Навигација

Циљ насиља на протестима је покушај да се мимо воље грађана дође на власт

  • 08.07.2020

Извор: Танјуг

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је вечерас да је десет полицајаца повређено у вечерашњим демонстрацијама, а један, истакао је, има прелом обе ноге, јер су га демонстранти гурнули низ степениште.

Стефановић је на ванредној конференцији за штампу рекао да је циљ насиља на протестима покушај да се мимо воље грађана дође на власт.

Стефановић је, на ванредној конференцији за штампу рекао да смо суочени са ситуацијом у којој неко насиљем, физичким обрачуном жели насилно да преузме власт, без учешћа на изборима, и уређене демократске процедуре.

"Могли сте да видите да на различите начине спинују у представљању шта је истина. Уверен сам да су грађани Србије, данас кроз поступке људи који су дошли испред Скупштине, могли да виде потпуно мирно и уздржано понашање полиције, која је била потпуно повучена, трпела гађање бакљама, каменицама, великим по два и три килограма", објаснио је он.

Стефановић је казао да су полицајци, који су нечија браћа, синови и очеви, пола сата били засути каменицама, и изложени покушају линча.

"Нема суштинског објашњења за то, осим насиљем да неко дође на власт, мимо воље народа", поновио је он.

Стефановић је казао да су полицајци и поред свега били уздржани и да су кренули у интервенцију тек када су њихови животи били у опасности, када су покушали да их туку заштитним оградама, па чак и лопатама.

Имамо видео снимке свега оног што је бацано на полицију, указао је он додајући да је у Новом Саду једно лице бацало и Молотовљев коктел, и да је он приведен.

Стефановић је рекао да су позивали цео дан на насиље разни људи.

Додао је да је овај протест био незаконит, јер га нико нијe пријавио.

"Епидемиолошке мере нису поштовали уназад неколико месеци. То показује да се није радило о корони, нити мерама везаним за вирус, већ само о чистом насиљу. Чекали су, а када нису постигли ефекат провокацијом полиције, они су кренули у напад", додао је он.

Извор: Танјуг