Навигација

Тешка борба да тзв. „Косово“ не постане члан Интерпола

  • 09.10.2019

Извор: МУП РС

Српска делегација на Генералној скупштини Интерпола у Чилеу бориће се до последњег тренутка да такозвано „Косово“, које је позвано да присуствује као посматрач, не постане члан те институције, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Према његовим речима, приче о томе да Приштина ове године неће ни покушати да постане чланица Интерпола биле су само игра.

Стефановић је у изјави новинарима казао да је и раније реаговао на те приче које су пласиране како би Србија помислила да тиме не треба уопште да се бави.

Каже да је у Чилеу приштинска делегација добила могућност да присуствује као посматрач на Генералној скупштини, као и да ће Чиле, иако не признаје такозвано „Косово“, прихватити да они тамо буду присутни.

„Разумем и положај Чилеа и међународне притиске које трпе, али то показује да ће бити тешка борба. Пред нама је тешка борба, људи мисле да је то лако, али огромни напори морају да се уложе да би се спречило да велика снажна машинерија великих земаља покуша да у још једну међународну организацију убаци такозвано „Косово““, казао је Стефановић.

Истиче да је за Србију проблематично то што би се расписало још много нових Интерполових потерница и то за људе који су бранили Србију за време сукоба на КиМ.

„Било би много нових Интерполових потерница и за полицајцима и за војницима који су учествовали у противтерористичким организацијама на КиМ“, казао је Стефановић и додао да људе који убијају војнике и полицајце може назвати само терористима.

„Они људи који су се борили за Србију били би мета сатанизације и напада, били би им угрожени безбедност и сигурност, били би изложени прогону где год се крећу ван Србије, а онда би Србија била изложена притиску да на захтев дела њене територије изручује ваљда сама себи те људе с једног дела на други део своје територије, што је потпуни нонсенс“, истакао је Стефановић.

Казао је да већ постоји дубока подела чланица Интерпола, не само по питању „Косова“, тако да би улазак у још веће поделе довеле до блоковских подела унутар Интерпола.

„Уместо да имамо полицијску организацију да одлучује о томе да ли су испуњени сви услови да се неко процесуира, имаћемо одлуку да ли је неко из ове или неке друге земље, па једнима ћемо да изручимо, а другима нећемо, јер нам се не свиђају, јер нису гласали као ми прошли пут. То је крај полицијске организације, то постаје политичка организација и нема професионалног поступања“, казао је Стефановић.

Министар је истакао да ће се српска делегација, коју ће предводити у Чилеу, борити до последњег тренутка, да ће лобирати до последњег тренутка како би се изборили за интересе Србије.

Генерална скупштина Интерпола ће од 15. до 18. октобра бити одржана у престоници Чилеа, Сантјагу.

Извор: Танјуг