Навигација

Једнака права и могућности за све медије

  • 28.11.2019

Извор: Printscreen

Шеф Радне групе Владе за унапређење изборних услова министар Небојша Стефановић изјавио је да за све медије морају важити иста права и могућности, да независна регулаторна тела и тела парламета треба да се врше контролу да ли су испуњени прописи који се односе на формално оснивање медија, њихов рад и за једнак третман и представљане свих.

На питање да ли ће Радна група прихавити иницијативу да се измени законска регулатива како би се санкицонисало плаћање комерцијалних услуга медијима који нису регисровани у Србији од стране учесника у изборној кампањи, Стефановић је навео да постоје одређени медији за које се чини да нису подложни некој чврстој контроли независних регулаторних тела, али истакао да је Србија демократско друштво која не жели да гуши слободу медија и ограничава њихов рад, већ напротив.

То, додаје, не значи да било који медиј треба на било који начин да крши закон Србије или да не буде у истом статусу као и сви други.

„Треба да имамо једнака права и могућности за све и наравно да кроз владавину права, независна регулаторна тела и тела парламента врше контролу медија, односно контролу испуњености законских услова који важе за њихово формално оснивање, за рад и за једнак третман и представљање свих“, рекао је Стефановић.

Он је нагласио да то не подразумева мешање у уређивавчку политику већ једнаку могућност да сви кажу своје мишљење.

„Нисам сигуран колико ће то бити могуће урадити, јер је комплексна материја. Разговараћемо о томе шта конкретно можемо да урадимо у овој материји", рекао је Стефановић.

Додао је и то да ће по први пут и Скупштина Србије имати свој Надзорни одбор, који ће вршити и надзор над радом одређених медија, што практично значи да ће надзирати писане медије и интренет у току изборне кампање, као и да је добро што ће РЕМ ускоро донети правилник којим ће дефинисати понашање актера у кампањи.

Такође, навео је да ће уз избор недостајућа три члана РЕМ-а, то тело ће деловати у пуном капацитету, али и подсетио да законска регулативна коју је донела претходна власт није мењана.

Извор: Танјуг

Извор: РТС