Навигација

Стефановић открио у којим градовима се највише кршила забрана кретања

  • 06.04.2020

Извор: Printscreen

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је рекао да су грађани током викенда полицијски час у највећој мери поштовали у Јагoдини, Пријепољу, Врању, Краљеву и Сомбору. Као негативне примере навео је Београд, Нови Сад, Сремску Митровицу и Кикинду. Један припадник МУП-а преминуо од последица коронавируса.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је рекао да су грађани током викенда полицијски час у највећој мери поштовали У Јагoдини, Пријепољу, Врању, Краљеву и Сомбору. Као негативне примере навео је Београд, Нови Сад, Сремску Митровицу и Кикинду.

Небојша Стефановић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је до јутрос у пет сати око шест или седма стотина људи ухваћено у кршењу мера и њима су написане кривичне и прекршајне пријаве

"Надам се да ће људи схватити то као упозорење које служи да заштити њих", рекао је министар.

Поручио је да је важно да људи разумеју да су ових неколико дана кључни да не бисмо имали велики број новозаражених и да бисмо заштитили животе.

Захвалио је најстаријима јер су они током викенда показали потпуно поштовање мера Владе.

Нагласио је да су сви који су затечени у кршењу мера кажњени и да су полицајци на себе преузели велики терет и огроман део посла. Подсетио је да они обилазе паркове, школска дворишта, да иду у пешачке патроле и ауто-патроле.

"Мере су ту због живота људи, нема компромиса и оправдања", навео је министар.

Апеловао је на људе да разумеју да је кршење мера штетно и да угрожава и њих и друге. Позвао је да се помогне лекарима који су уморни, да им се не доводе нови пацијенти како не би морали још већи број сати да раде.


Контрола самоизолације 

Када је реч о кршењу мере самоизолације, Стефановић је рекао да је сада ситуација знатно боља него у претходном периоду.

"Контролишемо свакога, трудимо се да покажемо да су ти људи ризик. Показало се да су неки били мање одговорни, да су знали да су оболели али су преносили болест. То је ужасна ствар", каже Стефановић.

Истиче да се свима пишу прекршајне и кривичне пријаве, да се зна да ће они који буду кршили закон ићи у затвор, а већ су донете и прве пресуде.

"Људи који поштују мере, а то је највећи део, показују да су паметан и одговоран део друштва. Нећемо дозволити да мањи део људи мисли да уживају у неким привилегијама јер крши све што власт доноси, неће их заштити ни новац ни друштвени статус", поручио је министар.Преминуо припадник МУП-а 

Стефановић је рекао да је у овом тренутку заражен укупно 31 припадник МУП-а а њих око 900 је у самоизолацији, али ће тај број ускоро бити мањи. Један припадник МУП-а је преминуо од последица коронавируса.

"Нажалост, наш припадник Радован Тијанић је преминуо у 58. години живота. Поред саучешћа његовој породици, то је било нешто што је погодило све припаднике Министарства. Он је био 34 године припадник МУП-а", рекао је министар.

Замолио је све грађане да не отежавају посао полицајцима који се жестоко боре.

Извор: РТС

Извор: РТС