Навигација

Поштујемо право људи да имају другачији став

  • 27.04.2018

Потпредседник владе Небојша Стефановић је рекао да изјавом о коришћењу интернета Вукадиновић потцењује грађане делећи их на оне који га користе или не и да је то покушај да се направи наводни предвидљив образац понашања да они који не користе интернет гласају за СНС, а други за друге опције.

Он је то илустровао и поређењем резултата председничких избора у Београду 2017. и београдских ове године где су странке политичких противника СНС изгубиле трећину свог бирачког тела.

"Дакле ти исти људи су схватли да то није опција која им доноси нешто добро", рекао је Стефановић.

Додао је да последњи избори показују стално повећање подршке људима који раде и боре се за земљу и у апсолутном броју и у процентима.

Како је рекао сада се покушава представити да је супер било када није било фабрика и људи били незапослени и гладни, него сада када раде, када су запослени, али се, пак, критикује да имају мале плате.

Навео је и да су грађанима доступна сва средства информисања, а виде нове школе, фабрике, путеве, и додао да нико од њих неће рећи да је лошије него што је било, већ напротив да је боље. 

"Сувише је то опасно на такав начин делити људе, нема црно-беле ситуације" додао је Стефановић.

Стефановић је рекао и да су критике на рачун стања у медијима изречене од неких посланика могле и да буду тачне да су изнете почетком 2012. године.

Стефановић је у одговору посланику Мирославу Алексићу који се осврнуо на извештај ЕК о слободи медија, рекао да му се чини да се заложио за укидање медија у Србији или бар оних који нису по вољи ЕУ. 

Дакле, ако се ЕУ не свиђа како неки медији извештавају треба их укинути, ако ја то добро тумачим, рекао је Стефановић и додао да би сачекао да ЕУ укине таблоидне медије у својим земљама, па кад они укину, да ми се онда држимо онога што су урадили.

Ми и кажемо, наставио је Стефановић, људима из ЕУ када долазе у Србију да им се можда не свиђа што медији говоре, али то је слобода мишљења и говора.

"Не може увек да вам се свиди све што се пише, не може да буде лепо само оно што се свиђа једнима, а да није лепо оно што се свиђа другима, не свиђа се једнима и другима и то је демократија, зато је Србија демократска држава у којој постоји слобода мишљења, вама се не свиђа једно мени се не свиђа друго, али можемо да читамо и ви и ја" рекао је Стефановић.

Додао је да постоји тржиште, коме се нешто не свиђа може да промени канал или не купује новине, његово је право и то је демократија. 

"Није демократија да било ко од политичара одлучује шта је добро написано у новинама. Политичари не треба да се мешају у то, као што не треба да имају, као што је рекла покојна Верица Бараћ, апсолутно и доминантну улогу у медијском спректру и да медијским утицајем, маркетиншким кућама остварују огроман профит, остварујући апсолутни утицај без икакве слободе медије. Тачка. Мислила је на Драгана Ђиласа" додао је Стефановић.

 

Надам се одлуци у интересу Ниша


Потпредседник владе Небојша Стефановић очекује да ће градоначелник Ниша Дарко Булатовић и челници тог града наћи заједнички језик са Владом Србије о решењу за нишки аеродром. 

"Надам се да ће градоначелник и челни људи Ниша размислити шта је најбољи интерес Ниша и да ће такву одлуку донети", рекао је Стефановић у Скупштини Србије, одговарајући на питање лидера Јединствене Србије Драгана Марковића. 

Стефановић верује да већина грађана добро разуме да су стратешка улагања државе у нишки аеродром добра за све људе у Нишу. 

"Шта има лоше у томе што држава хоће да уложи део свог новца и да помогне да нишки аеродром буде довољно добро развијен", упитао је Стефановић, који је и министар унутрашњих послова. 

Поводом окупљања грађана у Нишу који се противе да се нишки аеродром да на управљање држави, Стефановић је рекао да, што се тиче МУП-а, води се рачуна само да скупови буду уредно пријављени. 

"Овај јесте био пријављен. Желимо да негујемо могућост да људи имају другачије мишљење и да га искажу јавно и мирно. На странкама које то организују, на људима који су у организацији, јесте да промисле какву поруку шаљу и да ли тиме раде у најбољем интересу људи који живе у том истом граду", каже Стефановић. 

Треба, истиче, размислити о последицама, јер свака порука деструкције, порука да нам инвеститори нису потребни, јесте лоша. 

"Поштујемо право људи да имају другачији став", рекао је Стефановић и додао да се на улицама Ниша окупља минималан број грађана, те да нема потребе за присуством полиције.

 

Малтретирање Ђурића неће остати некажњено


Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас да су власти Србије предузеле мере након терористочког акта против директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и грађана српске националности који живе у јужној покрајини, са циљем да таква дела не буду некажњена.

Стефановић је у Скупштини Србије нагласио и да Београд инсистира на дословној примени Бриселског споразума у вези Заједнице српских општина.

"Тужилаштво за организовани криминал покренуло је истрагу. Саслушавамо лица и предузимамо радње које треба да доведу до тога да се квалификује дело и подигне оптужница против извршиоца и помагача. Имамо ко су лица која су учествовала у разним деловима тог акта и чекаћемо прилику да буду доступни нашим органима“, рекао је Стефановић одговарајући у парламенту на питања посланика Двери Бошка Обрадовића.

Казао је да је циљ да таква врста тешког кривичног дела, не само против Ђурића, већ пре свега институције коју представља, не остане некажњена.

Указао је да тиме шаљемо и снажну поруку да овако нешто, што је наишло и на осуду пријатеља независности Косова, јер је било непримерено и монструозно, не буде поновљено.

„Овако бахато понашање не заслужује ништа мање од тешке квалификације и, ако надлежне власти то тако оцене, интерполове потернице. Трудићемо се да та лица буду приведена, као што нисмо престали да се трудимо по потерницама за хапшење Рамуша Харадинаја и других“, објаснио је Стефановић.

Подвукао је да су управо из тих разлога бриселски преговори у прекиду.

Малтретирање Ђурића, према његовим речима, показује да не постоји спремност да се примени оно што је најважније из Бриселског споразума, а то је ЗСО.

Најавио је да ће Београд инсистирати на имплементацији договора око ЗСО, и то пуној примени, не делимичној, те подсетио да је ЕУ гарант споразума и да би и она требало да инсистира на томе.


Извор: Танјуг