Навигација

Србија посвећена борби против прања новца и финансирања тероризма

  • 10.09.2018

Извор: МУП РС

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас, на скупу у Београду на којем је представљен стратешки документ „Процена ризика од прања новца и процена ризика од финансирања тероризма“, да је Србија посвећена борби против прања новца и финансирања тероризма и да је у ту борбу спремна да укључи целокупан државни апарат и приватни сектор.

„Та врста тимског рада је већ довела до озбиљних резултата, укључујући и израду овог документа. У овој години су постигнути и стандарди ФАТФ-а и комитета МАНИВАЛ, али је свакако најпре нама самима у интересу да наша земља буде препозната као држава у којој не може да се пере прљав новац и у којој чинимо све да би ризик од потенцијалног тероризма и његовог финансирања свели на најмању могућу меру“ истакао је Стефановић на скупу у Привредној комори Србије.

Министар је указао и да су процене показале да су најиложенији ризику сектор грађевинарства, сектор игара на срећу и банкарски сектор, као и да претњу у погледу прања новца све више представљају и кривична дела из области високотехнолошког криминала.

„Резултати који су у претходне две године остварени у области борбе против прања новца показују одлучност државе да се супростави овом облику криминала.У Србији су на пример током 2017. године донете правоснажно пресуде за 11 физичких лица и једно правно лице због прања новца. За првих осам месеци ове године поднето је 11 кривичних пријава против 31 особе због сумње да су починили 21 кривично дело прање новца. Ови подаци говоре о озбиљном раду полиције, тужилаштва и других државних органа“, прецизирао је Стефановић.

Он је међутим истакао да су израдом поменутог документа дефинисане гране које су најризичније за потенцијално прање новца и да ће отуда на њих државни ресурси бити усмерени у већој мери. Како је објаснио, „Процена ризика од прања новца и процена ризика од финансирања тероризма“ израђена је по методологији Светске банке.

„Приликом израде циљ је био да се донесе нова процена ризика коју нико не може да оспори и да се не остави ни трунка простора да се доводи у сумњу објективност, стручност и жеља државе да је уради на најбољи могући начин. Сам документ међутим само је део свеобухватних активности које предузимамо, јер је Република Србија одлучна да у овој области унапреди ефикасност свог система у складу са европским и светским стандардима“ рекао је Стефановић, подсећајући и да је од почетка године донето седам закона из ове области.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истакао је да ефикасан систем спречавања прања новца и финансирања тероризма, који градимо, представља један од важних фактора уређености финансијског система и укупне пословне климе.


Извор: МУП РС