Навигација

Ово је сигнал Србима да нису добродошли

  • 09.09.2018

Извор: МУП РС

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је јутрос, поводом блокаде пута на траси данашње посете председника Александра Вучића КиМ, да се ситуација на Космету усложњава и да се прати из минута у минут.

Ово је испит и за косовску полицију и Кфор, јер су они дужни да обезбеде посету председника Србије јужној српској покрајини, казао је Стефановић.

Посета председника Вучића Космету је сложена у безбедносном смислу, не могу рећи да је његова безбедност непосредно угрожена, али околности су тешке", рекао је Стефановић.

Истакао је да су ветерани, поготово из Дренице позвали становништво и бивше борце ОВК да се окупе на путу ка Бањама и са неколико камиона, путничким возилима и гомилом материјала спрече председника да дође у српско село.

Ситуација која се усложњава се, рекао је Стефановић, прати из минута у минут.

Током ноћи пријављени су и рафали нашим обавештајцима, сагледава се безбедност председника и могућност да се без инцидента дође до Бања. Видећемо колико ће бити могуће", навео је Стефановић.

Ово је, истиче, испит за косовску полицију и Кфор који су дужни да обезбеде посету председника Србије.

Видећемо колико ће бити професионални и показаће се колико приштинске власти стоје иза оваквог догађаја. Ово је сигнал Србима да нису добродошли", рекао је Стефановић.

Указује да су ризици, поред избијања инцидента са ватреним оружјем и безбедност српског становништва које ту живи, а које је окружено већински албанским становништвом.

Стефановић истиче да је кључни утисак да је Вучић отишао на КиМ са поруком мира и да се причало о конкретним стварима.

Србима је раније недостајало да неко говори о будућности и да изнесе план шта конкретно доноси и нуди, каже министар.

Подсећа да се говорило о томе шта привредници могу да инвестирају и шта Србија може да уради.

Инвестиције су добре за све у региону и добро је да то допре и до представника Албанаца. Међутим, није сигуран да они имају капацитет да то схвате.

Једни су, како објашњава, израсли из терористичког шињела, док су други живели у лажи да је КиМ независно, а сада виде да то није тако.

Те реалности морају да прихвате, и када буду спремни да са Србима седну за сто и формирају ЗСО, можда ће тада бити спремни да разумеју то што Вучић говори”, истакао је Стефановић.


Извор: Танјуг