Навигација

Безбедносна ситуација на КиМ сложена

  • 08.09.2018

Извор: МУП РС

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је вечерас да су све међународне институције упозорене и знају да ће председник Србије доћи на КиМ, али и да наше службе неће седети скрштених руку", те да може да гарантује да се тамо неће појавити нико ко ће моћи да хапси Александра Вучића".

То слободно могу одмах да забораве", поручио је министар.

Стефановић је након обраћања председника Вучића јавности, изјавио да је безбедносна ситуација на КиМ сложена, али и да су све међународне институције упознате са посетом председника Вучића Косову и поручио да су оне дужне да обезбеде да све протекне у најбољем реду.

Министар је поменуо и да се на територији КиМ осећа активност разних безбедносних фактора, да су то поред Кфора и обавештајне структуре појединих држава, али и Косовске полиције, која се, каже, креће на одређеним локацијама.

Министар је објаснио да је све претходних дана обележено претњама председнику Србије у смислу да би на КиМ неко могао да покуша његово хапшење или, каже, да му се нешто догоди током посете.

То све чини ову посету веома сложеном, јако тешком да се организује и да можете да кажете да апсолутно можете гарантовати потпуну безбедност током целе посете".

Наводећи да Србија има добре економске резултате, Стефановић је поручио да оно што фали јесте управо решавање тешке и сложене ситуације на КиМ, како бисмо били још снажнија и озбиљнија европска држава".

Не желећи да образлаже шта ће државни органи урадити по питању безбедности председника, Стефановић је нагласио да гарантује да се на КиМ неће појавити нико ко ће моћи да хапси председника Србије.

Нећу да говорим јавно шта ћемо ми да радимо, нећемо седети скрштених руку и оно што могу да гарантујем је да се неће тамо појавити нико ко ће моћи да хапси Александра Вучића. То слободно могу одмах да забораве".

Стефановић је рекао да држава жели да направи договор са Албанцима и оценио да политичари на КиМ не размишљају озбиљно о судбини људи који живе на Косову.

Постоји једно озбиљно разочарење, нажалост, деловањем, неактивношћу Европске уније. То је оно што мене забрињава. То шта ће да кажу Љимај, Тачи, Харадинај, да ли звуче овако или онако, то не изненађује. Нико од нас није очекивао да ће они имати другачији став", рекао је Стефановић.

Додао је да се ради о људима који су до јуче били у "шињелу терористичких организација" и одатле постали политичари који се сад тобоже боре за нешто.

Али шта је са Европом. Како је могуће да Европа не схвата да Александар Вучић пружа могућност да се направи историјски договор", упитао је.

Како је рекао, председник Србије не иде на КиМ да држи ратнохушкачки говор, већ да говори шта је за Србију добро, шта може да се уради и шта је то што људима може да обезбеди будућност.

Стефановић је рекао да је неспорно да различите странке и различити појединци у приштинској власти имају своје менторе у страним амбасадама који им диктирају саопштења, а некада, примећује, и правце деловања.

Министар напомиње да је интерес Срба, како на северу тако и на југу КиМ, да су им институције Србије ближе и напомиње да нама не требају више сукоби, ми хоћемо да кажемо Албанцима да им нисмо непријатељи".

Стефановић је рекао и да он неће бити у делегацији с председником током КиМ, те да ће посету Вучића пратити из Београда.


Извор: Танјуг