Навигација

Србија изложена тешким притисцима око Косова

  • 29.07.2018

Извор: МУП РС

Потпредседник Владе Републике Србије Небојша Стефановић каже да је Србија изложена тешким притисцима око Косова, али да је добро што председник Александар Вучић на те притиске одговара доносећи решења која су у најбољем интересу народа.


Чињеница је да притисак расте, највише притисак странаца, и да постоји нека врста нервозе и покушаја да се Србија доведе у позицију да се што пре дође до неког решења, али је добро што Вучић није подложан таквим врстама притисака", рекао је Срефановић.


Каже да је претходна власт у вези са тим питањем донела много лоших одлука које су отежале позицију Србије и да је сада на Вучићу да вади кестење из ватре, а нити је палио ватру, нити је бацао кестење унутра".


Према Стефановићевим речима, велики проблем је што су преговори одлуком тадашње власти и Јеремића, Ђиласа, Тадића и осталих пребачени из Уједињених нација, где Србија има велики број држава савезника, у Европску унију, чије најснажије земље подржавају такозвану независност Косова.


Сматра да ће бити изузетно тешко да се дође до решења, а да свакако позиција замрзнутог конфликта не доноси ништа добро, јер се број Срба у јужној покрајини годинама не повећава.


Ко је тај ко се истински бори за њихове интересе, српском народу довољни говори и то што се сви албански медији и лидери захваљују Вуку Јеремићу због оног питања Међународном суду правде у Хагу", рекао је Стефановић.


Одговарајући на питање о убиству Оливера Ивановића, Стефановић оцењује да су, од дана када је извршен тај злочин, на делу покушаји његове злоупотребе.


Неки су одмах хтели да пребаце кривицу на Београд, а многи се не либе да злоупотребе и мртвог човека, само да се дочепају власти", рекао је Стефановић и истакао да му је засметало што од првог тренутка није постојала сарадња ни са приштинским органима, ни са Еулексом.


Никада нисмо добили ниједну од ствари коју смо званично тражили, ниједан видео снимак или нешто значајно. То говори само да или не постоји политичка воља да учествујемо у истрази, или неко доле зна ко је убио Оливера, па га крије", додао је он.


Како каже, прошли су месеци, а не делује да приштинске власти имају намеру да било шта предузму.


Зато сумњам да је то једним делом искоришћено у кампањи против Србије. И када су помињана имена људи са севера КиМ који, наводно, имају везе са тим, те институције су имале за циљ да дисквалификују Србију. Видим да се ти људи и даље слободно крећу, али не само по северу Косова, крећу се и кроз Приштину. Инсинуирају да су они убице и инспиратори, а ништа не предузимају", рекао је Стефановић и поновио да Србија нема довољно сазнања, те упитао због чега Еулекс није преузео истрагу.

Извор: Танјуг