Навигација

Решење за КиМ није ни на помолу

  • 29.11.2018

Извор: МУП РС

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је вечерас да решење за Косово и Метохију није ни на помолу.

"И председник је рекао да решење није ни на видику, не постоји никакво решење, нешто што се сада прави, тога просто нема", рекао је Стефановић у парламенту, одговарајући на питање посланика Мирослава Алексића да ли је у току израда правно обавезујућег споразума о разграничењу као решењу кризе на Косову. 

Стефановић је рекао да приштинске власти неће никакво решење, јер чекају да западне силе заврше цео посао, будући да верују да имају подршку великих земаља да раде шта год пожеле.

"Не постоји спремност људи који су данас у руководству приштинских институција да разговарају о било чему суштинском", рекао је министар.

Стефановић је навео да је пре пет година потписан Бриселски споразум који гарантује формирање ЗСО, али да се не спроводи, што није срамота Приштине, већ се, каже, више очекивало од Брисела. 

Додао је и да је била велика и скупа грешка која и данас кошта Србију то што су преговори из Уједињених нација пребачени у ЕУ, јер је то терен који је за Београд неповољнији.

Стефановић је рекао и да српски министри у приштинској влади дефакто не учествују, већ су, наводи, са српским народом на протестима на КиМ.

Српски министри, међутим, каже Стефановић и не играју кључну улогу на КиМ.

"Да су кључни фактор који одлучује о свему на Косову, нису. Зна се ко одлучује тамо, нису то ни Албанци, њих има само биолошки довољно више да су значајнији фактор, али нису главни. Не иду у Америку случајно, иду да им се каже шта ће да мисле о овоме, шта ће да ураде", поручио је Стефановић и истакао да је очекивао више од ЕУ.

Посланик Алексић питао је да ли је у току израда правно обавезујућег споразума о разграничењу као решењу кризе на Косову и шта он подразумева у смислу територије, као и да ли ће потписивањем споразума Косово постати члан УН, као што тврди Рамуш Харадинај.

Он је упитао и ко је убио Оливера Ивановића, оценивши да је председник Александар Вучић речима да Ивановића није убио Милан Радоичић, преузео улогу тужилаштва, полиције и судије.

Упитао је и ко је наручио емитовање спота којим се, каже, цртала мета Оливеру Ивановићу на чело.


Извор: Танјуг