Навигација

Министар Стефановић разговарао са полазницима 7. класе Високих студија безбедности и одбране

  • 18.04.2018

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је данас, у разговору са полазницима 7. класе Високих студија безбедности и одбране, да су највећи безбедносни изазови савременог света тероризам, организовани криминал и кријумчарење наркотика.„Министарство унутрашњих послова је претходних година у борби са овим безбедносним изазовима остварило значајне резултате. Прошле године забележен је најмањи број убистава у последње две деценије, заплењено је више од четири тоне наркотика и константно бележимо смањење стопе криминала“, рекао је Стефановић.

 

Министар је навео да су главни приоритети рада Министарства унутрашњих послова у наредних пет година борба против организованог криминала, сузбијање производње и кријумчарења наркотика, сузбијање корупције, борба против злоупотреба информационо - комуникационих технологија, борба против тероризма и насилног екстремизма.

 

Стефановић је нагласио да је заштита деце, њихова безбедност и сигурност још један од приоритета рада Министарства и подсетио да је на његову иницијативу као факултативни предмет за ученике четвртог и шестог разреда основних школа, а од следеће године и првог, уведен предмет „Основи безбедности деце“.

 

„Кроз овај предмет желимо да приближимо полицију деци и родитељима, да их од малих ногу научимо основама безбедности, упознамо са ризицима и опасностима, али и научимо како да се од њих заштите“, рекао је Стефановић. 

 

Говорећи о законима које је донело Министарство унутрашњих послова, Стефановић је подсетио да је новим Законом о полицији, који је усвојен 2016. године, уведено каријерно напредовање, које је, између осталог, укинуло могућност ванредног унапређења.

 

„Напредовање у полицији данас се остварује само у складу са оствареним резултатима и на основу компетенција“, објаснио је Стефановић.

 

Министар је полазницима 7. класе поручио да све службе безбедности морају да сарађују како би правовремено препознале потенцијалне претње и на њих ефикасно реаговале.