Завршена главна расправа по тужби министра Стефановића против НИН-а

Beograd, 29. novembra 2016. - Ministar policije Nebojsa Stefanovic stize u zgradu Viseg suda, gde je odrzano rociste po tuzbi Stefanovica protiv novinarke nedeljnika NIN Sandre Petrusic, glavnog urednika Milana Culibrka i kompanije NIN doo zbog naslovne strane "Nebojsa Stefanovic, glavni fantom iz Savamale". Pred sudom su ga docekali okupljeni gradjani u znak podrske. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ dr

Главна расправа по тужби министра полиције Небојше Стефановића против НИН-а и новинара и уредника тог недељника закључена је данас, а судија је рекао да ће пресуда бити донета за 30 дана.

Стефановић је на суђењу навео да се не ради о оспоравању мишљења, нити о исказивању ставова, већ да је тужио недељник НИН због директног навода у тексту да је помагао у чињењу кривичног дела, те да пожељна слобода мишљења и критика, али и да није могао да допусти да га означе као извршиоца кривичног дела без пресуде суда.

Стефановић је додао да не жели да утиче на рад новинара што је показао, како је рекао, кроз бројне друге, веома критичке текстове о њему где се није послужио својим правом да их тужи, али да је НИН морао да тужи јер су га означили као извршиоца кривичног дела због чега трпи последице.

Током давања исказа, Стефановић је рекао да је НИН недвосмислено изнео да је он именом, презименом и фотографијом и функцијом одговоран за дешавања у Савамали те да је то суштина његове тужбе и додао да ако суд пресуди у његову корист, новац ће донирати у хуманитарне сврхе породицама страдалих полицијаца.

Изјашњавајући се о самом тексту, Стефановић је рекао да га је лично прочитао, да је наслов узнемирио његову породицу и околину и да “таква врста инсинуације наноси штету професионалној каријери и личном угледу”.

Он је рекао да “му није било добро кад је читао текст, а посебно што се медији позивају на тај текст и он постаје чињеница”, те да су га у сваком јавном наступу питали о томе.

Како је рекао, сматрао је да није требало да упути деманти јер му се чинило да то не би уродило плодом.

Говорећи о самом десавању у Херцеговачкој, Стефановић је рекао да је тада била изборна ноћ и да је био у РИК-у у “малој скупштини” и да је око четири ујутру отисао да спава уморан, а да су га кад је дошао на посао око 12, 13 сати обавестили шта се дешило у Херцеговачкој.

Главни уредник НИН-а Милан Ћулибрк, који је другооптужени у овом предмету, рекао је да текст који је изашао спорног 16. јуна и без спорног наслова би могли сада поново објавити јер се, како је рекао, ништа ново није десило, а прошло је седам месеци, те да се њихов страх показао оправданим.

Како је указао, улога медија је да указују на проблеме које треба решавати како бисмо као друштво напредовали.

Ћулибрк је рекао није била намера ниподаштавање никога, и да би исто урадили и да би на ту насловну страну ставили не само Стефановића, већ и било кога другог ко је био на његовом месту, јер он је персонификација првог човека полиције и НИН-у би и тај други био кривац док се не пронађе прави кривац рушења у Херцеговачкој улици, које се сигурно догодило.

Првооптужена новинарка Сандра Петрушић, ауторка спорног текста, рекла је да причу о Савамали прати од почетка и да је написала серију текстова о томе, као и да је под синтагмом стављено “главни фантом” зато што је министар полиције давао изјаве о другим случајевима, а да је “нестао када је у питању Савамала”.

Њу је интересовало да ли је била урађена унутрашња контрола полиције поводом догађаја у Савамали за шта је, додала је, покушавала више пута да ступи у контакт са Бироом МУП-а за комуникације, али јој нису одговарали.

Она је рекла да није дала наслов текста, али да га је одобрила и била упозната с њим пре него што је отишао у штампу.

Наслов како је казала, не значи да је Стефановић рушио објекте, већ да се он појављивао у јавности у погледу других истрага, а нестао је када се говорило о рушењу у Херцеговачкој.

Пре почетка расправе, испред зграде суда у Тимочкој улици окупио се један број грађана у знак подршке Стефановићу, а међу којима је и градски менаџер Горан Весић, јавио је извештач Тањуга са лица места.

Они су министра Стефановића, који је и потпредседник СНС-а, дочекали овацијама, док је с друге стране група грађана држала транспарент на којем пише “Против терора власти”. Они су Стефановића дочекали негодовањем.

Повод за тужбу је текст у НИН-у од 16. јуна ове године под насловом “Небојша Стефановић, главни фантом из Савамале”, а који је био и на насловној страни тог недељника.

Текст се односио на улогу министра Стефановића у рушењу три објекта у Херцеговацкој улици и у њему се наводи: “Рушење у Савамали укљуцивало је више различитих структура: државне и недржавне и више нивоа власти по вертикали. Отуда је одговорност градског врха неспорна. Једино што није довољна. Јер такав посао није био могућ без знања и помоћи министра полиције”.

 

Извор: Танјуг