Навигација

Украшавање града пуни буџет

  • 29.11.2018

Извор: МУП РС

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас у Скупштини Србије да улагање у новогодишњу расвету у главном граду утиче на то да туристи више троше новац као што је то случај у великим светским метрополама.

Стефановић је то рекао одговарајући на замерку самосталне посланице Александре Чабраје да туристи не одлазе у Рим или Париз да би видели новогодишњу расвету него да би видели културне знаменитости које су, како је рекла, у Србији у катастрофалном стању.

"Погледајте велике светске метрополе како изгледају пред Нову годину, Божић, и то није случајно. Не раде они то да би потрошили новац, раде то да би зарадили новац", каже Стефановић.

Чабраја је рекла да она не сматра да је новогодишња расвета лоша али да та расвета треба да буде украс.

Стефановић објашњава да украшавање града пуни буџет и да повећава зараду угоститеља и хотелијера.

"И то је чињеница. Када упоредите приход и потрошњу, види се да је приходна страна много већа. Зарађујемо много новца на томе. Многа истраживања су показала да новогодишња и празнична атмосфера утиче на већу потрошњу новца поготово код страних туриста који долазе у Београд због провода", каже Стефановић.

Тим новцем се, додао је, граде школе, болнице, путеви, породилишта и вртићи.

"Та прича "троши се на новогодишњу расвету, то је бацање пара", стварно не стоји", поручио је Стефановић. 

Министар је говорећи пред посланицима о правосуђу, рекао да он не мисли да је стање у том сектору дивно али да је много тога промењено у претеклим годинама.

"Хоћемо да мењамо ствари везано за правосуђе да би појачали независност судија и то и јесте промењено значајно у протеклих неколико година".

Смањен је, каже, број старих судских предмета за око 40 одсто за две године.

До тога је дошло повећањем броја судија, броја судница и другачијом методологијом рада у судовима, рекао је Стефановић.

Он је нагласио да је судство независна грана власти и да судије доносе одлуке у складу са законом и судијским уверењем.

"Оно што јесте важно је да ми учинимо да судије схвате значај одговорности пред грађанима. Судске пресуде морају да се доносе у разумном року, морају да се поштују. Не смеју да остану мртво слово на папиру, али исто тако, морају да се поштују одлуке и када грађани добију пресуду која се њима не свиђа", рекао је Стефановић.


Извор: Танјуг