Навигација

Оштре казне за сваког ко прекрши мере

  • 28.03.2020

Извор: Printscreen/РТС

Због кршења мера изолација до сада смо имали 667 кривичних пријава. У притвору се налази 119 особа у посебним притворским јединицама, наводи за РТС потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Истиче да ће сви они који не поштују прописане мере бити оштро кажњени.

Небојша Стефановић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да је само током претходне ноћи на улицама широм Србије затечено 138 особа и да ће против њих бити поднете прекршајне пријаве, уз нешто кривичних и упозорења.

"Претходне ноћи имали смо 138 људи које смо ухватили на територији Србије да крше полицијски час. Изрекли смо углавном прекршајне пријаве. Била је и једна кривична пријава и пар упозорења", објашњава Стефановић. 

Истиче да се прописане мере морају поштовати и да ће бити кажњен свако ко прекрши меру изолације јер је, како каже, основни циљ - сачувати људске животе.

"Није нам циљ да некога казнимо, али хоћемо јер тиме штитимо људске животе.Нема толеранције када се штите људски животи", упозорава министар.

Када вам је прописана мера самоизолације, то подразумева, истиче Стефановић, да седите у својој кући.

"Ако не можете да седите две недеље у својој кући, а хоћете да ризикујете здравље својих комшија, пријатеља, људи око вас, ви треба да будете веома оштро кажњени. Држава је то почела да ради, имамо три судске пресуде и неће бити последње", истиче министар.

Говорећи о мерама које се предузимају приликом уласка наших држављана у земљу да они који допутују у Србију иду на брзи тест, те након резултата ако су заражени иду у болницу, а ако нису иду у кућну самоизолацију 28 дана.

"Ми се трудимо да што мањи број људи уђе у нашу земљу јер са већим бројем је и ризик за становништво већи. Наши људи који се враћају у Србију долазе на аеродром или гранични прелаз, возимо их на локацију где ће им бити урађен брзи тест. Након резултата брзог теста они којима је утврђена корона иду посебне специјалне болнице које је Министарство здравља одредило, они који нису иду у самоизолацију код куће на 28 дана. Казна за кршење је до три године затвора", објашњава Стефановић.

Наводи да је због кршења мера изолација до сада поднето 667 кривичних пријава, а да се у притвору налази 119 особа у посебним притворским јединицама. 

Апелује на старије грађане да остану у својим кућама и поручује да су им на услузи војска, полиција, ватрогасци и волонтери.

Извор: РТС