Стефановић апеловао на грађане да легализују оружје

230515-oruzje-1v

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић апеловао је данас на грађане да до завршетка акције, предају или легализују оружје које имају у илегалном поседу, како не би сносили законске последице.

Стефановић, који је у Београду присуствовао акцији промовисања легализације оружја, прецизирао је да је та кампања почела 4. марта ове године и да је до сада предато 114 аутоматских пушака, 14 аутоматских пиштоља, четири ручна ракетна бацача типа “зоља”, 518 бомби и експлозивних средстава, 78.534 комада муниције различитог калибра и укупно 3. 587 комада оружја.

“Апелујемо на грађане да искористе прилику да у ових 12 дана, без законских последица и питања о пореклу, оружје у илеганом поседу врате или региструју”, истакао је министар полиције.

Стефановић је упозорио да ће се они, који то не буду учинили, суочити са озбиљним законским последицама, јер су казне за поседовање оружја, без дозволе, посебно аутомтаског оружја или експолозивних направа, веома оштре.

Министар је позвао грађане да се зато да се не играју са законом и да не ризикују затворске казне које им суд може одредити, већ да оружје легализују или предају.

Подсетивши да је ово шеста акција легализације од 1992. године, Стефановић је објаснио да се кампања лагализације одвија у свим градовима и општинама у Србији.

“Обављамо кампању и радићемо је по свим општинама и градовима у Србији. Полицијске управе упознају грађане са овом могућношћу и желимо да искористимо прилику да највећи број наоружања људи предају”, рекао је министар полиције.

Стефановић је истакао да ће полиција у наредном периоду обављати појачану контролу рада на проиналажењу оружја у илеганом поседу и додао нови Закон о оружју и муницији.

Говорећи о случајевима породичног насиља, Стефановић је указао да полиција сваком, чак и потенцијалном, починиоцу кривичног дела насиља у породици превентивно одузима оружје и да ће та чињеница бити једна од безбедносних сметњи да та особа добије дозволу за држање оружја.

“Неко ко се одлучио да туче своју жену, дете, старије родитеље, члана породице, не може да рачуна на то да ће му држава дати дозволу за оружје”, закључио је Стефановић.

Координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано навела је да та организација пружа пуну подршку Министарству унутрашњих послова у процесу легализације и развоју мирног друштва у Србији.

“Преостало је још 12 дана да цивилна друштва предају наоружање и експлозивна средства без икаквих правних консеквенци. Ми их позивамо и апелујемо на њих да то учине”, рекла је Солорано.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт истакао је да ситуација и догађаји од пре неколико дана, показују колико је опасно имати илегално оружје у кући.

“Желео бих да честитам Министарству унутрашњих послова на овој кампањи, која се приводи крају. Европска унија поред финасијске, пружа и моралну подршку овој активности и надамо се да ће на крају ове кампање бити прикупљена максимална количина наоружања”, рекао је Бенедикт.

 

 

Извор: Министарство унутрашњих послова