Навигација

Током викенда ухваћено око 800 људи без дозволе

  • 13.04.2020

Извор: Printscreen

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је да је током викенда полиција ухватила око 800 људи на улици без дозволе за кретање и поручио да ће сви који не буду поштовали ту меру, као и друге, бити кажњени, без обзира ко је у питању.

"Свако кога нађемо без дозволе биће кажњен. Написана му је казна, иде пред судију за прекршаје или пред тужиоца, у зависности да ли је прекршајно или кривично дело. Не интересује нас да ли вози југа или мерцедеса, да ли има политичку везу, статус, да ли је позната личност, да ли има новца или не. Намерно инсистирамо да се гони баш свако и оне личности које су познате и које народ посматра као утицајне и познате људе, да би људи видели да закон важи за све", рекао је Стефановић гостујући на РТС.

Министар је после најдуже забране кретања од 60 сати рекао да нико не може да уради нешто што је мимо прописа и да је закон једнак за све.

Он је подсетио да су у неким случајевима кршења изолације предвиђене казне и до 12 година затвора ако је неко, на пример, ширио вирус и изазвао нечију смрт.

Стефановић је поручио грађанима да је боље да остану код куће, јер могу да непоштовањем мера учине тешко кривично дело.

Истиче ипак да на нивоу целе Србије веома мали број грађана који немају дозволу крши забрану кретања, док велика већина грађана дисциплиновано поштује мере.

"Имам велико поштовање према онима који врло дисциплиновано то поштују", нагласио је министар.

Додао је да појединци очекују да их полиција неће ухватили или казнити, али напомиње и да полиција контролише све кључне улице, мостове и слично, те да се контроле обављају и у локалним улицама.

Стефановић је нагласио да контролу не врши само саобраћајна полиција већ и криминалистичка, жандармерија и друге јединице, које то врло ефикасно раде.

Упитан за "журке затвореног типа", Стефановић је рекао да их је било неколико, од којих је "најпознатија" она у хотелу Краун плаза, али да су власници ресторана озбиљно схватили затварање објеката и да то не значи да могу приватно да га отворе за пријатеље.

Додао је да су људи постали свесни да то није нормално, да ће се неко заразити и можда умрети, али и да грађани пријављују такве ствари.

Како каже, било је и окупљања у паркићима, где се десетак младих окупи и пркоси полицијском часу, али да нема довољно полицајаца да уђу у сваки парк или улицу, па може само да се апелује на њих.

Стефановић је рекао да је стопа криминалитета опала за око 55 одсто, што је значајан пад,

"Полиција одржава ред и мир веома ефикасно и радимо све, поступамо у свим случајевима где има потребе да се интервенише", рекао је Стефановић.

Извор: Танјуг

Извор: РТС