Навигација

Одбијање Приштине да укине таксе пораз ЕУ

  • 08.06.2019

Извор: Printscreen

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да је одбијање Приштине да укине таксе на српску робу пораз политике Европске уније.

У интервјуу за ТВ Пинк он је рекао да ЕУ или не схвата да таква врста губљења кредибилитета штети њој самој или се, у ствари, неке земље представљају као да врше притисак на Приштину да укине таксе, а заправо јој поручују да не мора то да учини.

Поводом данашњег телефонског разговора председника Србије Александра Вучића с немачком канцеларком Ангелом Меркел о дијалогу Београда и Приштине, који је био тема и форума ГЛОБСЕК у Братислави, односно о одбијању Приштине да укине таксе на робу из Србије и примени оно што је потписала у Бриселском споразуму, Стефановић је рекао да постоје два различита колосека, „две ствари које се јасно диференцирају везано за све те разговоре“.

У том контексту, он је указао да председник Вучић води добру и стабилну политику која, како је навео, показује да се он бори за Србе и да Србија нешто добије на КиМ.

„Имате континуиране покушаје да се кроз разговоре обезбеди стабилност, која је веома важна не само за нашу земљу већ и за регион, да се обезбеди мир и више нових инвеститора. Све је то предуслов да би инвеститори дошли“, рекао је Стефановић.

Он је додао да се Вучић налази у ситуацији у којој би му било лакше да води другачију политику, политику која би се допадала свима, али која не би донеле неке резултате, мада би њему лично донела политичке поене.

Међутим, истакао је Стефановић, председник Вучић се определио за политику која нуди резултате, иако је тешка, и омогућује да Србија сваке година напредује.

„Нажалост, тај други колосек можемо да читамо као пораз политике ЕУ на КиМ. ЕУ се поставила као гарант Бриселског споразума, али немогућност имплементације, и не само то, већ и јасна и недвосмислена порука приштинског руководства које каже „не пада нам на памет“ да прихватимо Бриселски споразум, све што смо тамо потписали, све што смо обећали, све што је гарантовано, сад смо се предомислили, од тога нема ништа, пораз је ЕУ“, рекао је Стефановић.

„Имате веома лошу ситуацију за ЕУ, никад нисам очекивао превише од приштинског руководства, нисам сигуран да имају превелики капацитет да о томе одлучују, али то није добро ни за Србе ни за Албанце, поготову није добро за оне људе који су изгубили своју реч. Кад изгубите реч, шта вам после тога преостаје“, упитао је Стефановић.

Извор: Танјуг

Извор: ТВ Пинк