Навигација

Реформа МУП базирана на шведским моделима може донети велику корист

  • 05.02.2019

Извор: МУП РС

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и амбасадор Краљевине Шведске Јан Лундин потписали су данас у Београду споразуме који ће омогућити даљу стратешку сарадњу српске и шведске полиције.

„Наша досадашња сарадња је у многоме допринела реформи српске полиције и учинила да она буде препозната као вредан и важан међународни партнер у борби против организованог криминала, корупције и свих других облика криминалитета.

Србија је земља која је јасно опредељена за пут ка Европској унији и усвајање њених вредности, те нам реформа Министарства, базирана на шведским моделима и сарадњи са Шведском, може само донети велику корист“, рекао је Стефановић по потписивању споразума.

Министар и амбасадор данас су потписали споразуме о сарадњи у оквиру пројекта „Смањење ризика у Србији кроз унапређену координацију у управљању ванредним ситуацијама“, сарадњи у оквиру програма „Развој Министарства унутрашњих послова Републике Србије за период 2019-2020.“ и Споразум за реализацију програма „Подршка развојним капацитетима стратешког управљања и европских интеграција у Министарству унутрашњих послова Републике Србије“.    

Стефановић се захвалио Краљевини Шведској, шведској полицији и амбасадору Лундину, како је навео, не само на финансијској подршци, већ и на континуираној и посвећеној сарадњи.

„Ови споразуми омогућиће наставак стратешке сарадње са шведском полицијом и развој српског Министарства унутрашњих послова. Посебно бих истакао Споразум у области ванредних ситуација који ће нам омогућити да једни другим помогнемо и будемо ослонац у тешким временима проузрокованим елементарним непогодама“ рекао је Стефановић.

Он се захвалио и амбасадору Лундину на посвећености активностима које ће омогућити да Србија брже напредује ка Европској унији.

Амбасадор Лундин истакао је да одлична вишегодишња сарадња шведске и српске полиције није само техничке природе, већ се огледа и у заједничкој борби против организованог криминала.

„Шведска снажно подржава српски пут ка Европској унији, нарочито у кључним поглављима 23 и 24. И данашњи споразуми су корак даље у том правцу“ рекао је Лундин.

Он је истакао да ће Споразум о унапређењу координације у ванредним ситуацијама, који је потписан, допринети размени драгоцених искуства које обе стране имају у елементарним непогодама и прецизирао да Споразум о подршци развојним капацитетима стратешког управљања и европских интеграција представља наставак ранијих пројеката развоја полиције, у домену криминално-обавештајног модела, стратешког планирања, развоја форензике и родне равноправности.

„У интересу је Европе да Србија стекне шведска искуства у овим областима, која ће јој олакшати даљи пут ка европским интеграцијама. И ово је шведска инвестиција у европску будућност Србије“, рекао је Лундин.

Извор: МУП РС