Навигација

На прелазу Прешево заплењено 7,8 килограма хероина

  • 30.11.2019

Извор: Printscreen

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је данас на ванредној конференцији за медије да је ноћас наша гранична полиција на прелазу Прешево запленила 7,8 килограма хеорина.

„Претходне ноћи је спроведена добра акција МУП-а. Припадници граничне полиције су на прелазу Прешево ухапсили албанског држављанина Л.Б. (29) и заплениили 7,8 килограма хероина, највероватније намењеног за Западну Европу. Ово је добра акција полиције пошто нису биле тако честе овако велике заплене“, рекао је Стефановић у Палати Србија.

Каже да је приликом претреса „мерцедеса“ нађен хероин у 15 пакета и да је вероватно албански држављанин требало да га пренесе у Западну Европу.

Министар је похавалио рад професионалаца из полиције и истакао да су показали пожртвованост и професионалан однос у борби против наркотика.

Како је рекао, у претходне две године је заплењено по више од четири тоне наркортика, а ове године до 20. новембра МУП и Тужилаштво су ухапсили и задржали 778 особа због кривичних дела за дистрибуцију наркотика.

„Скоро 9.000 кривичних пријава је поднето из области дроге, ту се ради о лицима која су приведена због поседовања, а одузето је до 25. новембра више од 6,2 тоне наркотика од чега је била рекордна заплена - више од 150 килограма хеороина. Такође, процесуирано је и разбијено 11 криминалних група“, нагласио је Стефановић.

Захвалио је свима из полиције који су допринели да се пошаље снажна порука онима који се баве трговином наркотицима да не могу да прођу у Србији ни на који начин.

Ова велика заплена наркотика показује да се оперативни рад, праћење ситуације, као и све што се дешава и међународној сарадњи исплати, додајући да се такве акције дуго припремају, али дају резултате, те шаље сигнал да они који преносе хероин у и преко наше земље не могу то да раде.

Министар је истакао да је сутрашњи дан важан, јер ступа на снагу закон који ће бити снажна подршка у борби против нарко-дилера, силоватеља, пошто ће измене Кривичног законика који је усвојила скупштина крајем маја олакшати примену полицајцима, тужиоцима и судијама и помоћи у борби за безбедну Србију.

Омогућиће, како је нагласио, да сви монструми који убију дете, или учине тешко кривично дело добију одговарајућу казну, доживнотну робију за убиство детета, и спречи да се таква врста кривичног дела поново почини.

Захвалио се Фондацији Игора Јурића која је помогла да овај закон види светлост дана и да убице деце буду кажњени најтежом казном.

Закон упућује и поруку нарко-дилерима да се таква врста злочина не исплати, објаснио је Стефановић подсећајући да закон омогућава да се сви који се баве оваквом врстом криминала не буду олако процесуирани и кажњавани, па да се након кратког времена врате на улице.

„Други део закона се тиче иницијативе коју смо ми поднели, а зове се иницијатива „три ударца“, која ће омогућити да они који се определе да буду нарко-дилери неће моћи да рачунају на условне или благе казне, већ тешке затворске казне. Закон омогућава значајно строжије кажњавање повратника, посебно дела везано за насиље и наркотике. Неће моћи да се ублажи казна свима који понове кривично дело. А и када га понове трећи пут казна ће морати да буде већа од половине максимално запрећене казне затвором. Код најтежих кривичних дела, убиства, силовања, обљубе повратницима ће се изрицати казне већ у другом чињењу кривичног дела која неће неће моћи да буде мања од половине максималне казне“, објаснио је он.

Стефановић је истакао да неће бити благих казни, нити условних пуштања за обљубу над дететом.

Указао је да ће сада бити изрицане и тешке казне за убиство након насиља у породици, које је до сада третирано као блажи чин, а убудуће ће бити третирнао као тешко убиство, рекао је он.

Што се нарко-дилера тиче, запрећена је казна од 3 до 12 година, а од сутра, сви који се усуде да приђу деци, да то раде у близини или у школама, ангажују малолетнике да продају наркотике суочиће се са казном од 5 до 15 година затвора, чиме се шаље снажна порука да држава неће немо да посматра и да се не исплати диловање наркотицима.

„Најстрожније ће се кажњавати сви они који се дрзну да се баве тим криминалом“, подвукао је Стефановић.

Извор: Танјуг