Навигација

Приштина у ИНТЕРПОЛ-у као пироман у барутани

  • 07.11.2018

Извор: МУП РС

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је, поводом захтева самопроглашеног Косова да буде примљено у ИНТЕРПОЛ, да се Београд не бори само против приштинских институција већ да су супарници велике западне земље које су признале независност Косова и које лобирају да оно буде примљено у ИНТЕРПОЛ.

Небојша Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је задатак Београда да контактира са другим министрима унутрашњих послова који су чланови Скупштине ИНТЕРПОЛ-а и да представи аргументе против пријема тзв. Косова.

"То је као да пустите пиромана у барутану", истакао је министар и додао да Београд има политичке, полицијске и правне аргументе.

Подсетио је на Резолуцију 1244, као и на то да је Генерална скупштина ИНТЕРПОЛ-а става да само државе-чланице УН и посматрачи могу бити чланице и те организације.

Стефановић додаје и да је већи број приштинских функционера на српским потерницама и да су оптужени за најтежа кривична дела. Указује и да Приштина већ има контакт са ИНТЕРПОЛ-ом путем УНМИК-а и да је њихов захтев за чланство покушај да покажу утицај, заједно са моћним савезницима и да направе још један корак ка признању.

Министар истиче да ће се Србија борити све до дана гласања и да ће све учинити да убеди и остале да би пријем тзв. Косова био лош за ИНТЕРПОЛ и да би то била политизација организације.

Коментаришући изјаву Сулејмана Угљанина, који је Србију назвао "фашистичком творевином", Стефановић наводи да се не ради о нарочито озбиљном политичару, али да то јесте ужасна изјава.

Каже да је Угљанин, док је био у власти, стајао уз химну "Боже правде" и учинио много за себе, а мало за Бошњаке.

"Када није у власти, сада му ништа није добро", истиче Стефановић.

Додаје да не жели да Угљанину придаје значај који он суштински не заслужује.

"Председник и Влада ће радити све за Бошњаке, да се људи не деле, да живе боље", истиче министар, који сматра да су неозбиљни и неодговорни политичари ствар прошлости.

Извор: РТС