Навигација

Немачко Савезно министарство унутрашњих послова донирало Управи граничне полиције 20 теренских возила

  • 20.04.2018

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и амбасадор Савезне Републике Немачке Аксел Дитман присуствовали су данас примопредаји 20 теренских возила, које је немачко Савезно министарство унутрашњих послова донирало Управи граничне полиције.

„Односи између Србије и Немачке напредују одличним темпом и та сарадња доноси добре резултате за обе земље. Министарство унутрашњих послова има одличну сарадњу са Савезним министарством унутрашњих послова Немачке, које нам је, заједно са Владом Немачке у последњих девет година донирало опрему у вредности од више од два милиона евра“, рекао је Стефановић.

Министар је истакао да је Немачка један од најзначајнијих донатора МУП-у Србије.

„Данашња донација од 20 теренских возила „dacia duster“, чија је вредност око 300.000 евра, помоћи ће нашој граничној полицији у заштити државне границе и спречавању илегалних миграција. Ова возила биће од велике користи на неприступачним и мање приступачним теренима“, истакао је Стефановић.

Министар је додао да је раније у склопу ове донације, чија је укупна вредност око пола милиона евра, уручено и шест возила криминалистичкој полицији и једно возило Сектору унутрашње контроле.

Захваливши се колегама из немачке полиције и амбасадору Дитману на континуираној подршци, Стефановић је истакао да је сарадња полиција двеју земаља у последње две године крунисана добрим оперативним резултатима.

Министар је подсетио на заједничку акцију српске и немачке полиције, у којој је крајем 2016. године заплењено више од 300 килограма кокаина, 96 килограма марихуане и 106 килограма хашиша.

„Полиције Немачке и Србије имају велики број заједничких активности. Ми се трудимо да будемо поуздан партнер, да Србија буде земља на коју се може рачунати у обрачуну са организованим криминалом, потенцијалним тероризмом, корупцијом, прањем новца и свим другим видовима криминала“, истакао је Стефановић.

Амбасадор Дитман похвалио је добру сарадња између српске и немачке полиције и додао да се српска криминалистичка полиција показала као поуздан партнер немачкој криминалистичкој полицији у борби против организованог и свих других видова криминала. 

Дитман је указао да су борба против тероризма, илегалних миграција, трговине наркотицима, организованог криминала и трговине оружјем велики безбедносни изазови које можемо само заједно савладати.

„Овом донацијом возила и информатичке опреме желимо дати допринос проширењу наше сарадње. Гранична полиција је већ годинама наш поуздан и одлучујући партнер у сузбијању илегалних миграција . Донацијом ових 20 возила желимо да олакшамо рад граничној полицији“, нагласио је Дитман.

Амбасадор је истакао да Србија и Немачка имају блиске политичке и економске односе, као и блиску полицијску сарадњу и да је све то саставни део подршке Србији на путу ка Европској унији.