведочење о злочинима погрома које мора да се чује.

"Два су разлога због којих смо се данас окупили овде. Први је туга због убијене деце, жена, стараца, 250.000 прогнаних. Други је да бисмо упркос свима сведочили, да би се та сведочења чула“, објаснио је Вучић на обележавању 27. годишњице „Олује“.

Он је казао да је то једини лек за равнодушност, и подсетио да постоји кривица због свих година ћутања, заморног заборављања жртава.

„Годинама у Србији као да није било сведока злочина. Нико није причао како су убијани цивили, њихове куће пљачкане, паљене, како су Србе ударали, каменовали, како су бомбардовали колоне убијајући децу и старце, малену браћу и сестре. Тиме смо и сами правдали злочин“, нагласио је он.

Истакао је да смо сами тиме бацили камен на најтужнију колону у историји.

„Радили смо то готово читаво пунолетство, 18 година. Натоварили смо сопственом народу вечни осећај кривице, који је подразумевао да смо сами криви када нас протерују и убијају. Оправдали смо злочин над људима чија је једина кривица била да су православци, Срби који су желели да живе на свом огњишту“, објаснио је Вучић.

За време заборава Србија је, каже, пропадала у тишини, извињавајући се свима за шта је било потребе и за шта није било.

Вучић је поручио да је то време заборава завршено, да нема више ћутања, и да смо сведоци да злочина више неће бити, наводећи да је то најсветија обавеза од које нећемо одустати, иако је није лако испунити.

“Мењали су нам име народа, у зависности одакле смо, па су нас звали хрватским, босанским, црногорским Србима, а сад нас називају и косовским Србима… А, увек смо само желели да будемо обични Срби, без обзира одакле смо. И јесмо, сви смо Срби, између нас разлике нема. То што живимо у различитим државама, не значи да припадамо различитим народима”, рекао је Вучић.

Није им пошло за руком, иако су се својски трудили да нам то учине, додао је он.

Вучић је поручио да Србију и српски народ свакодневно нападају, констатујући да, колико год да ћутимо, то није довољно гласно, да колико год да молимо за мир, није довољно, јер би неки желели да клечимо и молимо снажније и јаче.

„И колико год да признамо туђу жртву, и искажемо пијетет и саучешће, није довољно, јер Срби морају да плате и на мосту и на ћуприји, да нас понизе, да нестанемо, да би били задовољни нашим понашањем“, рекао је председник Србије.

“Попустите једном, попустићемо, тако други и трећи пут, јер хоћемо мир по сваку цену, да никоме живот не буде угрожен, да чувамо друге, надајући се да ће они да чувају нас, али томе краја нема”, указао је Вучић.

У том смислу, осврнуо се и на догађаје претходних неколико дана, који су му, каже, до сад најтеже пали, рекавши да је свима у свету рекао да су нас довели до ивице и сатерали у ћошак, да немамо више куд.

“А ви, изволите, немамо ни шта да попуштамо, нигде, никоме, ни куда да идемо. А, када је тако, онда ћемо чувати и бранити наш народ, а ви гледајте можете ли са нама када се подигнемо овако поносни и дични, сви, Крајишници, Шумадинци, Пироћанци, Херцеговци… када станемо уз свој народ као један”, казао је Вучић.

Подсећајући на Лењинове речи да “постоје деценије у којима се ништа не деси, а има недеља у којима се десе деценије”, констатовао је да живимо у време када многи мисле да је тренутак који могу да искористе за општи напада на Србију и српски народ.

Злоупотребљавајући ситуацију у Украјини, ујединили су се, каже, многи око нас оцењујући да је ово тренутак када могу да имају подршку свих из света и крену у уништавање српског народа.

“Можда су пронашли добар тренутак, можда су помислили да је време да учине оно што су Миле Будак и Фрањо Туђман обећавали, али су у једној ствари погрешили. Није то Србија пораза, није то иста Србија, није то Србија која ће да вас се плаши и која неће да стане пред вас”, поручио је Вучић и додао:

“Много сте погрешили. Чуваћемо Србију, а на њихову хистерију, лажи, претње, одговараћемо миром, стрпљењем, трпељивошћу и одлучношћу”.

Председник Александар Вучић поручио је да Србија више није слабашна и неће да савија главу и да ће се одбранити од свакога ко мисли да је нападне.

"Ко год помисли да ће да је нападне - чуваћемо и бранићемо Србију и што је важније одбранићемо је и победићемо. Да сви чују - одбранићемо и победићемо и немојте да нам претите огуглали смо више на све ваше претње", поручио је Вучић.

Истакао је да Србија више није шака зоби и слабашна и да нема више намеру да савија главу пред некима, како је рекао, који су њој и њеном народу нешто урадили, а не она њима.

"Не плашимо вас се, и вечерас на Тргу у Новом Саду, у последњих девет година убедљиво је највећи број људи и то говори да се Србија освешћује и да зна да памти и да зна да се сећа и уме да поштује туђе жртве, али да уме да чува сећање на своје жртве", нагласио је Вучић.

Каже да је увек било лакше ићи линијом мањег отпора, тешко је издржати ударце, ретки су људи који могу да их трпе.

"А ми смо их толико истрпели да су нам леђа ишибана да више није важно, могу да туку колико год хоће. Ми више немамо куд, стерали сте нас у ћошак, одузели сте нам све што сте могли и више немамо куд. Чуваћемо своју Србију и фабрикама, радом на њиви и на све могуће начине и уздизаћемо Србију", поручио је председник.

Истакао је да жели да и са тог места саопштимо да ни забрањени град Јасеновац, ни "Олуја", ни било који други злочин, нису за нас никакав мит већ чињенице са којима живимо и које више никада нећемо да заборавимо.

"Не радимо то да бисмо било коме претили, не сањамо ни освету ни промене граница, већ само саопштавамо да смо лекцију научили. И да неће више никада тишина прекрити злочине над нашим народом, нити ћемо икада више пристати да у мрак одлазимо без гласа. Притом, наша политика остаће мир, мир и мир, готово по сваку цену, молићемо за тај мир и учинити све и разговарати са свима да би га остварили. Хоћемо да видимо како наши људи раде и граде, хоћемо фабрике, болнице и школе".

Вучић је поручио да немамо намеру никога да терамо у сукобе.

"Само немојте да очекујете да ћутимо и да се правимо мртви када неко покуша да убија и протерује наше људе", истакао је Вучић.

Та политика, како је рекао, није и не сме да буде она о којој су неки спрски прваци говорили оптужујући Србију да Србе ван Србије тера да лају, а онда их веже за тарабу и онда пусти оне друге да их умлати.

"Никада више никоме нећемо дозволити да умлате Србе. Не призивамо сукобе, чак их молимо да и они спусте лопту али немамо намеру ни да их било где оставимо везане и препустимо нечијем насиљу", нагласио је Вучић.

Казао је да хоћемо да градимо најбоље односе са свима, па и са онима који су се у прошлости о нас огрешили.

"Увек ћемо да прихватимо и покајемо се за злочине који су неки починили у наше име. Пружићемо и пружамо руку пријатељства свима који желе да је прихвате, али никада више нећемо да ћутимо и стидимо се злочина почињених против нашег народа.

Каже да смо се дивне Крајишнике различито дочекивали после "Олује" и да се тада власт стидела пораза у којем је сама учествовала макар делимично.

"Па им није дала да скрећу са аутопутева, да не би узнемирили народ у Србији, као да није знао каква га је трагедија погодила. А онда смо тај народ мало помало помагали, а јавно га се стидели и гледали да се не прича о томе да се не бисмо замерили Хрватима и свима осталима, јер увек ће постојати неко да каже па није то будућност. Стварно, ја вам сад кажем - никада нећемо заборавити патњу крајишког човека који је страдао и протеран и изгубио своју земљу и кућу и децу и родитеље", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је поверење важно, да је то обавезујућа реч која се изговара, да не зна колико је реално, али да су разговори и сарадња неопходни.

"Ма колико се не слагали морамо да гледамо у будућност заједно", рекао је Вучић, али је истакао да за то постоји само један услов, и да нам не смета ако светкују, али да не могу да нам бране да тугујемо и да се сећамо да су неки људи изгубили своја огњишта, своју децу, родитеље.

"Само немојте да нам браните да тугујемо и да се сећамо, а од вас не тражимо ни признање ни помирење, само нас пустите да живимо са својим јадом, болом и чемером. Ништа од вас нећемо и ништа не тражимо. Не очекујте од Срба да се одрекну себе, својих мртвих и свог имена и презимена", поручио је Вучић.

Он је рекао да су Срби надживели и Јасеновац и "Олују" и поручио да је важније од свега што су поново устали.

Патријарх Порфирије је после парастоса за жртве, којим је почело свечано обележавање годишњице "Олује", рекао да морамо да праштамо, јер је то јеванђељска заповест, али да нећемо, не само молитвено, већ и на сваки други начин, да заборавимо страдање нашег народа.

Истакао је да се морамо сабирати и на месту страдања светог мученика Вукашина Јасеновачког, као и на сваком месту на коме су страдали наша браћа и сестре који су били невини, али и на свим местима на којима су страдали невини људи без обзира ком народу припадају и како се Богу моле.

Подсетио је да је на речи Вукашина који је рекао када му је монструм кидао делове тела: "Дијете, само ти ради свој посао".

"Отуда је, најблаже речено, људски неразумно, погрешно и неправедно када неко налази разлог да онемогући било кога, просјака или цара, богатог или сиромашног, домаћег или странца, обичног грађанина или функционера, премијера или председника, ма ког звања био онај ко има потребу да се на месту Вукашиновог страдања или било ком другом сличном месту сусретне са собом и Богом и да смирено упали воштаницу и узнесе скромну молитву Богу. Сабираћемо се на молитву и на оваквим местима као што је Нови Сад - српска Атина и другим", поручио је патријарх.

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик рекао је да Срби морају бити јединствени и чувати своје национално биће, јер само тако могу да живе.

"Девети пут смо овде да кажемо да нећемо заборавити", рекао је Додик и додао да није било председника Александра Вучића који је покренуо обележавање Олује заборав би био епски и само би остала породична и лична сећања на страдања.

Он је оценио и да је "Олуја" континуитет Другог светског рата, "коначно решење", како је рекао Фрањо Туђман, али истакао и да Срби нису нестали.

Државном руководству Републике Србије, Републике Српске и десетинама хиљада окупљених грађана обратила се и Сања Вулић која је као дванаестогодишња девојчица била део избегличке колоне из Хрватске.

Она је рекла да су и после 27 година од те злочиначке операције њена осећања помешана, и да су туга и бол за огњиштем, родним крајем и родом и дан данас присутни.

Манифестацији на Тргу Слободе у Новом Саду током које је изведен пригодан културно-уметнички програм, присуствовали су и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.

Извор: Министарство одбране

Извор: Министарство одбране