Навигација

Не креирајте лажне вести јер наносите штету Србији

  • 17.06.2018

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да још нису утврђени мотиви ширења лажне вести о неисправности воде у Београду, али да се, за сада, зна да је осам особа у томе учествовало, истакавши да они који креирају лажне вести наносе велику штету и шире лошу слику о Србији.


Гостујући у јутарњем програму РТС-а, он је поновио да су наводи о неисправности воде потпуна дезинформација.


Свакога дана Завод за јавно здравље неколико пута током дана проверава исправност воде и никада ниједна референтна вредност - ни хемијска ни бактериолошка - није била таква да је вода неисправна", истакао је он.


Стефановић подсећа да је неко најпе пласирао лажну вест да је неисправна вода у београдском водоводу, а да су се убрзо појавили наводи да је вода неисправна у суботичком, па у панчевачком, па у крагујевачком водоводу.


Очигледно је ширена потпуно лажна и измишљена вест, не знамо шта би могли бити мотиви. Улазимо у траг, има више лица која су ширила ту вест - осам лица за сада и покушаћемо да дођемо до аутора изворне лажне вести", рекао је Стефановић.


Према његовим речима, за сада није утврђена директна веза између осам умешаних лица, али се испитује да ли постоји њихова веза са аутором оригиналне измишљотине. 


Људи морају да схвате да оваквим вестима наносе велику штету", указује министар, питајући се шта је њихов циљ - да уплаше друге људе или можда створе лошу слику о Србији.


Стефановић наглашава да међу лажним вестима нема повољних, већ да је свака таква вест лоша и шаље лошу слику о Србији, а истовремено је замолио грађане да то не раде већ да, ако имају неку информацију која им се чини узнемирујућом, то повере државним органима да провере.


Он се осврнуо и на блокаде наших међународних саобраћајница, рекавши да то полиција неће дозволити. 


Упозорићемо возаче који су најавили покушај блокаде да се то кажњава и да не треба то да раде, већ да помере возило у десну страну и ослободе собраћај за друге људе", рекао је он, истакавши да и други грађани имају права - укључујући право на слободу кретања. 


На аутопуту је, каже министар, осам опозиционих демонстраната блокирало саобраћај, заустављајући 100.000 људи. 


То није било најављено и провизатконито је. Најавите протест, реците да ћете за пет дана имати протест на тој и тој раскрсници, и никакав проблем није. Одржите протест, будите два сата, блокирајте саобраћај, то је онда законито. Не можете се само појавити и грађанима онемогућити кретање", каже он, уз напомену да је потпуно јасно да су разлози блокада - политички.


О цени горива ће се, каже Стефановић, свакако разговарати, али не под притиском улице. 


Говорећи о поплавама које су ових дана погодиле Србију услед великих падавина, каже да је од првог тренутка формиран штаб и тимови који обухватају више ресорних министарстава и јавних предузећа. 


Анализирана је штета, било је доста штете од града и поплаве, али је добро је да смо успели да већину кућа санирамо. Сагледавамо могућности да се помогне пољопривредницима јер су штете на усевима велике", каже министар.


Кад је реч о лошим извештајима о несрећама на путевима у Србији, наводи да је добро што у поређењу са истим перидом прошле године имамо 27 мртвих мање на путевима, али истиче да је претходан дан био ужасан кад је реч о извештајима о саобраћајним незгодама.


Не можете ставити полицајца на сваких 100 метара. Појачали смо контроле, а веома важно је, између осталог, везати појас, возити умереном брзином, не користити мобилни телефон и, наравно, не пити алкохол", указује министар.


Како примећује, нарочито млади возачи често прецене своје возачке способности што, каже, просто призива неку врсту несреће. Упутићемо пресретаче и на локалне путеве ових дана како бисмо контролисали брзину кретања. Молим грађане да штите своје и животе других људи. Један секунд може да значи живот", закључио је Стефановић.