Дефиле полиције у Нишу на Дан ослобођења града

141015-defile-nis-sl1-v

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић поручио је данас у Нишу да је безбедносна ситуација у Србији стабилна и да ће полиција, снажним, превентивним и обавештајним деловањем спречити било какво угрожавање сигурности грађана.

Стефановић, који је у Нишу присуствовао презентацији почетка кампање „Стоп сви на спорт“ и „Безбедносна култура младих“, потписивању Уговора о донацији сигурносних камера града Ниша и нишке полицијске управе, као и свечаном дефилеу припадника и службених возила Министарства унутрашњих послова, подсетио је да се Србија у последњих годину дана суочавала са више изазова, од оних који су се дешавали након терористичких акција у Куманову и Зворнику, до различитих изазова изазваних кретањем огромног броја миграната кроз нашу државу.

„Одговорним и озбиљним поступањем, без подизања панике, снажним деловањем полиције ни један безбедносни проблем из окружења није се пренео на нашу земљу. Грађани Србије нису осетили ни једну последицу онога што се дешавало у Македонији и Босни и Херцеговини, нити су могли да осете било какво угрожавање безбедности“, рекао је Стефановић.

Говорећи о дефилеу полицијских службеника, Стефановић је указао да је то важна активност полиције, која има за циљ приближавање полицијских службеника локалној заједници, као и да је то прилика да грађани полицију виде у неком другом светлу.

„Ово је једна лепа демонстрација наше способности и прилика да покажемо шта све полиција може да уради“, рекао је Стефановић истакавши да му је посебно драго што се дефиле одржава на Дан ослобођења Ниша. Према његовим речима, то је симболика којом се показује да је полиција увек уз свој народ, да штити грађане, да се ефикасно бори против корупције и криминала и да су полицајци ти на које грађани увек могу да се ослоне.

Министар полиције истакао је задовољство што присуствује почетку пројеката који су везани за безбедност младих, јер је то велики изазов у данашње време, не само у Србији већ у свим земљама света.

„Млади људи су изложени различитим врстама изазова везаних за различите криминалне радње, од наркотрафикинга до најновијих видова криминала везаних за употребу интернета.То од полиције захтева да буде ефикаснија и обученија и да се озбиљније и боље припрема да би могла да парира овој врсти криминала“, указао је министар полиције. Нагласивши да Полицијска управу Нишу предузима велики број активности како би младим људима и свим другим грађанима осигурала безбедност, Стефановић је похвалио сарадњу са локалном самоуправом у том граду и истакао да ће сигурносне камере, које је Град донирао полицијској управи, послужити бржем и ефикаснијем разоткривању најтежих кривичних дела.

Стефановић: Нови амандман притисак на Србиjу

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић рекао jе данас у Нишу да нови амандман на предлог платформе за преговарачко поглавље 35 са EУ, коjим се од Србиjе тражи да директно или индиректно призна независност Kосова, тумачимо као притисак на Србиjу.

“Ситуациjа jе веома сложена и тешка”, рекао jе Стефановић, додаjући да jе уверен да ће таj документ морати да се промени.

Премиjер Aлександар Вучић ће у наредним данима сигурно покушати да пронађе решење коjе Србиjу не удаљава од европског пута, али и штити националне интересе наше земље, рекао jе Стефановић новинарима.

 “Mи не можемо да се одрекнемо наше земље, не можемо да оставимо Србе на цедилу и наставићемо на такав начин да се понашамо”, истакао jе министар полициjе.

  На питање да ли ће можда доћи до одлагања отварања поглавља 35 или до референдума у Србиjи, Стефановић jе рекао да о томе не може да се изjашњава jер то зависи од премиjера и од тога шта будемо могли да постигнемо.

 “Ни у jедну битку нисмо улазили песимистички и нисмо се предавали. Да вам кажем да ће то ићи лако – неће. Свакако да jе ово jедан тежак изазов за Републику Србиjу”, напоменуо jе министар полициjе.

  Стефановић jе навео да jе Србиjа решавала и претходне проблеме када су многи мислили да нећемо постићи ништа, па jе успела да изађе из рецесиjе и да подигне економиjу.

 Исто тако ћемо се суочавати и са овим проблемима, додао jе он.

“И други треба да схвате да мораjу да поштуjу Србиjу да би у Србиjи имали партнера”, поручио jе Стефановић.

Напомињуjући да о овом проблему не говори као директни учесник, он jе казао да наше приближавање Eвропи не служи да би имали плаву заставу иза леђа и добили неку похвалу, већ да би грађани живели боље, имали виши стандард, а полициjа бољу опрему,  више знања и способности и да би економиjа наше земље напредовала.

Стефановић jе подсетио да jе он непосредно задужен за поглавље 24 и да зна шта jе све учињено да би се обезбедили високи стандарди за грађане Србиjе, док се поглавља 32 и 35 помињу као она коjа би могла да буду прва отворена и да jе зато поглавље за Kосово и Mетохиjу нешто што jе посебно интересантно.

Стефановућ jе данас присуствовао потписивању уговора о донациjи сигурносних камера града Полициjскоj управи у Нишу, почетку проjеката “Стоп, сви на спорт” и “Безбедносна култура младих”, као и свечаном дефилеу припадника и службених возила MУП-а.

Стефановић jе и обисао нишку Tврђаву где су грађани имали прилику да се упознаjу са радом полициjе и да разгледаjу опрему, возила и наоружање коjе полициjски службеници користе у свом раду.

Извор: Министарство унутрашњих послова