Приметан напредак Србије у испуњавању обавеза које је преузела приступањем у чланство Савета Европе

sl-2

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас са известиоцима мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) Самадом Сеидовим и Маријом Гузенином о активностима које српска полиција предузима у борби против организованог криминала и корупције.

Известиоци Парламентарне скупштине Савета Европе оценили су да је доста тога урађено и имплементирано у последње две године и да је приметан напредак Србије у испуњавању обавеза које је преузела 2003. године приступањем у чланство Савета Европе.

Стефановић је похвалио добру и непосредну сарадњу и комуникацију са службама држава региона и шире у области борбе против организованог криминала и истакао да се српска полиција успешно супротставља свим видовима криминала, о чему сведочи и ниска стопа криминалитета у Србији.

Министарство унутрашњих послова је, према речима министра, новим мерама и инструментима интензивирало борбу против корупције међу својим припадницима.

“Тест интегритета, анализе ризика на корупцију и праћење промена имовинског стања свих запослених у МУП-у су мере које би требало да допринесу смањењу ове појаве”, нагласио је министар.

На састанку је било речи и о европским интеграцијама Републике Србије и актуелној мигрантској кризи.

Стефановић је указао да Република Србија доследно и истрајно поштује међународне обавезе и у складу са својим могућностима пружа помоћ и заштиту мигрантима, избеглицама и тражиоцима азила, као и да се интензивно бори против илегалних миграција.

Министар је истакао да је за решење овог проблема неопходан усаглашен и јасан одговор на нивоу Европе.

Говорећи о европским интеграцијама, Стефановић је рекао да Министарству унутрашњих послова у 2017. години предстоји реализација значајнијих активности из Акционог плана за Поглавље 24 – „Правда, слобода и безбедност“.

Извор: Министарство унутрашњих послова