Споразум значајан корак о успостављању новог система безбедности на београдском аеродрому

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и в.д. генералног директора Аеродрома „Никола Тесла“ Саша Влаисављевић потписали су данас Споразум о сарадњи, који представља значајан корак у успостављању новог система безбедности на београдском аеродрому.

По потписивању споразума, министар Стефановић је прецизирао да је тим документом предвиђена донација аеродрома Министарству, вредна пола милиона евра, коју ће чинити роботски комплекс, антибомбинг одела, возило које ће користисити станица граничне полиције и неколико службених паса обучених за откривање експлозивних направа.

Према његовим речима, по основу потписаног споразума биће омогућено више контрола, као и већа количина метал и мобилних детектора.

Истакавши да је Аеродром „Никола Тесла“ у претходном периоду урадио пуно да безбедност буде на високом нивоу, Стефановић је указао да Министаратво са Аеродромом континуирано ради на томе да пет милиона путника, колико годишње прође кроз Србију, буде потпуно сигурно и истакао да се на тај начин гарантује и стабилност читаве државе.

„После терористичких напада, који су се дешавали у Европи, посебно у Бриселу, посебну пажњу морамо обратити на изазове који могу постати претња по безбедност наше земље“, рекао је министар полиције и додао да због тога потписани Споразум представља значајан корак за даљу сарадњу која је гарант безбедности за домаће путнике, али и све оне који долазе у Србију.

Стефановић, који је захвалио на донацији, додао је да Аеродром „Никола Тесла“ већ има позитивно мишљење многих међународних институција по питању безбедности летова у Београд и из престонице.

В.д. генералног директора Влаисављевић истакао је да је предуслов за донацију било добро пословање Аеродорма, који у јануару ове године у односу на исти период претходнe године  бележи повећање броја путника за 14 одсто и трећу годину заредом остварује нето профит преко 25 милиона евра.

Влаисављевић је додао да је Аеродром „Никола Тесла“ током прошле године у систем безбедности уложио више од пет милиона евра.

Извор: Министарство унутрашњих послова