Навигација

Српска полиција пету годину заредом међу десет најбољих чланица ИНТЕРПОЛА

  • 11.09.2018

Извор: МУП РС

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и председник Међународне организације криминалистичке полиције ИНТЕРПОЛ Менг Хонгвеј, истакли су данас у Београду да је српска полиција већ пету годину заредом међу десет најбољих чланица ИНТЕРПОЛА.

„Република Србија има јаку, снажну и интензивну сарадњу са ИНТЕРПОЛ-ом. Само у овој годину, до краја августа, по међународним потерницама на захтев Републике Србије ухапшено је 149 особа, док смо ми по међународним потерницама других држава ухапсили 67 лица на територији наше земље“, истакао је Стефановић.

Министар је истакао да Република Србија придаје изузетан значај сарадњи са ИНТЕРПОЛ-ом, јер је та организација омогућила неупоредиво бржи проток и размену информација о особама која представљају безбедносни ризик или су починиле неко кривично дело.

„Србија намерава да настави апсолутно јачање и регионалне полицијске сарадње, за коју сматрамо да је веома значајна, посебно кроз свакодневне контакте и размену информација између криминалистичких полиција држава из нашег окружења. То је гарант да ћемо кроз смањивање бирократије, убрзавање информација и процедура имати бржу и ефикаснију сарадњу“, рекао је Стефановић.

Министар је најавио да ће Република Србија, у сусрет наредној Генералној скупштини ИНТЕРПОЛ-а која ће се ове године одржати у Уједињеним Арапским Емиратима, упутити писмо свим државама чланицама ИНТЕРПОЛ-а у којем ће истаћи своју аргументацију против захтева такозване државе Косово за пријем у ову међународну полицијску организацију. 

„Упутићемо писмо користећи аргументе који су утемељени у међународном праву, резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација и резолуцијама које је Генерална скупштина ИНТЕРПОЛ-а усвојила на прошлогодишњем заседању, а које кажу да само држава чланица Уједињених нација може постати чланица ИНТЕРПОЛА. Дакле ми само желимо поштовање међународног права и ја сам Хонгвеја обавестио, наравно поштујући неутралност председника ИНТЕРПОЛА, о нашим аргументима и о томе да ће Србија упутити писмо свим државама чланицама ове међународне организације“, истакао је Стефановић.

Стефановић је нагласио да МУП Србије има снажну и јаку сарадњу и са председником ИНТЕРПОЛА Хонгвејом, који је уједно и представник Министарства јавне безбедности Народне Републике Кине, и додао да је поносан на сарадњу између два министарства.

 

Стефановић је оценио и да су посете највиших кинеских званичника Србији и посета председника НР Кине Си Ђинпинга председнику Србије Александру Вучићу довеле и до јачања економске сарадње и постављања једног новог темеља и јачег импулса за сарадњу на свим нивоима.

„Србија Кину сматра својим најближим партнером“, рекао је Стефановић.

Председник ИНТЕРПОЛ-а Хонгвеј истакао је да је Република Србија, једна од кључних чланица ове међународне полицијске организације.

„У последњих пет година Србија се налази међу десет најбољих чланица ИНТЕРПОЛ-а и активно учествује у свим активностима ове организације и даље велики допринос размени података. ИНТЕРПОЛ свакако жели и да унапреди сарадњу са Србијом“, рекао је Хонгвеј.

Он је навео да је са министром Стефановићем данас имао одличан састанак, на којем су разменили мишљења о више тема на пољу безбедности и о којима су постигли широк консензус.

Говорећи о односима Србије и Кине, Хонгвеј је истакао да две земље имају традиционално добре односе, посебно у области оперативно-полицијских послова.

„Желимо да наставимо и да и даље јачамо ту врсту сарадње. Придајемо велику важност улози коју Србија има у региону и у свету у области јавне безбедности. Кина и Србија имају традиционално добре односе, и нарочито имамо добру сарадњу у области полицијских послова. Ми подржавамо све напоре српске стране у јачању безбедности како у својој земљи тако и у региону и такође желимо да кроз размену искустава, посебну у области нових технологија, унапредимо нашу сарадњу и дамо свој допринос јачању безбедности“, закључио је Хонгвеј.

Извор: МУП РС