Навигација

Чланство Србије у ЕУ је питање за Европу, а не за САД

  • 03.11.2019

Извор: Printscreen

Стратешки циљ Србије је чланство у ЕУ и ка томе се иде, а да ли ће се наша земља придружити је питање за ЕУ, а не за Америку, изјавио је вечерас потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је то рекао поводом изјаве специјалног изасланика САД за Балкан, Метјуа Палмера у Приштини, да Србија неће постати чланица ЕУ док не призна тзв. „Косово“.

Министар, у емисији ТВ Пинк „Хит твит“, није желео да улази у детаље сутрашњег разговора председника Србије Александра Вучића са Палмером у Београду, али је истакао да је јасно да се притисци на Србију повећавају и да ће ти разговори бити веома тешки.

Тим пре, подсетио је, јер Америка, и не само она, сматра да ту нема о чему више да се преговара и да је косовска независност готова ствар, те да је сада само техничко питање када ће и Србија то да прихвати.

Упркос томе, а то је, казао је, показало и недавно повлачење апликације Приштине за чланство у Интерпол и захваљујући „озбиљној политици” коју води Вучић, питање „Косова“ је враћено за преговарачки сто.

Истакао је да је „веома разочаран” ћутањем Брисела и чињеницом да је шест година прошло од потписивања Бриселског споразума, а да питање Заједнице српских општина још није решено.

„То је пре свега слабост Европске уније”, истакао је Стефановић и додао да је невероватно да Брисел не може да натера Приштину да испоштује нешто што је потписано.

Захваљујући политици коју води Србија, односно председник Вучић, указао је он, број земаља које повлаче признања косовске независности се повећава и повећава се број оних земаља које не желе да признају тзв. „Косово“.

Међутим, казао је Стефановић, позиција Србије „веома тешка”, јер, како је рекао, дефинисаног решења нема, а нико га ни не нуди.

Једино извесно је да је пред нама тешка борба за заштиту наших националних интереса и „Косова“ које је део територије Србије, рекао је Стефановић и истакао да је сада свима јасно да без Србије нема решења за питање „Косова“.

Извор: Танјуг