Навигација

У затворима 100 људи који су прекршили меру изолације

  • 24.03.2020

Извор: Printscreen

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да је у прве две ноћи полицијског часа полиција изрекла 2.000 упозорења и написала 270 кривичних пријава.

“Након тога, број се значајно смањио, касније смо имали мање од 500 људи које смо обухватили пријавом који су кршили ту меру на територији читаве Србије”, рекао је Стефановић за ТВ Прва.

Он је додао да је реч о мерама које штите здравље и они који их крше суочиће се са казнама. Стефановић је навео и да је у затворима већ 100 људи који су прекршили меру самоизолације.

"Очекујем да ће бити кажњени оштрим законским казнама, а казне затвора су и до три године”, рекао је Стефановић. Према његовим речима, контроле су свакодневне, полиција те грађане зове више пута у току дана у различитим временима, а постоји и пешачка патрола.

"Кад год припадници полиције посумњају у истинитост речи, иду на врата, траже идентификацију лица које се ту налази”, рекао је Стефановић.

Министар је захвалио грађанима који се придржавају мера које је прописала Влада Србије.

У овим тренуцима, ради целокупан састав МУП-а, који такође обавља и своје редовне послове на сузбијању криминалитета и штите безбедност. “Мало је опала стопа криминалитета, али ми се не опуштамо”, поручио је Стефановић.

На констатацију да има приватних аутомобила на улицама за време полицијског часа, Стефановић је објаснио да превоза нема и да су то запослени у здравству, јавним-комуналним предузећима, пекарама...

Министар је казао да се за сада власници кућих љубимаца одговорно понашају и да нема много оних који покушавају да злоупотребе ту меру.

“И тада сам рекао, када смо доносили меру, да није коначна. Уколико се стање буде пооштравало и уколико медицински стручњаци процене да су потребне оштрије мере, могуће је да ће те мере бити модификоване или укинуте. Не само ове, него и неке друге”, рекао је Стефановић.

Министар је такође истакао да сваки документ наставља на територији Републике Србије да важи без обзира да ли је истекао или није, то се само не односи на пасош, јер то је документ који контролишу и друге државе.

"Грађани могу електронски да се јаве МУП-у, пошаљу захтев и биће им одговорено када могу да дођу”, рекао је Стефановић.

Извор: Танјуг