Нова акциjа “Партнерством до безбедности у саобраћаjу”

stefanovich_akcija_0308

Mинистар полициjе Стефановић jе указао да jе од  2001. до данас на путевима у Србиjи 560 мотоциклиста изгубило живот.

“Tо показуjе да jе то изузетно велики проблем у саобраћаjу и да jе данашњи апел свим учесницима у саобраћаjу да воде рачуна о другим учесницима, и посебно мотоциклистима”, подвукао jе он.

Стефановић jе нагласио да постоjи добра ситуациjа због снажних мера коjе jе влада предузела повећано jе коришћење заштитних кацига за 90 одсто, чиме jе смањена и значаjно смртност мотоциклиста.

“Постоjи jош много тога што можемо да унапредимо. Tреба да покушамо да будемо друштво коjе све учеснике у  саобраћаjу посматра важним. Изменом и допуном закона треба да се потрудимо да мотоцисклисти и сви други учесници у саобраћаjу заврше своjа путовања безбедно и своjе животе оставе породицама”, рекао jе он.

MУП ће, како jе навео, наставити са другим минситарствима да ради напорно на томе да сваког дана буде безбедниjе у Србиjи.

“Наш посао jе да се закон поштуjе у потпуности. Полициjа ће бити неумољива”, наjавио jе Стефановић додаjући да ће бити и даље сталних патрола и заустављања викендом, те да се жели снажном применом закона, репресивном акциjом полициjе спасити људски животи.

Oве године 1.500 саобраћаjних незгода мање

У Србиjи jе у првих седам месеци ове године било 1.500 саобраћаjних несрећа мање него у истом периоду прошле године, изjавио jе Стефановић. Oн jе рекао да jе у 2014. било 114 мање погинулих у саобраћаjу него у 2013. години. “Саобаћаjна полициjа се изузетно труди и честитам начелнику Управе саобраћаjне полициjе Владимиру Ребићу на томе”, истакао jе Стефановић. Oн jе, такође, апеловао на возаче да од септембра, када почиње школска година, поведу рачуна како возе у зони школа, где jе ограничење 30 км на сат. Стефановић jе казао да на симулаторима судара може да се види колико су jаки ударци чак и при тако малим брзинама. Oн jе апеловао на возаче да воде рачуна о безбедности мотоциклиста, да користе поjас, седишта за деце, ограничење брзине и друго. “Возачи не обраћаjу довољно пажње на мотоциклисте, да ли се налазе на десноj или левоj страни”, казао jе Стефановић. Oн jе у разговору са мотоциклистима рекао да jе спреман да се са њима размотре решења за коришћење жуте траке.

 

 

Извор: Танјуг