Навигација

Скренути пажњу на непоштовање права Срба на КиМ

  • 09.06.2019

Извор: МУП РС

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да очекује да ће се на сутрашњој седници Савета безбедности Уједињених нација разговарати о недавним инцидентима на северу Косова и Метохије и да ће међународној јавности бити скренута пажња на то да се 20 година после потписивања Кумановског споразума не поштују права Срба на КиМ. 

Стефановић је рекао да нема великих очекивања од сутрашње седнице СБ УН у Њујорку и да је да је тешко очекивати консензус око било које политичке одлуке на том нивоу будући да су ставови великих сила око КиМ, али и других светских питања, различити и међусобнo супротстављени.

"Не очекујем велике домете те седнице, али очекујем да ће се све земље, које су пријатељи Србије и који подржавају њену борбу за територијалну целовитост, укључити у расправу не само о последњим инцидентима на северу КиМ, него и о целокупној ситуацији у последњих 20 година", рекао је Стефановић новинарима у Палати Србија на питање шта очекује од седнице СБ УН. 

Он је указао да ни после 20 година, откако су УН и КФОР преузели одговорност за безбедност и сигурност на КиМ, нису успостављени ефикасни механизми којима се гарантује безбедност Срба у јужној покрајини.

Стефановић је казао да Приштина спроводи акције које се подводе под борбу против организованог криминала и корупције, разбијајући аутомобиле, пуцајући грађанима изнад глава и бацајући шок бомбе на ненаоружане људе, док, с друге стране, Србија води политику која својим грађанима гарантује мир.

"Србија поштује своју реч. Ми нисмо они који потпишу споразум и пруже руку, ЕУ то гарантује, а онда после годину, две или пет кажемо да смо се предомислили", рекао је Стефановић.

Извор: Танјуг