Навигација

Србија неће дозволити да је неко гази

  • 01.12.2018

Извор: МУП РС

Потпредседник Владе Небојша Стефановић рекао је да изјава косовског вицепремијера Енвера Хоџаја представља непријатељски акт против Србије и њених грађана и позив на додатну нестабилност у региону.

Поводом изјаве Хоџаја да је у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о оснивању пакта против Србије, Стефановић је синоћ за рекао и да ће бити занимљиво да се прво те земље одреде.

"Да чујемо шта они мисле о овоме што је отворена агресија на Србију и што позива на додатну нестабилност у региону, пошто из Хоџајевих речи видимо само усмерену мржњу према Србији и српском народу", рекао је Стефановић.

Он је истакао и да Србија није ништа лоше урадила према Црној Гори, Македонији или БиХ осим што је им је помагала.

"Улагали смо свој новац и градили школе у БиХ. Македонију смо једини звали по имену које је сама одредила, иако су се наши пријатељи Грци увек љутили због тога", рекао је Стефановић.

Он је додао и да се Србија увек трудила да са тим земљама гради добре дипломатске односе, али сматра да је проблем у томе што је Србија постала економски и политички јача.

"Проблем је што је Србија постала економски јача, и много јача од свих тих земаља, и политички моћнија и са великим успесима у дипломатији и са успесима који се постижу на међународном плану у смислу заштите нашег суверенитета и у привлачењу инвеститора", оценио је Стефановић.

Он је рекао и да ће Србија наставити да се понаша одговорно и да штити свој народ, као и да ће наставити да јача, јер само као јака земља може да се супротстави оваквом деловању.

"Хоћемо да се развијамо, али никога не угрожавамо", рекао је Стефановић, али је додао и да Србија и њен председник неће дозволити да је неко гази.

На питање да ли су дешавања последњих дана случајна, почев од увођења такси, хапшења Срба у Косовској Митровици до ослобађања Насера Орића и изјаве Хоџаја, Стефановић је одговорио да ништа није случајно и да су се сви удружили против Србије када су, каже, видели да постаје међународно утицајнија и да може да постиже победе, попут оне у Интерполу. 

Стефановић примећује да, с друге стране, званичницима ЕУ не смета и да их не забрињава идеја стварања велике Албаније, чак и претензије према Македонији и Црној Гори.

"Жао ми је што не виде када се сусретну званичници из Тиране и Приштине и говоре о томе да укидају границе, заклињу се и потписују над заставом Албаније. Дозвољавају да Албанци са КиМ могу да прете, да упадају са дугим цевима и да се иживљавају над Србима на КиМ и то ником не смета, што је ужасно", оценио је потпредседник владе.

Стефановић је истакао да Србија има председника и владу који се боре за своју земљу и који, како каже, неће дозволити да је неко гази као у време претходне власти Тадића, Ђиласа, Јеремића, Бошка Обрадовића.

"Њих не називају издајницима и непријатељима, кажу да је Вучић једини непријатељ Косова, не кажу то за неког од лидера опозиције, јер је кад су они владали све било у реду, осим што је Србија губила на сваком фронту", рекао је Стефановић.

На питање како ће Србија да одговори на претње попут Хоџајеве изјаве, Стефановић је рекао да је Србија озбиљна држава која својим економским и војним јачањем показује да ће штити своје интересе, свој народ и да неће дозволити нови погром или нову "Олују".

"Србија ће наставити да се понаша одговорно, али неће клечати већ ће радити на томе да доводи нове инвестоторе да би као јака земља могла да се супротстави онима који на лудачки начин покушавају да изазову дестабилизацију у региону", нагласио је Стефановић. 

Упитан да прокоментарише поруке уперене против председника Србије на трибини Савеза за Србију у Крушевцу, као и оне које долазе од различитих актера из региона и иностранства, Стефановић је рекао да су исти интереси ујединили део опозиције у Србији и актере из иностранства који каже, осећају да им измиче оно што су планирали да буде коначни исход њихове политике.

"Овима из јужне покрајине Вучић и његова политика сметају у остварењу циља да Косово лако избори независност", навео је Стефановић.

Каже да део опозиције у Србији води "политику фотеље", а пошто на изборима не пролазе како су очекивали, онда морају да нападну Вучића свим силима чак и у тренутку када Србија води тешку битку против много значајнијих противника.

"Ту не мислим на Приштину, они нису претерани капацитет, али имају моћне спонзоре и заштитнике", закључио је Стрефановић.

Извор: Танјуг

Извор: РТС