Навигација

Оштре казне за све који прете и врше насиље

  • 13.12.2018

Извор: МУП РС

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је данас да ће МУП истражити претње новинарки "Студија Б" Барбари Животић и напад на кућу новинара Милана Јовановића у Врчину и поручио да ће сви који прете и употребљавају физичко насиље бити кажњени.

На питање новинара како коментарише "нове претње које су стигле од стране Ђорђа Вишекруне, који је више пута претио смрћу председнику Србије Александру Вучићу, а сада прети силовањем новинарки "Студија Б" Барбари Животић", Стефановић рекао да најоштрје осуђује сваку претњу и насиље.

"Оно што се догађа и Барбари Животић и те претње њеном животу су ужасне и полиција и тужилаштво ће то истражити. Као и напад на кућу Милана Јовановића и паљење његове куће је нешто што је за најоштрију осуду и полиција и тужилаштво морају да дођу до резултата. То су ствари које су недопустиве у нашој земљи", рекао је Стефановић.

Истакао је да се залаже за пооштравање санкција и за то да се пронађу начини да одговарају сви они који се дрзну да употребе физичко насиље.

Каже да се у школама мора много више радити на превенцији насиља и да ће држава "показати да ће они који прете силовањем и вешањем и на друге начине и који се дрзну да употребе физичко насиље и пале другима имовину, бити пронађени и кажњени оштрим затворским казнама".

Стефановић је додао да таква врста правде мора бити достижна.

"МУП осуђује сваку врсту насиља и не постоји ниједан случај који је мање или више прихватљив, свако насиље је неприхватљиво и позивам цело друштво да не постоје разлике у томе да ли им се свиђа како извештава неки новинар, па да прете силовањем или смрћу и да то према неком буде прихватљиво, а према неком другом неприхватљиво. Свако насиље и претња морају да буду једнодушно осуђени".

На питање шта може да каже о нападу на новинара у Врчину, Стефановић је рекао да је истрага у току, али да је извесно да је пожар намерно изазван, као и да постоји још неколико чињеница и околности које су познате, али да се сада проверавају.

Каже да је нова информација то да је узета изјава од Јовановића у полицији и да ће данас и сутра бити саслушано још неколико особа по захтеву тужилаштва, на које је указао Јовановић и на које полиција сумња.

Министар је поручио да полиција мора брзо да реши тај случај и покаже снагу државе, тако што ће пронаћи те људе.

Заменик начелника Полицијске станице Гроцка Радосав Шћекић је раније изјавио да полицијски службеници те станице интензивно раде на расветљавању свих околности које су довеле до пожара у Врчину, у гаражи М. Ј. (1950), бившег припадника МУП-а, а који је изјавио да сада пише текстове за један локални портал.

Из за сада непознатих разлога, дошло је до пожара у гаражи куће која је власништво М. Ј. који се након тога проширио и на приземље куће.

Извор: Танјуг

Извор: Танјуг