Навигација

Пронађене патроне сузавца које МУП не користи

  • 10.07.2020

Извор: Printscreen

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је данас да су на простору око Скупштине Србије пронађене патроне сузавца које МУП не користи.

"Нашли смо неке од патраона које не користи полиција и утврдићмо ко је произвођач, како је то могло да дође ту, ко га је користио и доћи ћемо и до тих људи", рекао је Стефановић гостујући на Пинку.

Министар истиче да је очигледно да су ти људи дошли спремни, са сузавцем и додаје да је нелогично да демонстранти бацају сузавац на припаднике полиције који имају гас маске и на које сузавац не може да делује.

Додаје да су ти људи дошли да изазову хаос и да је јасно да ту нема никакве речи о неким демократским разлозима.

Прва процена штете у Београду због протеста, не рачунајући штету на приватној имовини, износи више од милион евра, рекао је Стефановић.

Такође, наводи да је у претходна три дана повређено 118 полицајаца, као и да је ухапшено више од 150 људи.

Стефановић каже да је мало разочаран неким експресним пуштањима притворених, јер се онда то спинује како су ти људи брзо пуштени јер су то радили у дослују са властима.

Министар истиче да је треба да добију затворске казне колико год је то могуће у складу са законом.

Истиче да су у претходна три дана били одржани нелегални скупови пошто нису били пријављени полицији, јер би тада морали да имају организовану редарску служу, тако да је неко хтео да се догоди таква врста насиља са циљем насилног преузимања власти

То свакако, наглашава Стефановић, нису били спонтани скупови чим постоји и једна позив да се дође спонтано на протест.

Стефановић каже да је првог дана у првом тренутку било укупно само 20 полицајаца и да им је после у првој фази помогло још само њих између 30 и 40 и да су им тада хулигани прилазили и на метар или два са каменицама тешким и по два килограма, флашама и другим предметима.

"Шта је требало да радимо, да пустимо да спале скупштину", запитао је Стефановић.

Такође, каже да не разуме толику агресију према полицацима, који су наше комшије и који су увек били ту када је било тешко, у поплавама и другим ситуацијама.

Додаје да је полиција снимала дроновима протесте и да је првог дана маса појурила према скупштина а не, како то неки медији тврде, организована групица.

"Полиција је показала максималну уздржаност, трпела ударе и хтела да покаже да неће реаговати на прву провокацију. Видели смо позиве да се пали полиција - сви ће бити похапшени до једног, свако ко буде позивао на било какву врсту насиља, сваког ћемо предати тужилаштву", поручио је Стефановић.

Министар је коментарисао то што су ухапшена и двојица држављанина Изреала и додао су дошли у Београд да пале и руше и запитао како би се са њима поступало у Изреалу да је обрнута ситуација.

Свако може да протестује у склад са законом, пријавите скуп и немојте да нападате полицију, поручио је Стефановић.

Извор: Танјуг