Навигација

Суштина посете САД је разговор о свим безбедносним темама које су важне за Србију

  • 15.05.2019

Извор: Printscreen

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже за РТС да у Сједињеним Америчким Државама разговара о свим безбедносним темама које су важне за Србију, грађане Србије и стратешко партнерство. Циљ је да се повећа капацитет српске полиције и појача размена информација ради заштите интереса српских држављана.

Небојша Стефановић је рекао за РТС да нема потпуне безбедности за грађане Србије уколико се не сарађује са свима у свету.

Истиче да је суштина посете разговор о свим безбедносним темама које су важне за Србију, грађане Србије и стратешко партнерство које, како каже, има за циљ да се повећа капацитет српске полиције и појача размена информација ради заштите интереса српских држављана.

„Суштински ова посета има за циљ да унапреди безбедност Републике Србије, да дођемо до информација о потенцијалном угрожавању наше безбедности и од тероризма и од организованог криминала и да видимо шта је то што можемо једни за друге да урадимо у будућности како би ти циљеви били остварени“, наводи Стефановић.

Оцењује да нема потпуне безбедности за грађане Србије уколико не постоји сардња са земљама широм света.

„Уколико немамо сарадњу са свима у свету који могу да нам помогну да дођемо до нарко-трафиканата, да дођемо до озбиљно организованих криминалних група које делују ван наше земље и чија су база операције Јужна Америка и друге дестинације у свету, а где Сједињене Америчке Државе могу да помогну“, навео је министар.

Додаје да је током посете Вашингтону са секретаром за унутрашње послове САД Kевином Мекалиненом потписан Меморандум који ће омогућити бржу размену информација о мигрантима и онима који су повезани са потенцијалним тероризмом или криминалним активностима.

„Са Мекалиненом сам потписао Меморандум о размени информација у борби против тероризма јер је једна од важних ствари за Србију да можемо да користимо друге земље које имају много више развијену мрежу у борби против тероризма, много веће капацитете, да могу да нам помогну да идентификујемо оне који би могли да буду претња за наше грађане“, наводи Стефановић.

Додаје да је у Вашингтону разговарао и са представницима Управе за борбу против дрога (ДЕА) о унапређењу борбе против трговине наркотицима, као и о сарадњи српске полиције са припадницима ДЕА. 

„Са директором Управе за борбу против дрога (ДЕА) Утамом Дилоном и директором Федералног истражног бироа Kристофером Врејом разговарао сам о томе шта могу да ураде да помогну унапређење капацитета МУП-а, да помогну нашим људима да буду опремљенији, САД већ помажу. Дакле ми један део новца већ добијамо али постоји простор да нам помогну још више, да наша служба буде ефикаснија, да можемо боље да радимо свој посао, да размењујући податке и у региону и шире доведемо до тога да гарантујемо сигурност и безбедност у читавој Србији“, наводи министар.

Додаје да постоји простор за проширење унапређење сарадње са Управом за борбу против дрога и Федералноим истражним бироом.

„Апсолутно сам сигуран да постоји простор за унапређење сарадње и са ДЕОМ и са ФБИ-јем као и са другим агенцијама које се баве сузбијањем нарко-трафикинга јер је њихов фокус на оним земљама, на оним деловима света где ми не можемо да допремо“, наводи Стефановић.

Додаје да би разменом информација лакше дошло до хапшења наркотрафиканата који иду у Јужну Америку да би транспортовали кокаин из Јужне Америке према Европи, лукама у Шпанији или Холандији или ка новим рутама које се сада појављују у Источним деловима Европе.

„Дакле да можемо да заједничким радом разменимо информације о томе, да помогнемо да се идентификују ти људи и да ДЕА И ФБИ који имају фактички највише надлежности у САД у борби против нарко-трафикинга помогну да се ти људи приведу правди, осуде на дуге затворске казне и да тиме смањимо претњу и за нашу земљу“, објашњава министар.  

Извор: РТС

Извор: РТС