Навигација

Састанак Стефановића са амбасадором Мађарске Пинтером

  • 16.11.2020

Извор: Министарство одбране

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са амбасадором Мађарске у Београду Атилом Пинтером.

Министар Стефановић истакао је на састанку улогу и допринос Мађарске одржавању регионалне стабилности. Он је подсетио да је спољнополитички циљ Републике Србије чланство у Европској унији, као и развој сарадње са земљама региона, ради одржавања мира и стабилности што су кључни предуслови за економски напредак.

Стефановић се захвалио на доприносу мађарског контингента у КФОР-у и очувању безбедности српског становништва на Косову и Метохији, у чему ће значајну улогу имати и преузимање функције командатна КФОР које је предвиђено за новембар следеће године.

Амбасадор Пинтер честитао је министру Стефановићу именовање на нову дужност, пожелевши му успех у даљем раду. Истакао је да је сарадња у области одбране Републике Србије и Мађарске достигла историјски максимум и да је у потпуности задовољан њеним развојем, али да постоје могућности за њено унапређење у областима од заједничког интереса.

Изнео је намеру мађарске стране да активности предвиђене за текућу годину, чија је реализација изостала због епидемиолошке ситуације, буду препланиране за наредну годину.

Истакао је да је преузимање позиције команданта КФОР од стране Мађарске у 2021. години значајно не само за Републику Србију, већ и за безбедност земаља региона, али и целе Европе. Подсетио је да је безбедност и стабилност региона најзначајнија тема у Мађарској, што је и један од разлога њиховог појачаног присуства на Косову и Метохији.


Извор: Министарство одбране

Извор: Министарство одбране