Навигација

Циљ СНС је да процес у Републичкој изборној комисији буде потпуно транспарентан

  • 08.10.2019

Извор: Printscreen

Члан Председништва СНС Небојша Стефановић изјавио је вечерас да та странка подржава дијалог и сваку нормалну комуникацију са свима који желе другачију изборну атмосферу.

У емисји „Упитник“ РТС-а, он је рекао да само у другачијој атмосфери може да се види шта је то што може да се поправи.

Оцењујући да је изборна атмосфера боља него што је била, уз уверење да ће бити још боља, Стефановић је рекао да ће трочлану делегацију СНС на сутрашњим разговорима у Скупштини власти и дела опозиције под окриљем ЕУ, предводити заменик шефа посланичке групе напредњака Владимир Орлић.

„На сутрашњем састанку у Скупштини разговараће се о томе шта смо спремни да унапредимо у најкраћем року, шта је то што Скупштина може да усвоји у наредних 90 дана да поправи изборне законе који су донети од 2008. до 2012. године, као и све што можемо да урадимо додатно“, казао је Стефановић.

Циљ СНС је, истакао је, да процес у Републичкој изборној комисији буде потпуно транспарентан.

„Дакле, имаћемо могућност да имамо директне седнице РИК-а, директне резултате и једну нову ствар коју ће РИК моћи да спроведе, а то је да омогући сваком грађанину да након избора да дође и провери у изводу из бирачког списка да ли је неко уместо њега гласао“, рекао је Стефановић и додао да је таквих инсинуација било у прошлости и да грађани нису били сигурни.

Стефановић, који је у емисији РТС гостовао заједно са председником Демократске странке и председавајућим Савеза за Србију, Зораном Лутовцем, и извршним директором Фондације за отворено друштво, Миланом Антонијевићем, напоменуо је да ће се том састанку разговарати и о 10 заклучака Владе усвојених на основу препорука невладиних организација.

Као пример је навео закључке о изменама закона о финансирању политичких странака, изменама закона о предузећима, изменама закона о агенцији за борбу против корупције.

Један од механизама, како је рекао, је и скраћивање рокова Агенцији за борбу против корупције за доношење одлука.

Извор: Танјуг