Навигација

Ценим притисак на Приштину, надам се да ће дати резултате

  • 11.02.2020

Извор: МУП РС

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да цени притисак који се из САД врши на Приштину да се укину таксе и изразио очекивање да ће то дати резултате.

"Ипак, нисам увек био оптимиста, јер ми се чини да тај притисак може да буде већи", рекао је Стефановић на питање новинара да прокоментарише изјаву специјалног изасланика председника САД за дијалог БГ и ПР, Ричарда Гренела, да таксе треба укинути и да се противи мерама реципроцитета које је најавио премијер тзв. Косова Аљбин Курти.

Министар каже да је питање такси чисто питање међународног права, пошто је и Приштина потписала ЦЕФТА споразум, у складу са резолуцијом 1244.

Стефановић истиче да приштинске институције крше, пре свега ЦЕФТА споразум, и да нажалост нема довољно санкција за то.

"Нема довољно оштре поруке пре свега из ЕУ, јер када нешто потпишете, када на нешто пристанете, не можете то унилатерално да кршите, или треба просто да иступите и кажете да нисте на европском путу. Онда постоје другачија правила игре. Ценим притисак који се врши на Приштину и надам се да ће дати резултате", рекао је Стефановић после урyчења донације Немачке МУП-у Србије у виду 27 возила и опреме.

Стефановић истиче да се Бриселски споразум не поштује већ седам година и да ниједна мера није права, ако иза ње нема санкције већ само упозорење.

Како је рекао, велике и моћне државе могу и те како да утичу на Приштину.

"Очекујем да ће се међународно право поштовати и да ће то бити кључни аргумент који ће победити, јер таксе су пре свега непоштовање међународног права. Очекујем да ће свет то увидети, пре свега ЕУ, која је била гарант тога", закључио је Стефановић.

Извор: Танјуг