Навигација

Потписан Протокол о сарадњи на програму „Основи безбедности деце“

  • 31.08.2018

Извор: МУП РС

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић потписали су данас Протокол о сарадњи на програму „Основи безбедности деце“ на основу кога ће, од ове школске године, поред ученика четвртог и шестог разреда, полицајци држати часове о безбедности и ђацима првацима.

„Прошле године су ученици четвртог и шестог разреда уз помоћ 2.400 активних и пензионисаних полицајaца учили како да се безбедно понашају у саобраћају, како да реагују у случају поплава, земљотреса, пожара и других ванредних ситуација, како да се одупру насиљу, кажу „не дрогама и алкохолу“ и како да буду безбеднији на интернету“, рекао је Стефановић обраћајући се првацима у Основној школи „Вук Караџић“ у Сурчину.  

Он је додао да је прошле године четвртацима и шестацима, у свим школама у Србији, одржано око 50.000 предавања и додао да ће предмет, који ће бити прилагођен узрасту, од ове школске године имати и прваци.

Министар Стефановић, на чију иницијативу је прошле године у основне школе уведен предмет „Основи безбедности деце“, захвалио се министру Шарчевићу и запосленима у Министарству просвете, науке и технолошког развоја што су препознали значај овог програма. 

Такође, апеловао је на родитеље да поштују саобраћајне прописе и да не возе децу без везаног сигурносног појаса.

Пожелевши првацима срећу у првим школским данима, а ученицима виших разреда успех у наставку школовања, Стефановић је нагласио да је полиција ту да буде уз њих и буде стуб њихове безбедности.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да Министарство просвете има изузетну сарадњу са Министарством унутрашњих послова кроз програме који се односе на безбедност деце у саобраћају, на интернету, као и у вези са насиљем у школама.

Како је навео Шарчевић, Влада Србије ће тим поводом увести озбиљну стратегију у циљу заштите деце.

Шарчевић је подсетио и да се ради на дигитализацији образовног система и најавио да ће бити новина у образовном систему, али и да стижу бољи дани за просвету када је реч о условима рада.

Малишани који ће од понедељка кренути у школу могли су данас да се упознају са опремом коју у свом раду користе полицијски службеници, али и са темама које их чекају у оквиру предмета „Основи безбедности деце“.

Извор: МУП РС