Стефановић: Блокада штетна, нисмо за репресиjу

1 slika

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе вечерас да Србиjа не жели да примењуjе репресивне мере према Хрватскоj и упозорио да jе забрана протока робе и теретног саобраћаjа штетна како за економиjу, тако и билатералне односе и представља покушаj дестабилизациjе Србиjе.

“Не желимо да причамо о томе да примењуjемо некакву репресиjу, све то jе последица лоше политике Хрватске према нама и ниjе нам jасно засто су зауставили саобраћаj. Mи не желимо  примењуjемо реципрочне мере”, рекао jе Стефановић у емисиjи Oко на РTС-у.

Oн jе подсетио да jе Влада Србиjе донела данас три нивоа мера – политичких, економских и правних, али да не жели да говори о њиховоj примени, jер се нада да до њих неће доћи.

“Mи желимо да говоримо о расту, привреди, jачању и немамо ништа против добросуседских односа”, рекао jе министар унутрашњих послова.

Kако jе казао, претходних дана Влада Србиjе настоjала jе да са Хрватском успостави наjнормалниjу могућу сарадњу и да ће се Србиjа уздржати од тешких и реципрочних мера коjе би лако и брзо биле донете.

Oн jе казао да мигрантска криза нити почиње у Србиjи, нити jе Србиjа њен узрочник и да мигранти само желе да прођу и упуте се даље ка европским земљама.

Стефановић jе казао да заустављање камиона на Батровцима ниjе добро ни за економиjу, ни за односе две земље и да представља, на неки начин, суспендовање ШП-а, као и кршење међународног права.

“Tо представља и кршење билатералних споразума са Хрватском о слободноj трговини.Oво jе покушаj дестабилзациjе Србиjе и ту нема размишљања да ниjе тако, ово ниjе урађено случаjно”, рекао jе Стефановић.

Стефановић jе казао да jе неразумљиво да у Хрватскоj превозе организовано мигранте у друге земље, а да се онда жали што из Србиjе мигранти улазе у Хрватску.

Oн jе казао да мигранти већ месецима у великом броjу улазе у Србиjу и да их jе до сада регистровано 174.000.

“Свима jе jасно да се на руте коjима пролазе мигранти не може ни на коjи начин утицати, jер људи коjи беже од рата у своjим земљама на све начине желе да се домогну Eвропе”, навео jе Стефановић

Стефановић jе рекао да се Хрватска неразумно понаша и да се нада да ће премиjер успети да постигне решење у преговорима са руководством те земље у наредним сатима.

Oн jе казао и да jе потребно свеобухватно европско решење о решавању мигранстске кризе.

“Србиjа жели да буде део решења, али нам треба свеобухватно европско решење и не треба Србиjа да буде колатерална штета”, рекао jе министар.

Извор: Танјуг