Навигација

Решавамо животно питање безбедносног сектора

  • 09.02.2019

Извор: Printscreen

Циљ државе је да свима из сектора безбедности који су конкурисали за куповину јефтиних станова омогући да реше то важно животно питање, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Изградња првих станова за припаднике сектора безбедности почела је јуче у Нишу и Врању, а Стефановић је на ТВ Пинк рекао да је у првој фази планирано између 8.000 и 9.000 станова.

Навео је да ће куповина станова бити омогућена под веома повољним условима, а да ће само од повећања плата од јануара моћи да покривају месечне рате за стан.

"Цена ће бити од 400 до 550 евра по метру квадратном, у зависности од града. У Београду ће бити најскупље, али суштински, два до три пута испод тржишне вредности станова", рекао је Стефановић

Како каже, и председник Србије Александар Вучић и Влада желели су да покажу поштовање према људима из сектора безбедности који раде тежак посао.

"Држава мора ту да покаже и већу бригу и поштовање. Наравно, у следећој фази да размишља и о младим стручњацима, научницима, лекарима, људима из просвете којима би могло на сличан начин да се решава то најважније животно питање", каже министар.

Нагласио је и да истовремено држава размишља о опстанку људи у свим деловима Србије.

"Не можемо да дозволимо да се људи исељавају, не смемо да дозволимо да се то претвори само у селидбе ка већим центрима", рекао је Стефановић.

Навео је да је задовољан што су полицајци из свих делова Србије конкурисали за станове, тако да је готово 200 захтева само у Врању, а више од 1.300 у Нишу.

"Људи желе да живе и остану у тим срединама и ово је велики искорак државе да им у томе помогне", поручио је Стефановић, који је говорио и о реновирању и изградњи објеката за припаднике МУП-а, те о томе да држава жели да обновом полицијских станица покаже поштовање и према полицајцима и према грађанима који долазе у полицију да завршавају своје послове.

Поручио је да је политика коју води Александар Вучић политика реалног подизања стандарда на бази јачања економије што, каже, у време бивше власти Драгана Ђиласа, Бориса Тадића, Вука Јеремића, Бошка Обрадовића и других није било тако.

"До 2012. смо имали бајке. Тада је само било важно трпање у џепове. Тадашња власт је то радила врло ефикасно за себе, али су људи страдали зато што је 400.000 породица од 2008. до 2012. остало без хлеба", рекао је Стефановић.

Навео је и да бивша власт није водила бригу о Србији, већ је владала корупција, ниједну фабрику нису отворили, нити је било озбиљне инвестиције зато што их, додаје, нису интересовали држава и народ.

"Могао бих сат да причам шта се све лоше радило", рекао је Стефановић и навео да је у време бивше власти БДП био минус 3,6 одсто.

Говорећи о КиМ, Стефановић је рекао да је велики успех Србије и председника Вучића што све велике силе једногласно траже да Приштина укине таксе од 100 одсто које је увела на српску робу.

Политичка позиција Србије у време бивше власти, каже Стефановић, није била таква, а сада је, додаје, Србија за само неколико година показала како озбиљношћу, радом и одговорношћу можете да постигнете да у светским оквирима озбиљне земље, чак и оне које су признале такозвано независно Косово, подрже став Србије.

"Схватају да не може да се трпи кршење Цефта, ШП и такво понашање приштинских институција. Али је за то морало много да се ради, то није дошло само од себе", рекао је Стефановић и нагласио да би они који данас хоће да се врате на власт урушили оно што је постигла актуелна власт.

За представнике бивше власти је рекао да одлазе у иностранство да "кукају" и кажу неку лошу реч против своје земље.

"Није свет слеп. Многи од озбиљних лидера света виде кад се неко бори за своју земљу и умеју то да поштују. Србија јесте јача, расте БДП, повећавају се плате и пензије, отварају се нова радна места", каже Стефановић.

Извор: Танјуг

Извор: Пинк.рс